Categorieën
Food & health Gezond eten Gezond leven Sport & work-outs

Fabels over sport(voeding)

Er zijn veel fabels te vinden over voeding en sporten. Veel van deze fabels kunnen ons juist stimuleren om op te volgen of juist afschrikken om bepaalde activiteiten of voeding niet te doen of te gebruiken. Hier een paar fabels op een rij die wij voor jou gaan ontkrachten. 

watisnietwaar

Koolhydraten maken dik

Dat je dik wordt van koolhydraten is een fabel, met een kern van waarheid. Een teveel aan koolhydraten wordt omgezet in vet. Maar vermijd koolhydraten niet. Je lichaam haalt hier namelijk de meeste energie uit, die je hard nodig hebt tijdens het sporten. Er is maar een beperkte opslagruimte voor koolhydraten, wanneer de voorraad vol is moet je eerst energie verbranden met lichaamsbeweging voordat er weer iets bij kan. Een teveel aan koolhydraten wordt omgezet in vet en dat wordt weer opgeslagen in de vetcellen. Het gaat zoals altijd dus om de juiste balans. Eet daarom ongeveer 50-60% van je totaal aantal calorieën per dag aan koolhydraten, eet je meer dan zal dit omgezet worden in vet.

De gemiddelde opslag van koolhydraten, de glycogeenvoorraad, gaat gemiddeld anderhalf uur mee. Wanneer je langer sport dan anderhalf uur dan is je volledige koolhydraatvoorraad op en heb je alleen nog vet en spieren om te gebruiken voor energie.

tumblr_n1sm62T46c1ttwramo1_500

Koolhydraten zijn de belangrijkste brandstof voor lichamelijke inspanning. Wanneer je een recreatieve sporter bent is het niet nodig om nog extra koolhydraten binnen te krijgen. Doe je aan conditiesport en sport je langer dan één uur, dan is het verstandig om een koolhydraatrijk sportdrankje te nemen. Zo verbruikt je lichaam de koolhydraten uit de drank als eerste en behoudt je de voorraad in je lichaam. Sport je om vet te verbranden dan kun dit beter laten en gewoon water pakken. Zo verlaag je jouw koolhydraatvoorraad en kom je eerder in je volledige vetverbranding.

Je kunt plaatselijk afvallen

Hoe graag we ook een vetrolletje van onze heupen af willen hebben of onze buik platter willen, het is helaas niet mogelijk om op één plek te kunnen afvallen. De vele buikspieroefeningen en squats die gedaan worden krijgen we helaas niet te zien wanneer er geen vetverbranding plaats vindt waardoor je vet kwijt raakt. Deze vetverbranding vind alleen plaats wanneer je een training doet waardoor je de hartslag verhoogd. Dit kan je doen doormiddel van fietsen, hardlopen, zwemmen, dansen, tennissen en nog vele andere activiteiten. Hierdoor ga je overal afvallen waar maar vet zit, dus niet alleen verlies en verbrand je vet van het probleemgebied, je verliest vet overal door je gehele lichaam.

buik

Maar wat kunnen we wel doen? Door bepaalde spiergroepen te trainen doormiddel van krachttraining kun je deze wel sterker maken. Waardoor de spier meer definitie krijgt en beter te zien is.

Wanneer vrouwen krachtsport doen gaan ze op een bodybuilder lijken

We zien nog te weinig vrouwen in de sportschool die met dumbells in de weer zijn. Dit komt mede door de angst dat zij te gespierd worden. Dit is een regelrechte fabel, het is namelijk onmogelijk voor vrouwen om het lichaam van een man te krijgen.  Zowel mannen als vrouwen hebben oestrogeen en testosteron in het lichaam, maar beide hebben zij dit stofje in andere hoeveel heden in het lichaam. Vrouwen maken meer oestrogeen aan en mannen maken meer testosteron aan, feit is dat mannen tot 20 keer meer testosteron aanmaken dan dat wij vrouwen dit doen en hierdoor kunnen spieren sneller groeien.

muscles

Van extra eiwit word je sneller gespierd

Extra eiwitten zorgen er niet voor dat je spieren sneller groeien, ze groeien namelijk door ze aan te spreken doormiddel van krachttraining. Spieren bestaan uit eiwit en om je spieren te laten groeien moet je ook zeker eiwitten eten, maar sneller groeien ze er niet door.

Deze eiwitten kun je vinden in dierlijke en plantaardige producten zoals: zuivel, vlees, vis, noten en peulvruchten. De dagelijkse eiwitinname in onze voeding is al ruim voldoende. Voor de gemiddelde Nederlander ligt de eiwitbehoefte op 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. Wanneer je conditiesport doet heb je 1,2-1,4 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig en wanneer je echt krachtsport doet ligt de behoefte op circa 1,7-1,8 gram per kilo lichaamsgewicht. Doe jij wel aan krachtsport maar is dit niet meer dan 3 keer per week dan is het niet nodig om extra eiwit te eten, je spieren groeien namelijk niet zo snel dat je dagelijks honderden grammen aan extra eiwit opneemt. De extra eiwitten zorgen ook voor meer calorieën en hierdoor loop je het risico dat als je teveel inneemt je dus ook aan kunt komen.

protein

Extra eiwit kan voor een fanatieke krachtsporter, hieronder verstaan we meer dan 3 keer in de week trainen, wel nuttig zijn. Het zorgt namelijk voor sneller spierherstel na krachtinspanning. Je spieren hebben tijd nodig om te herstellen voordat je ze weer kunt gaan gebruiken voor een volgende training. Door direct na een krachttraining extra eiwit te nemen, versnel je het herstelproces. Neem dan niet meer dan 20-40 gram eiwit per keer want meer eiwit kunnen je spieren niet verwerken en de rest van het eiwit wordt dan afgebroken.

 

Wat krachttraining nu wel voor de vrouw oplevert is meer kracht, rondere vormen en een strakker lichaam. Maar de brede kaaklijn en haar op de kin gaan we hier zeker niet door krijgen. Dus pak die gewichten op tijdens het sporten en vindt een mooie balans tussen cardio en krachttraining.

 

Één reactie op “Fabels over sport(voeding)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.