Categorieën
Food & health Gezond eten

Gezond & mooi met fruit

Fruit. De één vindt het heerlijk, de ander gruwelt ervan en eet het weinig tot zelden. Ik vind fruit heerlijk en eet het zo’n beetje de hele dag door. Prima, want het bevat veel mineralen en vitaminen en geven je snel een verzadigd gevoel zodat je minder snel naar ongezonde tussendoortjes grijpt. Ook kan het eten van veel fruitsoorten een positief effect op je huid hebben. Vooral nu de zomer in aantocht is zijn er weer een hoop lekkere fruitsoorten te krijgen, dus in dit artikel de lekkerste en gezondste fruitsoorten!

Appel
De appel zit boordevol vitamines B en C, bevat veel antioxidanten en vezels die de darmen stimuleren. Verder werkt de appel bloedzuiverend en ontgiftend en stimuleert de lever. Grappig feitje is dat in de schil van de appel veel meer vitamines zitten dan in de appel zelf.

Kiwi

De kiwi is een echte vitaminen- en mineralenbom. De kiwi is zo gezond dat hij meer vitamine C bevat dan nodig is voor onze dagelijkse behoefte. Bovendien bevordert de kiwi de spijsvertering en voorziet je van een flinke energieboost. Ook zou de kiwi een positief effect hebben op de huid. Door het eten van kiwi’s zou de huid stralender worden en fijne lijnen en donkere kringen onder de ogen verminderen.

Banaan
De banaan is onder meer rijk aan kalium, selenium, magnesium en ijzer en bevat de vitamines B6 en B12. De kalium zorgt voor een bloeddrukregulerende werking, terwijl het hoge suikergehalte je snel energie bezorgt. Dit laatste maakt dat de banaan veel gegeten wordt door sporters, ook omdat het een licht verteerbaar fruitsoort is.

Ananas
De ananas bevat een schat aan vitamines C en E en heeft een positieve werking op de spijsvertering. Ook mineralen komen uitgebreid voor in de ananas: kalium, magnesium, ijzer, fosfor en zink zijn er maar enkele van. De ananas is lekker zoet en geeft je meteen weer energie als je vermoeid bent.

Sinaasappel
De sinaasappel bevat een grote hoeveelheid aan vitamine C en talrijke anti-lichamen, die je beschermen tegen ziektes. Tevens bevordert de sinaasappel de spijsvertering en en kan helpen tegen constipatie.

Druiven
Rode en blauwe druiven (meer dan witte druiven) bevatten antioxidanten die krachtiger zijn dan vitamine C en E. Blauwe druiven bevatten ook nog een phytochemical die de verkalking en verstopping van de aderen tegengaat. Daarnaast zijn druiven rijk aan druivensuiker die je snel energie geven. Ook bevatten druiven veel organische zuren en B-vitamines zoals de vitamines B1, B2, B3, B4, B5, B6, B8 en B9. Daarnaast komt ook een kleine hoeveelheid vitamine C en vitamine K in druiven voor.

Rode bes/veenbes
De veenbes heeft een remmende werking tegen maagzweren en blaasontstekingen en bevat een hoog gehalte aan antioxidanten. Rode bessen zitten vol vitamine C, een half uur nadat je deze bessen gegeten hebt beginnen ze al in te werken op de celstofwisseling. Door het kalium zijn ze vochtafdrijvend en zitten ook vol met magnesium en mangaan die de vetverbranding stimuleren. Het aanwezige pantotheenzuur is goed voor huid en haar.

Meloen
De meloen bevat veel kalium (heeft een bloeddrukverlagende werking), vitamine C en bestaan gemiddeld voor 94% uit water en zijn daarom erg caloriearm.

Aardbeien
Aardbeien hebben een hoge voedingswaarde, zijn rijk aan vitamine C en vezels en zijn caloriearm. Ze bevatten bovendien calcium, ijzer, magnesium, selenium, foliumzuur, natrium en vitamine B1, B2 en B9. Samen zorgen deze stoffen ervoor dat de aardbei zorgt voor een betere darmwerking, het verwijderen van afvalstoffen uit uw lichaam diarree voorkomt of geneest.

Abrikozen
Abrikozen bevatten weinig calorieën en koolhydraten. Abrikozen bevatten veel vezels en hebben een vochtafdrijvende werking. Ze bevatten onder andere provitamine A, foliumzuur, vitamine B6 en Vitamine C, ijzer, veel kalium en veel caroteen wat sterke anti-oxiderende eigenschappen heeft. Dat maakt de abrikoos goed voor hart, bloedvaten, ogen, huid en haren.

Frambozen
De framboos is een bron van vitamine B6, dat een belangrijke rol speelt bij het aanmaken van rode bloedlichaampjes. Verder zit in frambozen vooral vitamine C, maar ook vitaminen B2 komt erin voor. Daarnaast blijkt dat de framboos veel antioxidanten in zich heeft en een hoog gehalte aan ellagitannines bevat, die behoren tot de geneeskrachtigestoffen. Verder zou het eten van frambozen een positieve werking op de huid hebben.

Eet jij veel fruit en wat is je favoriete fruitsoort?

2 reacties op “Gezond & mooi met fruit”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.