Categorieën
Food & health Gezond leven

Het beroemde Dukan dieet

De laatste weken zie ik in allerlei glossy’s en op internet om de haverklap foto’s van ultraslanke celebs opduiken die hun overtollige kilootjes naar eigen zeggen kwijt zijn door het zogeheten Dukan dieet. Onder andere Jennifer Lopez, Gisele Bündchen en Gossip Girl actrice Jessica Szohr zijn fan en zweren bij dit dieet. Nu werd ik na het zien van al die jaloersmakende bikinibody’s wel heel nieuwsgierig wie die inmiddels famous dokter Dukan dan wel niet is.

Wie is dokter Dukan?

Het Dukan dieet is afkomstig van de Franse arts en voedingsdeskundige Pierre Dukan die dit in eerste instantie heeft ontwikkeld met als doel zwaarlijvige mensen flink wat kilo’s kwijt te helpen raken. Dokter Dukan heeft het dieet ontwikkeld gebaseerd op zijn ervaringen met zwaarlijvige patiënten en de problemen waar mensen die hun hele leven al aan het diëten zijn steeds weer tegen aanlopen.

Dokter Dukan behandelde eens een patiënt die wel graag wilde afvallen, maar weigerde hiervoor zijn vlees te laten staan. Omdat dokter Dukan deze patiënt graag wilde helpen en hem niet alles wilde ontzeggen keek hij eens nader naar de mogelijkheden van het eten van vlees binnen een dieet en kwam erachter dat de aanwezige eiwitten in vlees eigenlijk heel wat voordelen te bieden hadden. Dokter Dukan verdiepte zich vervolgens een tijdlang in dit onderwerp en creëerde in de loop van de tijd een programma waarmee hij zijn patiënten kon helpen afvallen.

De beroemde dokter Pierre Dukan

De basis van het Dukan dieet

Dokter Dukan wilde dat de regels van zijn dieet simpel en helder moesten zijn. Zijn voornaamste streven was zoveel mogelijk proberen te vermijden dat mensen obsessief met hun voeding bezig zijn. In plaats van het eeuwige calorieën of punten tellen is dit dieet daarom gebaseerd op een uitgebreide lijst van producten die je per fase kunt eten.

Het probleem van eeuwige diëters is vaak dat ze de hele dag door een hongergevoel hebben wanneer ze aan het lijnen zijn waardoor dieet na dieet mislukt. Omdat het Dukan dieet voldoende proteïnen (eiwitten) bevat zorgt dit ervoor dat je na elke maaltijd een verzadigd gevoel hebt en tegelijkertijd vermindert het de inname van calorieën. In vergelijking met vetten en koolhydraten verbrandt je lichaam namelijk veel meer calorieën met het verteren van proteïnerijke voeding. Het Dukan dieet is dus geen crashdieet en zorgt ervoor dat je op een verantwoorde en geleidelijke manier afvalt en weinig tot geen last van snaaibuien hebt. Bovendien leer je met dit dieet niet alleen af te vallen, maar ook vooral hoe je daarna op gewicht moet blijven. Over de gehele wereld is dit dieet dan ook ongekend populair doordat het een helder stappenplan heeft, je lekker kunt blijven eten en het een volledige oplossing  en blijvend resultaat biedt.

Hoe ziet het Dukan dieet eruit?

Het unieke aan het Dukan dieet is dat deze vier fasen kent:

– de aanvalsfase
– de alternatieve fase
– de stabilisatiefase
– de volhardingsfase

De eerste twee fasen hebben als doel op een verantwoorde manier wat kilo’s te verliezen. Om de vrij hoge proteïne-inname enigszins te compenseren wordt je aangeraden minimaal 2 liter per dag te drinken, waarbij het beste natuurlijk water is maar ook koffie en thee zijn toegestaan. Suiker is uit den boze, maar zoetstoffen zoals bijvoorbeeld aspartaam zijn wel toegestaan en dus hoef je je vertrouwde Cola Light niet te schrappen. Zoals bij veel diëten is het ook bij dit dieet van belang om minimaal 30 minuten per dag te bewegen.

De derde en vierde fase voorkomen dat de kilo’s er weer aan vliegen. Het Dukan dieet leert je goede eetgewoonten aan door het eten van kleinere porties en gezondere voeding en zorgt ervoor dat je je meer bewust bent van wát je eet en niet zomaar alles naar binnen propt. Wanneer je genoeg gewicht hebt verloren en je doel hebt bereikt is het tijd om je lichaam opnieuw in te stellen op je nieuwe eetgewoonten.

J.Lo verloor haar overtollige zwangerschapskilo’s dankzij dokter Dukan

De 4 fasen

Fase 1
In de aanvalsfase gaat het erom de basis van het dieet te leggen. De lengte van deze fase is afhankelijk van het aantal kilo’s dat je kwijt wil en je motivatie, maar gemiddeld duurt het tussen de 5 en 10 dagen. In principe is het zo dat je binnen deze periode zo’n 4 tot 5 kilo gewicht kunt verliezen. In deze fase eet je vooral veel proteïnen die ervoor zorgen dat je spiermassa een boost krijgt en groenten die zorgen voor het nodige ijzer en vitaminen en mineralen. In deze fase mag je onder andere mager vlees zoals kip en kalkoen, vis, schaal-en schelpdieren, dagelijks 2 eieren, vetarme zuivelproducten en bepaalde zoetstoffen. Een belangrijk aandachtspunt is dat het vlees gegrild, gebakken of gekookt is zonder gebruik van boter of olie (zelfs geen vetarme varianten) en dat het allemaal geen olie of vette saus bevat.

Fase 2
De alternatieve fase is gericht op het bereiken van je streefgewicht en volg je totdat je dit hebt bereikt. Gemiddeld verlies je in deze fase een kilo per week. Tijdens deze dagen wissel je het eten van eiwitten in de vorm van vlees, vis en vetarme zuivelproducten af met groenten. Eigenlijk mag je in deze fase bijna alle en zoveel groenten eten als je wilt, als je maar stopt als je geen honger meer hebt.  Zorg ervoor dat je geen zetmeelrijke producten zoals aardappelen, rijst, maïs, erwten, bonen en linzen en avocado eet.

Fase 3
De stabilisatie fase begint als je in de alternatieve fase je streefgewicht hebt bereikt. Om het bekende en gevreesde jojo-effect te voorkomen ga je in deze fase werken aan een normaal eetpatroon. Eén dag per week eet je volgens de regels van de aanvalsfase en de rest van de dagen eet je normale gezonde en gevarieerde maaltijden. De lengte van deze fase is het aantal afgevallen kilo’s vermenigvuldigt met 10 dagen, dus wanneer je 5 kilo bent afgevallen duurt de stabilisatie fase in jouw geval 50 dagen.

Fase 4
Alle voorgaande fasen stonden in het teken van afvallen, dit vasthouden en werken aan een normaal eetpatroon zodat je niet terugvalt in je oude eetgewoonten. De voortgangsfase duurt in principe de rest van je leven en is bedoelt om de resultaten van het dieet vast te houden.

Het boek van dokter Dukan is voor € 9,95 te verkrijgen in de boekhandel of via www.bol.com

Wat denk jij van dit dieet? Lijkt het je wat of is het weer één van de vele dieethypes?

4 reacties op “Het beroemde Dukan dieet”

Klinkt wel goed, maar toch ook niet echt vernieuwend lijkt me. Lees toch veel terug van andere dieeten, een beetje een goede mix daarvan.
Gelukkig hoef ik er even niet aan, ben een aantal kilo’s kwijt simpelweg door minder eten, niet snoepen en veel water drinken. En nu vind ik het wel goed zo..

Hoi
ik ben beginer vanaf afgelope woensdag begin ik met Dukandieet en nu ben ik $ kilo kwijt.’

ik ben erg blij om en bedanke van dokter Dukan

persia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.