Categorieën
Beauty

Wat vertelt kleur?

In het dagelijks leven heb je de hele dag kleur om je heen, maar je staat er waarschijnlijk niet continue bij stil wat die kleuren nu eigenlijk voor boodschap kunnen uitdragen en waar ze voor staan. Wat zou je kunnen uitstralen als je veel rood draagt en welke kleuren kunnen je een positieve boost geven? De juiste kleur in de juiste situatie kan je zelfs helpen bij het bereiken van je doelen.

Lang geleden zijn psychologen er al achter gekomen dat kleuren prikkels en emoties veroorzaken en een bepaalde boodschap kunnen overbrengen. Ga maar na dat ook veel gevoelens met een kleur worden geassocieerd: groen zien van jaloezie, je groen en geel ergeren, alles door een roze bril bekijken, iemand zwart maken, een blauwtje lopen enzovoorts.

Ook wordt kleur over de hele wereld als communicatie gebruikt, omdat iedereen begrijpt wat die kleur vertelt en wat er mee wordt bedoeld. Zo stopt iedereen bij het zien van een rood stoplicht (nou ja, normaal gesproken…) en is het zien van een witte vlag een internationaal symbool voor vrede, wapenstilstand en overgave. Ook kun je met de kleur van je kleding een bepaalde indruk en boodschap uitstralen wat je zelfs kan helpen een bepaald doel te bereiken.
Natuurlijk denken ook merken uitgebreid na over de kleuren die in hun verpakkingen gebruikt worden en wat daarmee voor boodschap en imago wordt uitgestraald en wat voor de consument het meest aantrekkelijk is.

Wat zegt de kleur?

Rood
Rood is natuurlijk de kleur van liefde, passie en aantrekkelijkheid en wordt door mannen gezien als ultiem aantrekkelijk bij een vrouw omdat zij met deze kleur uitstraalt dat ze verleidelijk en onweerstaanbaar is. Verder symboliseert rood zelfvertrouwen, energie en kracht en kan het in kleding een bepaalde vechtersmentaliteit en power doen uitstralen.
Een teveel aan rood kan echter weer wat agressief overkomen.

Oranje
Als je je een beetje down voelt kan een klein beetje oranje je weer uit de put trekken. Ook straalt oranje creativiteit uit en daarmee is het een goede kleur om te dragen wanneer je een creatief beroep hebt. Mensen die graag oranje dragen geven hiermee een vrij extroverte indruk en stralen warmte en vrolijkheid uit. Natuurlijk staat oranje voor ons land ook voor het koningshuis en het voetbal en trekken we op Koninginnedag en bij belangrijke voetbaltoernooien massaal massaal ons oranje tenue uit de kast!

Roze
De zacht ogende kleur roze is favoriet bij veel meisjes en staat voor vriendelijkheid, onschuld, zachtheid, gezondheid en romantiek. Mannen moeten dan ook absoluut niet bang zijn roze te dragen, want hiermee laten ze juist hun zachte kant zien en daar zijn veel vrouwen dol op!

Geel
Geel is een kleur die vrolijkheid en optimisme uitstraalt.
Geel wordt natuurlijk vaak geassocieerd met zonlicht en wordt daarmee als een kleur met een positieve uitstraling gezien.

Bruin
Deze kleur geeft een betrouwbare en oprechte indruk en staat voor betrouwbaarheid, standvastigheid en stabiliteit. Bruin is daarom goed te gebruiken wanneer je een ondersteunende functie bekleedt.

Groen
Veel mensen vinden groen een frisse kleur en doet een gevoel van veiligheid en stabiliteit overkomen. Zo heet bij diverse televisieprogramma’s en theaters de ruimte waar de artiesten even kunnen chillen ook niet voor niets de green room, want deze straalt met de groene aankleding vaak een kalme en rustige sfeer uit.  Ook wordt groen veel gebruikt in de werkkleding van milieuvriendelijke bedrijven of in de groensector en mensen die graag groen dragen kunnen hiermee ook laten zien dat ze graag aan een meer ‘groene’ wereld bijdragen.

Blauw
Blauw is de kleur van rust, vrede en adel.
Door het kalmerende effect wat blauw geeft wordt het vaak gebruikt in de aankleding van bedrijven of in een ziekenhuis. Daarnaast kan blauw als koele kleur ook juist afstandelijkheid uitstralen.

Paars
Paars is een kleur dat wordt geassocieerd met luxe en kwaliteit en deze gedachte stamt waarschijnlijk nog uit de tijd dat vooral koningen, priesters en rijke mensen veel paars droegen. Verder is het een vrij mysterieuze en vrouwelijke kleur dat de fantasie prikkelt en ook staat het voor spiritualiteit en wijsheid.

Zwart
Zwart staat voor klassiek, ernst en zakelijkheid en wordt dan ook bijna altijd gedragen bij officiële gebeurtenissen en gelegenheden en in de zakenwereld. Zwart doet gezag en respect uitstralen, oogt netjes, kleedt af en kan eigenlijk altijd en overal bij. Toch doet zwart veel mensen meteen aan de kleur van de rouw denken en vinden het een depressieve en zwaarmoedige uitstraling hebben.

Wit
Wit staat voor onschuld, maagdelijkheid en zuiverheid en het is dan ook niet voor niets dat een bruidsjurk over het algemeen wit is stamt nog uit de tijd dat vrouwen geacht werden als maagd het huwelijk in te gaan.
Ook kan het dragen van wit betekenen dat je een neutrale partij bent wanneer je bijvoorbeeld ergens moet bemiddelen in een conflict.

Grijs
Grijs is een behoorlijk tijdloze en onopvallende kleur en straalt elegantie, betrouwbaarheid en autoriteit en kalmte uit. Het feit dat grijs met wijsheid wordt gecombineerd komt waarschijnlijk door het gezegde dat de wijsheid met de jaren en dus ook met de grijze haren komt. Afgezien hiervan wordt grijs ook vaak als saai en nietszeggend beschouwd.

Welke kleuren draag jij veel?
Denk je er ook over na wat je daarmee uitstraalt en doe je ook bepaalde kleuren naar bepaalde gelegenheden aan?

5 reacties op “Wat vertelt kleur?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.