Categorieën
Columns

Column: twee maanden lang zonder…

Door Hester – Hester is een 14-jarige scholier en blogger op www.hesterly.nl. Ze is gek op haar Noorse Boskat, onlosmakelijk verbonden met haar mobiel en een echte chocoholic. In deze wekelijkse column schrijft ze graag over alle fenomenen uit haar leven waarmee ze de spot kan drijven – inclusief zichzelf.

Facebook

Alles wat een keer begint, eindigt ook een keer. Zo dus ook elk schooljaar – gelukkig maar, want anders zou ik 1) een twee keer zo groot hoofd hebben vanwege alle informatie die erin gestouwd is, 2) iedereen constant verbeteren of voorzien van overbodige informatie en vooral 3) doodongelukkig zijn. Althans, dat gok ik. Want hoewel ik als scholier heus niet écht te klagen heb – vertel me dat alleen niet wanneer ik zeven toetsen in één week heb, dan heb ik dus duidelijk WEL te klagen en dat zal ik dan ongetwijfeld ook volop doen -, zet ik wel groot in mijn agenda hoeveel weken ik nog moet tot de zomervakantie. En in de laatste drie weken zijn zelfs alle nummertjes van de dag voorzien van een getal dat aanduidt hoeveel schooldagen ik nog voor de boeg heb. Ondertussen zijn die schooldagen al op twee handen te tellen (sterker nog, op het moment dat je dit leest hoef ik alleen nog maar boeken in te leveren), wat betekent dat de zomervakantie echt al heel, heel, heel dichtbij komt. De droom van elke scholier, as you might have noticed before.

Maar wat is dat toch met dromen die uitkomen, dat ze af en toe zo ontzettend angstaanjagend zijn? In dit geval angstaanjagend in de vorm van ‘nonchalant door je agenda bladeren onder de les, je beste vriendin naast je aanstoten, vertellen hoe weinig schooldagen er nog maar over zijn, en je vervolgens realiseren dat je haar dan twee maanden lang niet meer elke schooldag ziet’. Het komt gemiddeld vier keer per week voor dat we een minuut lang met open mond naar mijn agenda zitten te kijken, of vijf minuten lang bedenken wat we in die twee maanden gaan missen.

… ons hart slaat een aantal slagen extra, tot we denken aan wat we dan wél gaan doen in die acht weken

Twee maanden lang zonder zoektochten naar boeken, zonder te laat komen en gele kaartjes, zonder vragen of je naar de wc mag, zonder zuchtend een toets in je agenda noteren, zonder ellenlange (en voornamelijk saaie) to-do lijstjes, zonder haast obsessief het digibord met uitval, leerlingenportaal met cijfers of site met nieuw rooster checken, zonder saaie feitjes en rijtjes in je kop stampen, zonder het nadoen van en dubbel liggen om zenuwtrekjes van leraren, zonder demotivatie, zonder vroeg opstaan, zonder het geven van (in onze ogen terechte) kritiek op docenten en zonder geplet brood. Ons hart slaat een aantal slagen extra, tot we denken aan wat we dan wél gaan doen in die acht weken. Zon, luieren, barbecues, zwemmen, dagjes weg, zonnen, lezen, vriendinnen, strand, op vakantie, laat (of niet) naar bed en dus vooral: lol. Totaal wat anders, maar een hele geruststelling: ik weet wel zeker dat het me genoeg afleiding biedt om niet teveel te moeten denken aan alles wat ik mis.

Wanneer heb jij vakantie? Heb je er ook zo’n zin in, en/of vind je het stiekem ook een beetje “eng”?

Bron afbeelding

15 reacties op “Column: twee maanden lang zonder…”

Ik kan het begrijpen want een opleiding vergt veel tijd en energie van je!
Zin om te bbq-en heb ik zeker en ook om de komende dgn van de zon te genieten aan het strand!
Het wordt eindelijk zomers weer mer hele hoge temperaturen!

Happy Holiday…..

Xoxo

de tijd van scholier zijn ligt al ver achter me dus mag het doen met drie weken vrij maar ben ook al aan het aftellen naar me vakantie. lekker drie weken niet aan me werk denken en leuke dingen doen

Ik heb zomervakanties nooit leuk gevonden als scholier, voornamelijk de tijden dat mijn beste vriendinnen op vakantie gingn (vaak voor bijna een maand naar een of andere camping in zuid europa), terwijl ik maar thuis moest zitten (mijn ouders hadden in die tijd geen tijd of geld om met me op vakantie te gaan). Nu nog vind ik het redelijk eenzaam als mensen op vakantie gaan haha, maar het scheelt dat ik nu ook vakantie met vrienden zelf kan inplannen en em de rest van de tijd kan focussen op werk haha.

leuke column! Mijn vakantie is nu een goede week bezig en ik geniet ervan! Wel mis ik het goede weer! Hopelijk komt er vanaf morgen verandering in… En dan in september terug les, tot april/mei en dan hopelijk afstuderen! Spannend 🙂

Heel leuk geschreven! Ik ben al een tijdje van de middelbare school af, maar kan het aftellen van dagen in mijn agenda en altijd geplet brood door de zware boeken nog levendig herinneren 🙂 2 maanden vakantie was echt heerlijk en gelukkig woonde mijn beste vriendin op 50 meter afstand dus die zag ik nog elke dag 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.