Categorieën
Food & health Sport & work-outs

Een platte en strakke buik voor iedereen!

Het woordje lovehandles klinkt ontzettend lief, maar in werkelijkheid heeft het verrekte weinig met love te maken. Lekker sexy die rolletjes die over het randje van je spijkerbroek of rokje uit piepen. Ehh, not. Ik denk dat het gros van de vrouwen met dit probleem tobt, maar wat kun je er nu aan doen? Of wat als je geen lovehandles maar een uitpuilend of juist opgeblazen buikje hebt? In dit artikel lees je alle oefeningen en tips zodat je nog deze zomer met een sixpack het strand op kunt! (oke, een sixpack is misschien wat overdreven..)

Oefeningen!

Wanneer je straks in je bikini met een mooi strak en plat buikje wil rondlopen zul je daar wel wat voor moeten doen. Het is een woord waarvan bij velen waarschijnlijk de haren van overeind zullen gaan staan, maar je zult er toch echt aan moeten geloven: buikspieroefeningen! Om het eerste misverstand maar meteen uit de wereld te helpen: vet rondom je taille verdwijnt niet door het enkel trainen van je buikspieren. Buikspieroefeningen verstevigen je buikspieren, maar echt vetverbranding bereik je hier niet mee. Wanneer je van je lovehandles af wilt zul je naast oefeningen doen ook je eetpatroon moeten aanpassen.

Begin nu niet gelijk als een bezetene met 200 sit-ups per dag, maar bouw het rustig op en laat je lichaam aan de oefeningen wennen. Begin met setjes van tien tot vijftien keer en herhaal deze 3 keer met tussendoor zo’n 30 tot 45 seconden rust. Laat je lichaam daarna even een halve dag tot een dag herstellen en doe de oefeningen dan weer, net zo lang tot je er geen spierpijn meer van krijgt. Wanneer de spierpijn minder is en je merkt dat je de oefeningen steeds gemakkelijker doet kun je het aantal steeds langzaam een beetje opvoeren.

Rechte buikspieren
Ga op je rug liggen, trek je benen op en kom nu met het bovenste gedeelte van je lichaam omhoog. Je kunt hierbij je handen achterin je nek liggen, maar je hebt kans dat je dan erg aan je nek gaat trekken en in plaats van je buikspieren vooral je nekspieren het werk zullen doen. Kijk dus voor jezelf even wat je hierin het prettigst vindt, maar het belangrijkste is dat je erop let dat je buikspieren het werk doen en niet die van je nek. Probeer deze oefening om te beginnen zo’n 15 keer per set te doen en 3x te herhalen.

Schuine buikspieren
Bij deze oefening ga je ook met je benen opgetrokken op je rug liggen en doe je eigenlijk hetzelfde als bij de rechte buikspieren, maar nu beweeg je je romp in plaats van recht naar voren naar links en naar rechts. Probeer deze oefening zo’n 20 keer rechts en 20 keer links doen en herhaal dit eventueel nog een keer.

De twist
De meest geschikte buikspieroefening om lovehandles kwijt te raken is de twist. Je kunt deze oefening beter niet doen als je snel last van je rug hebt. Pak een lichte houten stok (bijvoorbeeld de steel van een bezem), ga op een stoel zitten, leg de stok op je schouders en beweeg je romp nu naar links en naar rechts waarbij je recht blijft naar voren kijken. Let erop dat je hoofd hierbij niet meedraait en dat je niet te ver naar links en naar rechts doordraait, anders kun je last van je rug krijgen.

Onderbuik
Ga plat op je rug liggen, buig je knieën en leg je armen plat langs je lichaam. Kruis nu je enkels en til met behulp van je buikspieren je voeten van de grond. Probeer hierbij niet teveel druk op je enkels te zetten, want je buik moet tenslotte het werk doen. Til je voeten net zover op tot je billen van de grond komen en houdt dit even vast. Zorg ervoor dat je recht ligt tijdens deze oefening en dat je voeten zich in dezelfde lijn dan je heupen bevinden, maar dan iets hoger.

Gewichtjes wegdrukken

Behalve alleen je buikspieren is het ook aan te raden wat andere lichaamsdelen rondom je buik, zoals je borst, te trainen. Hiervoor ga je weer op je rug liggen (of op een bal) met twee gewichten van drie tot vier kilo in je handen. Wanneer je op een bal ligt moet je zorgen dat je voeten plat op de grond staan. Spreid nu je armen en druk de gewichten richting je borst omhoog en let erop dat je hierbij je buikspieren extra aanspant. Deze oefening kun je zo’n 10 tot 15 keer herhalen.

Zijwaartse swing
Ga met je benen gespreid staan en neem weer twee gewichtjes van drie tot vier kilo in je handen. Draai nu met je heupen van links naar rechts en houdt daarbij je armen gestrekt. Terwijl je draait kun je eventueel de gewichten laten zakken en omhoog tillen.

Optrekken
Zorg dat je ergens aan kunt hangen, bijvoorbeeld aan een balk of een klimrek. Trek jezelf hieraan net zover omhoog tot je kin boven de balk uitkomt en trek vervolgens je benen gekruist omhoog tot kleermakerszit.
Probeer dit 5 tot 10 keer te herhalen.

Gezond eetpatroon

Naast buikspieroefeningen zul je om van die ellendige lovehandles af te komen ook je eetpatroon wat aan moeten passen. Je hoeft nu echt niet drastisch te gaan lijnen, maar probeer gewoon zo veel mogelijk vette voedingsmiddelen en frisdranken te vermijden. Beperk de inname van suikers en koolhydraten, eet genoeg groente en fruit en drink voldoende water.
Wanneer je dit een tijdje doet is het handig af en toe de resultaten hiervan te meten door je te wegen en de maten van je taille opnemen. Meet dit altijd op hetzelfde punt en op hetzelfde moment van de dag

De verschillende buikjes

Het slappe buikje
Voor het slappe buikje geldt: buikspieroefeningen, buikspieroefeningen en nog eens buikspieroefeningen.
Work that abs!

Het uitpuilende buikje
Bij een zogenaamd uitpuilend buikje is het vet voornamelijk midden op de buik rond de navel geconcentreerd. Ook hier geldt weer dat het belangrijk is om op te letten wat je eet en drinkt en zoveel mogelijk suiker, snoepgoed en alcohol, dé boosdoeners. Doe in dit geval vooral de schuine buikspieroefeningen, want rechte buikspieren kunnen je buik ‘dikker’ doen lijken omdat ze als je ze veel traint groter worden en je totale omvang dus toeneemt.

Het opgezwollen buikje
Een opgezwollen buikje wordt niet veroorzaakt door vet, maar door het vasthouden van vocht of een teveel aan lucht in de buik. In het eerste geval is het aan te raden niet teveel zou te gebruiken, veel groenten en fruit te eten en per dag minimaal 1 liter water te drinken. Zorg er verder ook voor dat je voldoende vezels tot je neemt.

Wanneer je veel last van lucht in je buik hebt is het belangrijk dat je rustig eet en praat zodat je geen overbodige lucht naar binnen hapt. Neem dus goed de tijd voor het nuttigen van je maaltijden en eet niet teveel voedingsmiddelen die kunnen bijdragen aan de gasvorming zoals uien, koolsoorten en bonen.

De lovehandles
De zogenaamde lovehandles of muffin tops ontstaan doordat zich vet rondom de taille ophoopt. Onderzoekers komen er meer en meer achter dat hormonen een grote invloed hebben op de plek waar vet zich gaat ophopen en dat het vetrandje boven de heup heeft te maken met een teveel aan suiker.

Hoe is het gesteld met de vorm en omvang van jouw buik?
En doe jij dagelijks trouw je buikspieroefeningen?

9 reacties op “Een platte en strakke buik voor iedereen!”

Hmm ik wil graag voor de zomervakantie nog een platte buik, maar dat zei ik vorig jaar en het jaar daarvoor ook al. 😛
Ik wil nu wel weer wat meer gaan sporten en als ik ga sporten, doe ik sowieso altijd een paar van de oefeningen die jij ook opnoemt. Misschien moet ik ze ook dagelijks thuis gaan doen.

Ik heb gewoon een lekker wieberbuikje waar ik trots op ben en daar mag lekker iedereen naar kijken want ik pas in een bikinin, ben niet slank en toch tevreden 🙂

Maar je artikel is heel goed 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.