Categorieën
Food & health Gezond eten Gezond leven

In de startblokken!! Klaar voor de dag

Het ontbijt, zeker de meest belangrijke maaltijd van de dag want een lege motor loopt niet. Als er geen brandstof je lichaam in gaat dan heb je ook niet genoeg energie om je lijf optimaal te gebruiken. Met een ontbijtje achter de kiezen presteer je beter en heb je een betere concentratie, maar toch slaat 1 op de 3 Nederlanders het ontbijt over.

breakfast-t2
Met het ontbijt start je niet alleen je stofwisseling op maar ook je darmen. Vergeet niet dat je lichaam al ongeveer 8 uur geen voedingsstoffen meer gehad heeft. De gouden standaard voor een ontbijt bestaat uit een veelzijdige maaltijd. Deze bevat volkorengranen, zuivel en het liefst ook fruit.

De granen, ook wel de koolhydraatbron in deze maaltijd, zorgen ervoor dat je genoeg energie krijgt. Door volkorengranen krijg je ook een verzadigd gevoel dus zit je langer vol, waardoor je weer minder trek hebt om tussendoor te snacken. Dus nee dames je wordt niet dik van koolhydraten deze zorgen er juist voor dat je voldoende energie hebt. Nog een klein weetje: je hersenen kunnen niet functioneren zonder koolhydraten, het is de enige voedingsbron die zorgt dat de hersenen zijn taken juist kan uitvoeren.

ripe_wheat_ears_2-t2
Ook zijn vezels uit volkorengraanproducten het schoonmaaksysteem van onze darmen, ze zorgen voor een goede darmwerking, maar ook hebben ze een gunstig effect betreft het risico op hart en vaatziekten. Maar de gemiddelde Nederlander eet te weinig vezels op een dag, per dag hebben wij 30 tot 40 gram vezels nodig. Dit staat gelijk aan 15 boterhammen. Wow, iemand die dit per dag opeet? Gelukkig zit het ook nog in heel veel andere producten zoals fruit en peulvruchten, anders zou je heel de dag met een boterham in je mond moeten lopen.

pancakes_and_syrup-t2
Ontbijten kan je op ontelbaar verschillende manieren doen dus er moet vast wel één ontbijtje tussen zitten wat jouw wel aanspreekt. Denk aan een lekkere shake om de dag goed te beginnen, een schaaltje muesli met yoghurt of havermoutpap. Hier kun je ook zoveel lekkers aan toevoegen zoals noten, zaden, cranberries, honing of fruit, je kunt er een heel feest van maken. Dus je hoeft niet meer de dag te beginnen met die boterham met pindakaas of hagelslag want anno 2014 is er zoveel op de markt dat het gewoon zonde is als je deze maaltijd overslaat.

Nog een paar extra breakfast tips om jullie te helpen motiveren

  • Geen tijd om snel een boterham in je mond te steken, maak dan je ontbijt een avond van te voren klaar. Een goede maaltijd      hiervoor is de overnight oatmeal, dit is havermout die je heel de nacht in (soja/amandel/rijst) melk laat staan.
  •  Eet voldoende vezels. Vezels zorgen voor een verzadigd gevoel, ze hebben een trage maagpassage en zorgen dat je langer vol zit.
  • Wanneer je geen ontbijt eet ben je eerder geneigd om voor het middaguur te snacken en vaak is het dan een ongezonde keuze die je maakt. Dus wil je op je gewicht letten zorg dan voor een uitgebalanceerd ontbijt.

 Q: Ontbijten jullie elke dag?

3 reacties op “In de startblokken!! Klaar voor de dag”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.