Categorieën
Food & health Gezond eten Recepten

Eet je mooi #1

Super foods en ingrediënten die goed zouden zijn voor huid, haar en je inner body vliegen ons om de oren. Maar hoe gebruik je ze eigenlijk en zijn er ook volledige recepten waar je mooi van wordt? Jazeker! Wij van Femme Magazine kijken met vlijmscherp oog naar eten (vooruit, wij smokkelen natuurlijk ook, want wij zijn ook gewoon mensen), en daarom leek het ons leuk om één van onze favoriete gezonde receptjes nóg gezonder te maken. Je wordt er hartstikke knap van: Bananenpannenkoekjes met een beetje van onszelf en een beetje van Kruidvat, want daar hebben ze tegenwoordig ook super foods.

eetjemooi1

Bananenpannenkoekjes zijn inmiddels wereldberoemd en worden te pas en te onpas in elk dieet  opgenomen. En terecht. Die dingen zijn goddelijk! En nog beter: ze bestaan uit niks dan goeds en met onze variant met toevoegingen van Kruidvat worden ze alleen maar beter.

Ingrediënten:
1 ei.
1 rijpe banaan (als de banaan nog niet rijp genoeg is, kun je hem ontdoen van zijn mooie gele pyjama en een uurtje in de openlucht laten bruinen. Het ziet er misschien niet aller smakelijkst uit, maar hij wordt er wel zoeter op.
1 eetlepel ahornsiroop, honing of agave siroop.
1 eetlepel goji bessen (geweld in water).
½ eetlepel chiazaad (geweld in water).
1 eetlepel kokosolie (is hetzelfde als kokosboter en kokosvet)

eetjemooi2

Kind kan de was doen
Stap 1:
Laat de goji bessen en het chiazaad een paar minuten wellen in een klein schaaltje met een paar eetlepels water en schep na het wellen, wanneer beide zacht genoeg zijn, het overtollige water uit het schaaltje.

Stap 2:
Prak de banaan zo fijn mogelijk met een vork. Je kunt het ook een paar tellen fijnmalen in de keukenmachine.

Stap3:
Kluts het ei erdoor met een vork. In de keukanmachine? Beter van niet. We hebben het geprobeerd en dan worden de pannenkoekjes erg dun en onhandelbaar in de pan.

Stap 4:
Voeg de goji bessen, het chiazaad en de ahornsiroop, honing of agave siroop toe om het zoeter te maken.

Stap 5:
Verwarm de kokosboter in de pan totdat het gesmolten is. Zet het vuur laag en schep per pannenkoek een eetlepel beslag in de pan. Houd ze ver genoeg uit elkaar zodat ze niet samensmelten. Het is belangrijk dat de pannenkoekjes klein zijn. Te grote pannenkoeken zijn moeilijk om te draaien. De structuur is namelijk anders dan je gewend bent van “normale” pannenkoeken.

How to eat
Je kunt ze warm en koud eten. Zowel als ontbijt, lunch, avondeten, snack of als dessert. We willen niks opdringen, maar eet ze vooral met verse aardbeien als garnering. Voor extra saveur kun je de pannenkoekjes bestrooien met een snufje kaneelpoeder of wat cacaopoeder. Kwijlkwijl.

Waarom word je er mooi van?
Ei:
– Antioxidanten: nemen agressieve stoffen in het lichaam weg die op den duur schade aan kunnen richten. Hiermee kunnen ziektes op langer termijn zoals kanker voorkomen worden. Maar ook de komst van rimpels wordt met deze voedingsstof uitgesteld en verminderd.
– Natuurlijke eiwitten: wanneer een cel beschadigt of niet goed functioneert. Bij het herstellen of vernieuwen van deze cellen zijn eiwitten nodig. Bijvoorbeeld bij een beschadiging aan de huid helpen eiwitten om die beschadiging te herstellen.
– Essentiële aminozuren: bouwstoffen voor eiwitten. Zonder deze voedingsstof kunnen eiwitten niet optimaal functioneren.
– Vitamine B2: houdt de huid in tact. Zodra er van deze vitamine een tekort optreedt kunnen er huidafwijkingen ontstaan bij de mond, tong en ontstekingen bij de neus. Niet erg charmant.
– Vitamine E: zou huid en haar moeten versterken. Vitamine E is de vitamine die beschadigingen aan huid en haar “repareert”. Vitamine E heb je dus onder andere nodig voor mooi verzorgd haar en een stralende huid.

Banaan:
– Fructo-oligosacchariden: stimuleert de opname van gezonde voedingsstoffen in de darmen. Hierdoor worden ze beter door het lichaam verwerkt.

Honing:
Honing bevat antibacteriële eigenschappen die je terugziet in je huid. De huid zal op den duur meer stralen en zachter aanvoelen. (Honing kun je ook óp de huid smeren om de werking van buitenaf te stimuleren.)

Goji bessen:
– Grote hoeveelheid antioxidanten (zie ei).
– Polysachariden: stimuleren cel vernieuwing en remmen het ouderdomsproces.

Chiazaad:
– Antioxidanten (zie ei).
– Eiwitten (zie ei).

Kokosolie:
– Kokosolie helpt met afvallen doordat het een stimulerend effect heeft op de schildklier.
– Antioxidanten (zie ei).
– Het haar en de huid worden sterker en hierdoor verminderen puistjes en acné.
– Door de antibacteriële eigenschappen kunnen huidziektes als psoriasis, eczeem en spruw worden verminderd. (Je kunt kokosolie ook óp de huid gebruiken, door de werking van buitenaf te stimuleren.)

Natuurlijk hebben de ingrediënten nog tal aan andere eigenschappen. Onze focus ligt op de eigenschappen waar je mooi van wordt. De eigenschappen die je terugziet in je huid en haar. Daarom hebben we deze geselecteerd.

Een zakje Chiazaad is bij Kruidvat verkrijgbaar voor €4,99 en een zakje Goji bessen koop je bij dezelfde drogist al voor €3,99.

Q: Weet jij nog meer recepten / ingrediënten waar je mooi van wordt?

3 reacties op “Eet je mooi #1”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.