Categorieën
Food & health Gezond eten Recepten

Biefstuk met rode wijnsaus

Gezond en lekker, het thema van het gerecht van vandaag. Met een paar simpele, maar oh zo lekkere ingrediënten heb je in een handomdraai een heerlijk gerecht. Op het bord geserveerd ligt vandaag voor jullie gegrilde groene asperges op een bedje van knapperig gebakken noodles, met een gebakken biefstukje met shiitake overgoten met een rode wijnsaus.

asperges

De asperge zoals wij die gewoonlijk kennen is de witte variant. Nog eventjes wachten want het aspergeseizoen staat dit jaar gepland voor de tweede donderdag van april. Maar dat terzijde want vandaag gebruiken wij de groene variant. Deze asperges zijn wel het hele jaar te verkrijgen, deze worden overgevlogen vanaf de andere kant van de wereld vanuit Peru en China, waardoor wij altijd van het groene goud kunnen genieten.

Ingrediënten

 • Bosje groene asperges
 • 100 gram shiitake
 • 2 biefstukken
 • 4 Mie- nestjes
 • 4 el vloeibare boter
 •  4 el olijfolie
 • Zout en peper

Rode wijnsaus

 • 1 el vloeibare boter
 • 1 sjalot
 •  1 knoflookteen
 •  1 tl gedroogde tijm
 •  1 laurierblaadje
 • ½ bouillonblokje runderbouillon
 • 400 ml rode wijn

Benodigdheden

Koekenpan, grillpan, kookpan,2 steelpannen, snijplank, mes,  schaaltje, bolvergiet, eetlepel, aluminiumfolie

asperge 2

Bereidingswijze

Haal de biefstukken uit de koelkast en laat deze even op kamertemperatuur komen.

Voor de rode wijnsaus snijd je eerst de sjalot en knoflook heel fijn.  Neem een steelpan en verhit hier 1 eetlepel vloeibare boter, voeg de sjalot en knoflook toe en bak deze even kort aan. Voeg de tijm toe en verkruimel een half bouillonblokje. Schenk 400 ml rode wijn in de pan en voeg het laurierblad toe. Dit laat je heel rustig koken voor ongeveer 20 minuten, hierdoor krijg je een mooie dikke saus. Wanneer de saus op mooie dikte is schenk je de saus over in een andere pan middels een vergiet. Zo krijg je een heerlijke saus zonder stukjes erin. Verhit het pannetje met de saus totdat je deze kunt gaan opdienen.

Snijd ongeveer een cm af van de onderkant van de asperges, zet een pan met water op en laat dit aan de kook komen. Wanneer het water kookt voeg je de asperges toe aan het water voor ongeveer 3 minuten. Dit heet blancheren, je kookt de groenten dan ook voor een hele korte tijd. Giet de asperges af en spoel ze met koud water af zodat ze niet doorgaren.

Verhit de grillpan en voeg 2 eetlepels toe aan de pan, grill de asperges in ongeveer 5 minuten. Zo krijgen de asperges een mooie grillafdruk van de pan. Breng de asperges op smaak met wat peper en zout.

Scheur de shiitake in grove stukken en bak deze even kort aan, voeg de uitgeperste knoflook toe en bak deze mee voor ongeveer een minuut. Haal de pan van het vuur en doe het mengsel in een apart schaaltje, dek deze af met aluminiumfolie totdat je het bord gaat opmaken.

Kook de mie- nestjes in een pan met ruim water volgens de beschrijving gaar. Giet deze af, verwarm 2 el olijfolie in een koekenpan en bak de noodles nog even aan.

Breng de biefstukjes op smaak met peper en zout. Zet de koekenpan op het vuur en verhit hier de vloeibare boter in. Laat deze lichtbruin worden en bak dan de biefstuk 2 minuten aan iedere kant aan, zo krijg je de biefstuk medium rare. Haal de biefstukken uit de pan en verpak deze in aluminiumfolie en laat rusten voor 5 minuten.

In de tussentijd kun je het bord gaan opmaken, begin met de noodles, hierop komen de shiitake met de gegrilde asperges. Je kunt de biefstuk al in mooie stukken snijden en hierover schenk je de rode wijnsaus. Eet smakelijk.

Één reactie op “Biefstuk met rode wijnsaus”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.