Categorieën
Fashion Nieuws

Pas op met sale

Sale, korting, uitverkoop, het maakt niet uit hoe je het noemt, het betekent allemaal dat je een product koopt voor minder dan het oorspronkelijke bedrag. Maar nu lijken winkeliers een hele andere betekenis te geven aan de genoemde woorden. Houd je koppie erbij in tijden van sale, het moet wel leuk blijven.

sale1
Nederland is bij uitstek het land van de kortingen. Kortingen omdat er zoveel sneeuw ligt, kortingen omdat de zon zo hard schijnt, kortingen omdat het Nederlands elftal zo vaak heeft gescoord,  met moederdag, vaderdag, kerst, sinterklaas, na kerst… Er is altijd wel een reden te verzinnen om korting te geven. Eigenlijk kan het ook helemaal niet zo’n eeuwige sale. Het lijkt te mooi om waar te zijn en dat is het ook. Dat geld moet ergens vandaan komen.

sale2
In de afgelopen Sinterklaas-periode werd bekend dat winkeliers de komst van Sinterklaas aangrijpen om prijzen te verhogen in plaats van te verlagen wanneer ze zeggen korting te geven. Het woord korting wordt dus wel genoemd, maar eigenlijk betaal je meer in plaats van minder dan het oorspronkelijke bedrag. Soortgelijke ‘acties’ schijnen ook in deze periode van sale voor te komen. Mensen worden met torenhoge kortingen de winkel in gelokt, en in de winkel zelf vind je weinig tot niks dat ook echt aan deze kortingen voldoet. Iedere shoppaholic heeft hier wel eens mee te maken gehad. En als de kortingen wel gevonden worden is de zogenaamde oorspronkelijke prijs die vermeld staat op het prijskaartje vaak veel hoger dan deze prijs ooit is geweest. Want zeg nou zelf, hoe vaak zie je op een winkelruit staan dat de winkel kortingen tot wel 70% biedt? En hoe vaak heb je ook echt iets gekocht met 70% korting? De truc zit hem in het woord ‘tot’. Dat woord geeft aan dat de kortingen niet hoger worden dan 70%, maar het kan dus wel lager. Dat is niet eerlijk. Maar het gebeurt wel. Voor je het weet koop je een kat in de zak, miauw.

Ook supermarkten hebben er een handje van. Zo zijn bonusaanbiedingen heel vaak maar met een paar cent afgeprijsd, het staat gewoon letterlijk op het kaartje en toch tuinen mensen erin, omdat de zogenaamde goedkope prijs met koeienletters in een speciaal, goedkoop ogend lettertype is gedrukt en daardoor de aandacht trekt.

Niet alle winkels gaan op deze manier te werk. Het worden er helaas wel steeds meer. Houd dus tijden het shoppen je koppie erbij. En hoe verleidelijk het ook is, eigenlijk is het het beste om niet tijdens de sale te gaan shoppen en je oogkleppen op te doen voor kortingen, als je gemakkelijk over te halen bent. Aan alle kortingen betalen we zelf mee, en het is veel te verleidelijk om heel veel te kopen, terwijl je eigenlijk niks nodig hebt, want ja, voor het geld kun je het niet laten toch? Aan de andere kant maken we heerlijk veel adrenaline aan tijdens het shoppen en ten slotte kost een dagje uit altijd geld.

Q: Heb jij wel eens een nep-sale aankoop gedaan?

5 reacties op “Pas op met sale”

Het komt vaak voor in de supermarkten en bij drogisterijen denk aan 2 voor de prijs van 1 of 3 halen 2 betalen….
Ik had in een kledingzaak gewerkt dus check ik altijd onder de sale sticker(s) de orginele prijs 😉
Nu is het bekend dat de kleding wat in het buitenland gemaakt wordt, dus veel goedkoper is dan de prijs die men voor kleding hier in de winkels moet betalen. Men betaald ook mee aan transportkosten etc..
Nu maar hopen dat je veel kan shoppen tijdens de sale voor vriendelijke prijsjes….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.