Categorieën
Food & health

Welk anticonceptiemiddel past het best bij jou?

Advertorial ‐ Een onderwerp waar niet iedereen misschien even graag over praat, maar dat wel heel belangrijk is: anticonceptie. Het woord anticonceptie betekent letterlijk: tegen conceptie/bevruchting en is ook wel een ander woord voor voorbehoedsmiddel. Hiervan zijn de pil en het condoom de meest bekende, maar naast deze twee zijn er nog veel meer goede en betrouwbare varianten. Misschien ben je er nog helemaal niet mee bezig, maar misschien heb je ook geen idee wat voor jou het beste anticonceptiemiddel is. Geen nood, daarvoor is nu een hele handige test ontwikkeld!

Zoals ik al zei zijn er naast de pil en het condoom nog verschillende andere soorten manieren van anticonceptie en gelukkig maar, want je wilt natuurlijk niet ineens ongewenst zwanger worden. Al deze verschillende soorten en maten anticonceptie hebben zo hun eigen voor- en nadelen, waarover je hieronder meer kunt lezen.

De anticonceptiepil
De pil is een anticonceptiemiddel dat je iedere dag moet slikken. Wanneer de strip van 21 pilletjes leeg is stop je een week en dan word je als het goed is binnen die week ongesteld. Na de zogeheten stopweek begin je weer met een nieuwe strip. De pil onderdrukt de maandelijkse eisprong en omdat er geen eitje vrijkomt kan er geen bevruchting plaatsvinden. Verder zorgt het ervoor dat het slijm bij de baarmoedermond dikker wordt waardoor zaadcellen moeilijker de baarmoeder binnen kunnen zwemmen.

Het hormoonspiraaltje
Het hormoonspiraaltje wordt in de baarmoeder geplaatst en geeft daar 5 jaar lang hormonen af. Het is een klein, plastic, T-vormig voorwerpje dat een staafje heeft dat hormonen bevat. Met het hormoonspiraaltje kan het zijn dat je de eerste paar maanden af en toe wat bloedverlies hebt, maar vaak blijft de menstruatie na verloop van tijd helemaal weg. Zodra je het spiraaltje laat verwijderen kun je weer zwanger worden.

De anticonceptiering
De anticonceptiering plaats je in één keer per maand in de vagina en moet daar dan drie weken onafgebroken blijven zitten. De ring geeft de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron (dezelfde hormonen als in de anticonceptiepil) af die door het slijmvlies van de vagina worden opgenomen. Net als bij de pil zorgen de hormonen ervoor dat er geen eicellen vrijkomen en dat het slijm bij de ingang van de baarmoeder minder doorgankelijk voor zaadcellen wordt. Na de drie weken volgt een ‘ringvrije’ week waarin je ongesteld wordt. Aan het eind van deze week plaats je vervolgens weer een nieuwe ring.

Het anticonceptiestaafje
Het anticonceptiestaafje is een klein staafje zo groot als een lucifer dat door een arts in je bovenarm wordt ingebracht en dat je met behulp van een hormoon drie jaar beschermt tegen zwangerschap. Het staafje geeft drie jaar lang een heel kleine hoeveelheid hormonen aan je lichaam af, wat voldoende is om je tegen zwangerschap te beschermen. Als je met een anticonceptiestaafje wil stoppen moet deze door je arts verwijderd worden.

De anticonceptiepleister
De anticonceptiepleister is een pleister die op je huid moet worden geplakt (dit mag overal behalve op je borsten en bovenbenen) en daar 1 week moet blijven zitten. De pleister bevat een combinatie van hormonen die via de huid rechtstreeks in je bloedbaan terechtkomen en voorkomt op deze manier dat je zwanger raakt. Je brengt de pleister één keer per week, drie weken achter elkaar aan. De vierde week hoef je geen pleister te plakken, want dan wordt je ongesteld. In deze week ben je nog steeds beschermd tegen zwangerschap.

De prikpil
De prikpil is een hormooninjectie die je een keer in de drie maanden bij je huisarts moet halen.
De prikpil werkt net als de pil: het houdt de eisprong tegen, verandert de baarmoederwand zodat een bevrucht eitje zich niet kan nestelen en maakt de baarmoedermond ondoordringbaarder voor zaadcellen. Je wordt minder vaak ongesteld en na een jaar houdt je menstruatie vaak helemaal op. Als je stopt met de prikpil kan het een jaar duren voordat je weer zwanger kan worden.

Het koperspiraaltje
Het koperspiraaltjeis een klein plastic apparaatje in de vorm van een T of ankertje met een dun koperdraadje, dat de arts in je baarmoeder plaatst. Het remt de beweeglijkheid van zaadcellen en verandert het baarmoederslijmvlies zodanig dat een bevruchte eicel zich niet kan innestelen en voorkomt op die manier zwangerschap. Bij het gebruik van een koperspiraaltje blijf je de normale maandelijkse cyclus behouden, alleen kan het zijn dat je ongesteldheid wat langer duurt of dat je wat meer bloed verliest. Als je het spiraaltje laat verwijderen kun je meteen weer zwanger worden.

Het condoom
Het condoom kent natuurlijk iedereen. Een condoom is een anticonceptiemiddel in de vorm van een hoesje dat wordt gebruikt om het geslachtsdeel van de man te omhullen met als doel het sperma op te vangen en het contact tussen de penis en de andere partner te voorkomen als bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA). Een vrouwencondoom is een kunststof zakje met een losse binnenring die je voor het vrijen inbrengt in je vagina. Een condoom is het enige middel dat je tegen een zwangerschap én een soa beschermt!


Wanneer je er nog niet helemaal uit bent welk anticonceptiemiddel het beste bij jou past of twijfelt over je huidige anticonceptiemiddel, doe dan de test. Het is altijd aan te raden langs de huisarts of Sense te gaan om de keuze voor jouw anticonceptiemiddel te bespreken.
Ik heb de test ook gedaan en bij mij werd de pil geadviseerd. Dat is een goed en kloppend advies, want deze gebruik ik inmiddels al een tijdje naar tevredenheid.


Q: Welk anticonceptiemiddel gebruik jij of zou jij het liefst willen gebruiken?
En wat adviseert de test jou?

Volg By Sjanty ook via Facebook, Bloglovin & Twitter!

8 reacties op “Welk anticonceptiemiddel past het best bij jou?”

Ik heb zelf de nuvaring en dat werkt voor mij het fijnste. Het is heel lokaal, de hormonen worden via de vaginawand verder naar de baarmoeder getransporteerd. Geen puistjes of gewichtsveranderingen en die ik bij de pil wel had. Ik weet niet hoeveel de pil per maand kost, maar ik vind de ring vrij duur. Je betaald 10 euro per ring en er zitten er 3 in een doosje. Een jaar of 5 geleden werd het helemaal vergoed door de verzekering, maar inmiddels moet je al 2/3e zelf betalen (afzetters, daar betaal ik toch verzekering voor).
Tijdens sex heb ik er niet zo veel last van, maar als je dat wel hebt, of als je er bang voor bent kan je de ring wel even uit doen. Voor eventjes is het niet zo erg, maar dat moet niet meer dan 3 uur zijn. Dan wordt de bescherming wel minder. Zelf heb ik de ring eerst 4 weken in, dan verwissel ik en dan 3 weken en word ik ongesteld. Je kan heel makkelijk uitstellen/overslaan.
In het doosje zit een boekje met instrukties en daarin zitten ook stickerstjes die je in je agenda kan plakken. Zo weet je precies wanneer je moet wisselen.

@ Lin

Bedankt voor je uitgebreide antwoord, klinkt wel goed die Nuvaring. Ik heb zelf gelukkig niet zo’n last van bijwerkingen van de pil, maar het blijft natuurlijk wel een hele zwik aan hormonen die je binnenkrijgt. Ik ben de pil eigenlijk gaan slikken vanwege mijn huid die er hierdoor nu gelukkig heel rustig en mooi uitziet en dat is me heel wat waard!

Ik gebruikte sinds mijn 14jaar ofzo de pil, maar ik ben énorm enorm vergeetachtig. MIjn moeder legde het klaar bij mijn ontbijt, bij mijn tandenborstel, … keer op keer vergat ik ze in te nemen. En ik kon ze ook niet nemen met water (ja ik weet het, zo’n klein pilletje) en dat kreeg ik zelfs niet beginnen zonder er iets bij te eten.
Mijn vergeetachtigheid werd dit jaar echt té erg, en mijn cyclus was helemaal ontregeld (geen pretje).

Uiteindelijk nog es bij de dokter gegaan, en ik heb nu sinds 2 maand de prikpil. Je moet maar om de 3maand een prik krijgen in jouw bovenarm et voilà, geen zorgen meer! Ik ben er echt supertevreden van! 🙂

Misschien een tip voor mensen die net zo vergeetachtig zijn zoals mij..

@ C_Justine

Dat is voor vergeetachtige mensen zeker een uitkomst!
Ik moet zeggen dat ik het innemen van de pil redelijk in mijn avondroutine heb verwerkt, ben ‘m tot nu toe misschien 1 of 2 keer vergeten, dus dat valt nog me 😉

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.