Categorieën
Food & health Gezond eten

Half volle of half lege glazen?

Zijn deze glazen nou half vol, of half leeg?

Typische glazenkwestie

Dat is de vraag die je vaak hoort, als we het over pessimisme of optimisme hebben.  Een mogelijke andere vraag is echter: hoe zwaar is dit glas sinaasappelsap?

Weet jij het correcte antwoord? Gelukkig maar dat het daar niet om gaat. Het antwoord op deze vraag is meer een relatief antwoord, iets in de geest van: “Dat ligt eraan hoe lang je het vasthoudt.”

Probeer het maar eens uit. Je hoeft niet direct een net sinaasappels leeg te persen, een glas water volstaat ook. Houd het maar eens een minuut vast. Plus 5 minuten. Plus 20 minuten. En, wordt het al zwaarder?

De weegschaal zou er geen moeite mee hebben: die geeft 26 minuten lang hetzelfde gewicht aan. Jouw lichaam echter, reageert waarschijnlijk wel. Kreeg je een lamme arm?  Tintelingen?

Kun je je voorstellen wat er gebeurt als je het glas een dag vast zou moeten houden? Of een week? Of zelfs een maand? Dat zou je waarschijnlijk niet eens volhouden. Langzaamaan wordt het glas steeds zwaarder, gaat je arm steeds meer pijn doen, gaat je hele lichaam compenseren, totdat je het glas niet eens meer kúnt vasthouden. Dat ene kleine glaasje sinaasappelsap.

Stel je eens voor dat dit glaasje sap jouw stress, jouw gepieker, jouw zorgen bevat. Dat je die dag in dag uit vast moet houden. Klinkt als een zware opgave. Dat is het ook. Niet voor niets komt het vaak voor dat mensen na een lange werkdag bot reageren als iemand om een gunst vraagt, dat relaties kapotgaan omdat mensen geen energie meer hebben om elkaar continu lief te hebben. We zijn immers moe. Moe van al die lasten die we dragen.

Niet voor niets raken steeds meer mensen overspannen of komen met een burn-out thuis te zitten. De lasten werden steeds zwaarder, totdat ze zo zwaar werden dat het lichaam ze niet meer kon dragen.

Vergeet daarom nooit hoe belangrijk het is om je zorgen van je af te laten glijden. Zodra je kunt. Schrijf ze op, bespreek ze, los ze op – doe er iets mee. Ga niet naar bed om daar te liggen piekeren. Het beste advies geef je aan anderen, dus als je jezelf begint te verliezen onder alle druk, spreek jezelf dan even toe: vergeet het glas niet neer te zetten!

2 reacties op “Half volle of half lege glazen?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.