Categorieën
Fashion Inspiratie

De grootste stijliconen

De jaren ’50 en ’60 hebben veel stijliconen voortgebracht die vandaag de dag nog van grote invloed zijn op het modebeeld. Een paar grote, zo niet de grootste, hiervan zijn Marilyn Monroe, Brigitte Bardot, Twiggy, Audrey Hepburn, Grace Kelly en Jackie Kennedy.

Marilyn Monroe

Op 1 juni 1926 werd Marilyn in Los Angeles geboren als Norma Jeane Mortensen. In de parachutefabriek waar zij werkte werd ze op een gegeven moment ontdekt door een fotograaf die foto’s van het personeel kwam maken. Voor Marilyn betekende dit het begin van een modellencarrière en binnen een jaar stond ze op meer dan 30 tijdschriftencovers. Ook stond Marilyn model voor de allereerste cover van de Playboy. Na een aantal jaren waarin ze volop aan haar carrière als model werkte wilde ze meer en ging het proberen als actrice in Hollywood. Ze kreeg een contract bij een filmmaatschappij waarna haar naam werd omgedoopt tot Marilyn Monroe.

Toen ze in het begin nog maar weinig succes had als actrice besloot ze haar haar platinablond te verven en zichzelf een imago als ‘dom blondje’ aan te meten. In 1953 wordt Marilyn dankzij haar rol in de film ‘Gentlemen prefer blondes’ gebombardeerd tot ultieme seksbom, iets waar ze zelf absoluut geen bezwaren tegen had. ‘Als ik dan toch een symbool moet zijn van iets, doe dan maar sekssymbool’, was haar reactie. Met haar mysterieuze oogopslag, kenmerkende moedervlekje, weelderige krullen, uitdagende kleding, volle zandloperfiguur en charme wist Marilyn iedere man om haar vinger te winden.
Vandaag de dag is de stijl van Marilyn nog altijd een voorbeeld voor veel vrouwen en zien we nog steeds veel invloeden van haar typische en tijdloze ‘pin-up’ imago terug. Marilyn was veel bezig met het in vorm houden van haar lichaam, zo nam ze om de dag een ijsbad om strak te blijven. Ook aan haar make-up besteedde de blondine veel aandacht, want ze wilde er altijd tip top uitzien. Marilyn droeg altijd Chanel No. 5, dit was haar favoriete luchtje. Verder ging ze nooit naar buiten zonder een flinke laag rode lippenstift, waar ze minimaal 3 laagjes van aanbracht. Ook haar nagels waren altijd tip top in orde en deze kleurde ze net als haar lippen het liefst rood.

Brigitte Bardot

Brigitte Bardot is geboren op 28 september 1934 in Parijs en begon haar carrière op haar 15e toen ze modellenwerk ging doen bij het magazine Elle. Niet veel later ging Brigitte in een film spelen waarin ze een rol als mannenverslindster vertolkte en werd daardoor het sekssymbool van Frankrijk. Met haar uitstraling van ondeugende stoeipoes en pin-up girl was ze binnen no time een internationale ster en werd de Franse Marilyn Monroe genoemd. Brigitte haar bijnaam was BB, wat niet alleen voor haar initialen stond, maar ook voor bébé (baby).
Naast een modellen- en acteercarrière heeft Brigitte ook heel wat liedjes uitgebracht, alleen waren haar zangkwaliteiten niet heel indrukwekkend.
Brigitte stond qua uiterlijk bekend om haar volumineuze suikerspin kapsel, volle getuite lippen en donkere sexy opgemaakte ogen. Toen Brigitte ging trouwen droeg ze een trouwjurk met een klein wit-roze ruitje, waar later het zogenaamde BB-ruitjes patroon naar is vernoemd. Verder stond ze bekend om het dragen van dikke, winged eyeliner, opvallende flaphoeden, grote dikke haarbanden en streepjespatronen, die ook nu nog met regelmaat in het modebeeld terugkeren.

Twiggy

Twiggy werd op 19 september 1949 in Londen geboren als Leslie Hornby. Op zestienjarige leeftijd knipte een kapper als probeersel Lesley’s haar ultrakort, liet hier foto’s van maken en hing deze in zijn kapsalon. Een modejournalist van The Daily Express zag deze foto’s, publiceerde deze in de krant en bombardeerde Lesley tot ‘The Face of 66’ . Met haar grote, opvallende ogen met zwarte, lange wimpers en korte blonde jongensachtige kapsel werd ze al snel een internationaal stijlicoon en straalde hét modebeeld van de jaren zestig uit.

De bijnaam Twiggy kreeg zij door haar slanke en bijna jongensachtige figuur. Twiggy’s kledingstijl toentertijd was het best te omschrijven als klassiek en droeg vaak mini A-lijn jurkjes met een vierkant uitgesneden of juist hooggesloten hals, ruitjestuniekjes en jassen met hooggesloten kragen en opvallende knopen.

Audrey Hepburn

Audrey Kathleen Hepburn kwam op 4 mei 1929 ter wereld in Brussel. In de jaren ’50 verhuisde ze naar London, maar wanneer ze een modellenwedstrijd wint vertrekt ze naar Hollywood. Haar Europese komaf, beschaafde en elegante uitstraling en korte pony maakten Audrey tot een bijzondere verschijning. Ze was geen typisch sekssymbool zoals Marilyn Monroe, maar een klassieke schoonheid en daarmee een groot voorbeeld voor veel vrouwen.
Tijdens het hoogtepunt van haar carrière in de jaren ’50 was Audrey een rolmodel en stijlicoon voor vele vrouwen en dat bleef zo tot ver in de jaren ’80. Audrey raakte bevriend met de Parijse ontwerper Hubert de Givenchy, die haar tot aan haar dood in 1993 bleef kleden. Met de legendarische film ‘Breakfast at Tiffany’s’ zette Audrey zich definitief op de kaart als actrice en de ‘little black dress’ van Givenchy die ze in deze film droeg is nog steeds onmisbaar in de huidige mode-industrie.

Jackie Kennedy

Jacqueline (Jackie) Lee Bouvier Kennedy-Onassis werd geboren op 8 juli 1929 in Southampton (New York) en is bekend onder vele namen waaronder Jackie Kennedy, Jackie Onassis en Jackie O. Toen Jacqueline Kennedy in 1961 First Lady werd was het grote publiek meteen helemaal gek van haar smaak, klassieke en tijdloze kledingstijl en elegantie. Jackie hield het meest van Franse ontwerpers zoals Chanel, Givenchy en Christian Dior.
Jackie stond vooral bekend om het dragen van een grote zwarte zonnebril, simpele boothals jurkjes, mantelpakjes, en trenchcoat jurkjes. Ze is met haar charmante, goed geklede, verstandige en aantrekkelijke voorkomen nog steeds een groot voorbeeld voor een hele generatie vrouwen.

Grace Kelly

Grace Patricia Kelly werd op 12 november 1929 geboren in het Amerikaanse Philadelphia. Al op jonge leeftijd besloot ze actrice te worden en met haar elegante sex-sexappeal en koele uitstraling werd ze al snel heel succesvol in Hollywood. Een aantal jaar later nam ze echter afscheid van de filmwereld, trouwde met prins Rainier III Grimaldi van Monaco en werd daarmee prinses Grace Patricia van Monaco. Tijdens het huwelijk droeg ze een roomwitte, hooggesloten bruidsjurk van kant en een meterslange sluier van chiffon afgezet met duizenden parels. De jurk was ontworpen door Hollywood-designer Helen Rose en geïnspireerd op de New Look van Dior. Grace zag er altijd glamoureus, maar nooit overdressed uit en droeg het liefst couture van Chanel, Dior of Givenchy.

Het huwelijk was alles behalve een sprookje en alle stress leidde uiteindelijk tot flinke gewichtstoename bij Grace, maar wis desondanks haar stijl altijd te behouden. Haar strakke mantelpakjes werden ingeruild voor wat wijdere tuniekjes en hooggesloten jurken van Dior, maar haar zwarte Hermès tas van krokodillenleer bleef. De beroemde tas die later de geschiedenis in zou gaan als de Kelly Bag. Ook de wereldberoemde Grace Kelly rol, vernoemd naar de haardracht van Grace Kelly is nog altijd razendpopulair. Na haar dood leeft Grace Kelly nog altijd voort als het stijlicoon van ultieme elegantie.

Wie van bovenstaande stijliconen is jouw favoriet en waarom?

6 reacties op “De grootste stijliconen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.