Categorieën
Food & health Gezond leven

Body worlds “The Happiness Project”

Vanaf januari is de expositie Body worlds: The Happiness Project’ permanent te bezichtigen op de Damrak in Amsterdam. Dit is een tentoonstelling over het menselijk lichaam uitgelegd mede door echte menselijke lichamen. Deze lichamen zijn voor de wetenschap afgestaan door hun eigenaren. Zo kunnen wij precies zien hoe wij er vanbinnen uitzien. Creepy? Nee, echt reuze interessant.

bw 2Het is een tentoonstelling bedacht door de Duitse Gunther von Hagens. Je kunt je haast niet voorstellen dat deze lichamen ook echt nog geleefd hebben, ze zien er net uit als poppen. Ze zijn allemaal geprepareerd  en de huid is merendeel verwijderd samen met vocht en vet waardoor de spieren en pezen zichtbaar zijn. Vervolgens worden de lichamen ondergedompeld in een mengsel van aceton en silicone om goed te behouden.

Het thema is “Happiness” dit word uitgebeeld door de lichamen in posities te zetten waarbij ze iets leuks aan het doen zijn, sporten of saxofoon spelen. De tentoonstelling laat ook zwarte rokerslongen zien en een vergroot hart door hart en vaatziekten, zo laten ze zien wat “Happiness” soms in de weg kan staan. Het laat je nadenken over je eetgewoonten, voldoende slaap en beweging. Het is een harde confrontatie met verschillende levensstijlen.

bw3Door verschillende organen te laten zien wordt er uitgelegd wat voor een functie zij in het lichaam hebben, je krijgt een beeld van gezonde en zieke organen.

Hoe verder je door de expositie loopt hoe meer respect je voor je eigen lijf krijgt, de complexiteit en ook de kwetsbaarheid ervan. Terwijl je rondloopt word je overladen met leuke en informatieve tips zoals:

                                        Nederland is één van de gelukkigste bevolkingen ter wereld

bw4

Q: Zouden jullie deze expositie willen bewonderen?

4 reacties op “Body worlds “The Happiness Project””

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.