Categorieën
Fashion Nieuws

De rechtszaak om de rode zool

Christian Louboutin, de Franse schoenontwerper die we allemaal kennen van zijn prachtige muiltjes. De schoenen van Louboutin zijn wereldberoemd en menig vrouw verlangt naar een paar van deze klassiekers. De schoenen van de ontwerper zijn makkelijk te herkennen door de typische rode zolen. Louboutin beweerde lang dat de rode zool, zijn handelsmerk, niet mocht worden gebruikt door anderen. Toen het Nederlandse Van Dalen Footwear met de rode zool aan de haal ging, werd dit door de ontwerper dan ook niet zomaar geaccepteerd. 

Louboutin2

In een rechtszaak tegen het Nederlandse merk heeft Louboutin echter verloren. De Belgische rechter heeft Louboutin in het ongelijk gesteld wat betreft het alleenrecht op de rode zool. De beroemde rode zool zou zijn ontstaan toen Louboutin in de jaren ’90 een schoen ontwierp en zich stoorde aan de zwarte zool. Een assistente die op dat moment haar nagels rood lakte was voor de ontwerper inspiratie om de zool ook rood te lakken. De specifieke rode kleur is sindsdien een iconisch onderdeel van de schoenen.

Al eerder werd de zool van Louboutin gekopieerd. Modehuis Yves Saint Laurent en onze eigen Van Haren kozen ook voor rode zolen. In beide gevallen kreeg de Franse ontwerper in deze rechtszaken gelijk. De zaak tegen Van Dalen Footwear is de eerste waarbij Louboutin in het ongelijk wordt gesteld. Het Nederlandse merk krijgt geen verkoopverbod. In dit geval vindt de rechter dat de rode zool niet voldoet aan de wettelijke eisen om als vormmerk te worden gezien. Hierdoor heeft Louboutin niet het alleenrecht om de zool te gebruiken. Louboutin zal naar verwachting in hoger beroep gaan.

Femke

Q: Vind jij dat alleen Louboutin gebruik mag maken van een rode zool bij zijn ontwerpen?

 

 

4 reacties op “De rechtszaak om de rode zool”

Ik neem aan dat ze zich toch echt wel kunnen onderscheiden met andere dingen…kwaliteit misschien whehehe….dan een rode zool.

Goh…
Het is toch kenmerkend voor het merk.
Dat anderen het idee willen overnemen: ja.
Maar dan een andere kleur misschien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.