Categorieën
Food & health Gezond eten

Fabels en feiten over afvallen & gezonde voeding

Die bikini ligt alweer naar je te loeren vanuit de kast en eigenlijk wil je voor de zomer echt losbarst nog wel wat pondjes kwijt, maar hoe pak je dat nu het beste en op een gezonde en verantwoorde manier aan? En wat is nu écht gezonde voeding? Over afslanken en gezonde voeding bestaan veel zogenaamde wijze adviezen waarmee je binnen no time van overtollig vet af zou zijn, maar welke daarvan zijn nu waar? Om een aantal van die misverstanden de wereld uit te helpen en de nadruk te leggen op waar het écht over gaat, namelijk genoeg bewegen en gezond eten, vind je hier de grootste fabels en feiten op een rijtje.

Alles wat je ’s avonds na 20.00 uur eet wordt niet meer verbrand en wordt meteen omgezet in vet
Fabel: Dit is misschien wel de meest gehoorde fabel die er is rondom afvallen, maar het is niet voor niets een fabel! Als dit waar zou zijn zouden er wel heel veel dikke mensen rond de Middellandse Zee wonen, want daar eet men immers meestal pas tussen 20.00 en 22.30 uur. Je lichaam verbrandt dag én nacht calorieën, calorieën weten immers niet hoe laat het is. Het is niet zo dat je meer vet opslaat als je met een volle maag naar bed gaat want je lichaam verteert en verbruikt calorieën altijd op dezelfde manier, zowel in de ochtend, middag en avond. Je kunt dus in principe de hele dag door eten, maar voor alle tijdstippen geldt dat je gewoon op moet letten wát en hoeveel je eet. Het gaat om de totale inname van voedsel op een dag en wanneer of hoe laat je iets eet maakt daarbij niet uit.
Wel vinden sommige mensen vinden het niet prettig om met een volle maag te gaan slapen, omdat dit vaak een zwaar gevoel geeft en voor oprispingen kan zorgen.

Wanneer je sport wordt vet automatisch omgezet in spieren
Fabel: Je spieren en je vet zijn allebei twee heel verschillende dingen en kunnen dan ook niet elkaars plaats innemen. Wat je met trainen wel kunt bereiken is dat je vetpercentage verminderd en dat je spierweefsel verhoogd. Om dit te bereiken is het belangrijk niet teveel vet binnen te krijgen en je spieren regelmatig te trainen.


Als je de hele dag door kleine maaltijden eet is dat gunstig voor je spijsvertering

Feit:
Hoe vaker je lichte kleine maaltijden eet, hoe scherper je lichaam blijft reageren en dit verhoogt de snelheid van de spijsvertering. Je lichaam wordt daarmee regelmatig van energie voorzien en zal de pogingen om energie te besparen en de voorraad lichaamsvet vast te houden staken. Het is aan te raden in vijf of zes keer evenveel te eten als wat je normaal in drie keer eet.

Je hoeft helemaal niet intensief te gaan sporten, je kunt vet makkelijk verbranden met een trilplaat
Fabel: Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van een trilplaat niet bijdraagt aan het verliezen van lichaamsvet. Om 1 kilo vet te verliezen moet je namelijk zo’n 7000 minuten trillen.

Alleen door conditietraining verbrand je vet
Fabel: Als je graag wat wilt afvallen is juist krachttraining heel belangrijk. Een gespierd lichaam verbrandt namelijk (ook in rust) meer calorieën waardoor het gemakkelijker is om op gewicht te blijven.

Onverzadigde vetten zijn altijd vloeibaar of zacht
Feit: Dit klopt en is meteen een handige manier om te weten of je met gezonde onverzadigde vetten of met ongezonde verzadigde vetten te maken hebt. Het beste is om altijd de vloeibare en zachte soorten vet te gebruiken.

Door veel buikspieroefeningen te doen verdwijnt het vet rondom je buik vanzelf
Fabel: Hoeveel buikspieroefeningen je ook doet, het vet rondom je buik zal hierdoor helaas niet verdwijnen. Wel zal je hierdoor grotere spieren krijgen en doordat het vet daar bovenop blijft liggen zul je juist dikker lijken. Het is dus belangrijk om bij krachttraining ook conditietraining te doen en op je eetpatroon te letten om je lichaam in balans te houden.

Als je na het eten traint verbrand je het meeste vet
Fabel: Als je hetzelfde trainingsschema aanhoud zul je altijd hetzelfde aantal calorieën verbranden, of je nu voor of na het eten traint. Wel kan het sporten van invloed zijn op je eetlust, als je na het eten gaat sporten en daarna meteen weer honger hebt kun je beter voor het eten gaan sporten.

Van pasta, brood en aardappelen word je dik
Fabel: Je komt niet aan door het eten van pasta en aardappelen, maar doordat je meer energie binnenkrijgt dan je verbrand. Als je niet wilt aankomen is het belangrijk om een basis hoeveelheid voeding binnen te krijgen en niet meer te eten dan dat. Als je pasta met mate eet is er niets aan de hand, diëtisten adviseren over het algemeen een hoeveelheid 60 tot 100 gram ongekookte pasta per persoon aan. Pasta, brood en aardappelen zijn voedingsmiddelen die bestaan uit koolhydraten en veel mensen denken dat dit schommelingen in de bloedsuikerspiegel veroorzaakt en daardoor aanzet tot meer eten, maar dit is echter nooit wetenschappelijk bewezen. Koolhydraten bevatten minder calorieën dan vet en genoemde voedingsmiddelen bevatten belangrijke voedingsstoffen en vezels die sneller een verzadigd gevoel geven. Het is niet voor niets dat deze voedingsmiddelen een groot vak innemen op de Schijf van vijf van het Voedingscentrum.

Lightproducten zijn veel beter voor de lijn
Fabel: Wanneer er light op de verpakking staat betekent dit dat het product misschien iets minder suiker of vet bevat dan de oorspronkelijke versie, maar dit wil nog niet zeggen dat deze producten helemaal caloriearm zijn. Light chips bevat bijvoorbeeld nauwelijks minder calorieën dan de gewone variant. Bij light producten worden bepaalde voedingsstoffen vervangen door bijvoorbeeld kunstmatige zoetstoffen en als je teveel van bepaalde zoetstoffen binnenkrijgt kun je daar vervelende klachten van krijgen. Grote hoeveelheden sorbitol, xylitol en maltitol kunnen bijvoorbeeld maag-darmklachten en diarree veroorzaken.
Om vetten te vervangen worden vaak koolhydraten zoals bindmiddelen gebruikt en qua calorieën scheelt dat bijna niets met de normale variant en levert een product dezelfde hoeveelheid energie, dus schiet je met dat light eigenlijk niets op. Het nemen van light producten zorgt niet of nauwelijks voor gewichtsverlies, daarvoor moet je je voedings- en bewegingspatroon aanpassen. Je kunt beter normale hoeveelheden van normale producten zonder toevoegingen eten en daar lekker voldoende bij bewegen, dan heb je helemaal geen light producten nodig. Ook is het vaak zo dat wanneer mensen ‘light’ op een product zien staan ze het idee hebben dat ze er met een gerust hart meer van kunnen eten of drinken, maar dat is dus geen goed idee.


Als je wilt afvallen kun je het beste zo min mogelijk eten

Fabel: Veel mensen die wat willen afvallen gaan ineens drastisch veel minder eten om in korte tijd veel kilo’s kwijt te raken, maar dat is niet heel verstandig. Het vrouwelijk lichaam heeft per dag minimaal 1200 calorieën (voor mannen is dit 1500 calorieën) nodig om gezond te blijven, want op die manier krijg je voldoende vitamines en mineralen binnen om je lichaam goed te laten functioneren. Als je steeds minder gaat eten kun je last krijgen van allerlei vervelende kwaaltjes zoals hoofdpijn, verminderde concentratie en futloosheid en bovendien gaat door te weinig eten gaat daarnaast ook je stofwisseling een tandje lager werken waardoor alles wat je daarna meer binnenkrijgt als vet wordt opgeslagen. Juist door 3 maaltijden per dag op een regelmatig tijdstip te eten zal je lichaam stabiel blijven in gewicht, wanneer je maaltijden gaat overslaan raakt je lichaam uit balans en zal ook je gewicht gaan schommelen.

Als ik (bijna) geen vet eet val ik extra snel af
Fabel: Het lichaam kan zelf geen vet aanmaken en daarom is het belangrijk om voldoende vetten binnen te krijgen. Vetten zorgen onder andere voor de aanmaak van hormonen en gal en de opbouw van allerlei weefsels in je lichaam. Het is natuurlijk wel belangrijk om niet teveel vet te eten en op te letten welke soorten vet je eet. Kies indien mogelijk altijd voor gezonde vetten, de zogenoemde onverzadigde vetten.

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag
Feit: Door te ontbijten komt je lichaam vanuit de ‘slaapstand’ als het ware weer in een actieve stand. Het proces is te vergelijken met een auto waar geen benzine in zit, die zal ook geen meter vooruit komen. Als je je ontbijt overslaat dan komt je spijsvertering niet goed op gang met als gevolg dat je volgende maaltijd minder snel zal worden verteerd. Natuurlijk moet je ook met het ontbijt wel weer opletten wat je eet.
Alleen dikke mensen krijgen cellulite
Fabel: Ook slanke vrouwen kunnen hier last van hebben, want cellulite oftewel sinaasappelhuid is het gevolg van het slapper worden van het onderhuidse bindweefsel waardoor putjes ontstaan. De oorzaken hiervan zijn onder andere erfelijke en hormonale factoren, slechte doorbloeding en te weinig spiermassa. Cellulite wordt overigens vaak verward met cellulitis, dit laatste is echter een ontsteking van het onderhuidse bindweefsel.

11 reacties op “Fabels en feiten over afvallen & gezonde voeding”

een handig artikel
alleen iets wat ik niet snap ,voedsel deskundige raden aan om niet te eten na 20:00uur zelf werd het ook verteld bij afvallers xl en in je artikel staat dat dat helemaal niks uitmaakt dus nu snap ik het even niet meer

@ Tessa,

Dat heb ik inderdaad ook altijd gedacht, maar het blijkt dus niet van invloed te zijn.
Ergens ook logisch, want alles in je lichaam gaat dag en nacht door en zo ook je spijsvertering.
Het meest belangrijke punt is dat je de hele dag door, op ieder tijdstip, gewoon een beetje oplet wát en hoeveel je eet.

@ Lisa,

Dan geldt voor jou het omgekeerde van al het bovenstaande 😉

Wie weet verschijnt er op By Sjanty ook nog wel een artikel over hoe je op een goede en verantwoorde manier wat aan kunt komen, daar heb jij dan meer aan 😉

Ik vind het een leuk artikel!
Ik wil zelf graag afvallen, maar dan wel gezond.
Ik ontbijt en ik eet avond, het middageten vergeet ik vaak.
En tussendoor ik vaak fruit en andere dingen die niet heel ongezond zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.