Categorieën
Beauty

Wat is schoonheid?

We leven in een maatschappij waarin alles draait om uiterlijk, mooi en perfect zijn en erbij horen. Wanneer je een avondje voor de tv hangt word je om de haverklap geconfronteerd met reclames over zalfjes, cremetjes en serums die je net zo mooi en jong moeten maken als het model dat het aanprijst. Zijn zij de definitie van schoonheid?

Wanneer je in verschillende woordenboeken de omschrijving van het begrip schoonheid opzoekt vind je daar  ‘de eigenschap van mooi te zijn of de eigenschap die ertoe bijdraagt en een idee of gevoel van aangenaam uiterlijk of innerlijk. Nu weet je de woordelijke betekenis van het begrip schoonheid, maar wat wordt daar nu echt onder verstaan? Wanneer ben je mooi? Even heel plastisch gezien gaat het voor veel mensen dan om een juiste verhouding tussen gezicht en lichaam, een gave huid, een gemiddelde neus en grote ogen met lange wimpers. Klinkt leuk, maar ondanks deze omschrijving geeft men in ieder land dan alsnog weer een andere invulling aan het begrip schoonheid en is er dus nog steeds geen eenduidige definitie voor.

Desondanks weet iedereen wel wat je bedoelt als je het over ‘een mooie vrouw’ hebt. Dan zijn er natuurlijk alsnog mensen die nog wel aan te merken hebben dat bijvoorbeeld haar neus iets te klein of te groot is of dat haar wenkbrauwen niet helemaal symmetrisch zijn en blijft het een kwestie van smaak, maar het totaalplaatje wordt door veel mensen als mooi gezien. Het uiterlijk is simpelweg ook het eerste waar we iemand op beoordelen als we iemand voor het eerst zien. Niet of diegene aardig, slim, sociaal of lief is, nee hoe diegene er van de buitenkant uitziet. Natuurlijk hoor je veel mensen roepen dat ze nooit iemand op het uiterlijk beoordelen, maar vaak is dit iets wat heel automatisch gebeurt. Het is eigenlijk heel erg, maar mensen met een uiterlijk die aan de normen voldoet hebben ontelbare voordelen. Er is veelvuldig onderzoek gedaan naar de voordelen van ‘mooi zijn’ en blijken veel vooroordelen (helaas) toch vaak waar te zijn. Zo krijgen aantrekkelijke mensen eerder het voordeel van de twijfel bij een sollicitatiegesprek, hebben meer vrienden, krijgen eerder hun zin, vinden eerder een partner, verdienen over het algemeen meer geld en trouwen vaak met een mooi iemand die ook veel verdient, zijn gelukkiger, zitten beter in hun vel, krijgen vaak voorrang bij een taxi of in een rij en ga zo nog maar even door. Hoe oneerlijk is dat en waarom worden sommige mensen wel onder het kopje ‘mooi’ geschaard en een ander die in jou ogen misschien net zo mooi is, niet? Het moet toch niet kunnen dat je leven leuker zou zijn omdat je onder het kopje ‘mooi’ hoort?

Sowieso worden we in bladen, op billboards en op tv geconfronteerd dagelijks met modellen met het zogenaamde ‘perfecte uiterlijk’ dat we allemaal willen, maar ik denk dat je je moet afvragen of dat ook daadwerkelijk het perfecte uiterlijk is en of je er zo uit wilt zien. Want is dat per definitie schoonheid? Het is a hel of a cliche, maar wat mij betreft is schoonheid tevreden met jezelf zijn, dit uitstralen en maakt het daarbij echt niet uit of je een wat grotere neus, kleine oogjes, dunne lippen, korte wimpers of pukkels hebt. Want het is toch wel heel erg dat slechts 1% van alle vrouwen zichzelf mooi vindt terwijl dat 100% had moeten zijn, omdat we allemaal op onze eigen manier mooi zijn. En trouwens, als iedereen zich laat ombouwen tot wat de definitie van mooi is dan springt er toch niemand meer uit? Juist je eigen bijzonderheden en het feit dat je niet dertien in een dozijn bent geeft je schoonheid.

Q: Wat is voor jou de definitie van schoonheid en wat vind je mooi aan jezelf?

6 reacties op “Wat is schoonheid?”

Ik ben het helemaal met je eens! Schoonheid moet je ook uitstralen, en dat kan door gewoon tevreden te zijn met jezelf. Maar, als ik het dan puur op uiterlijk gericht moet omschrijven, zal dat ongeveer zo zijn: een vrouw met mooie botstructuur (mooie jukbeenderen, bijvoorbeeld), een vrij egale huid, niet teveel foundation/poeder maar vrij naturel, mooie volle wenkbrauwen en goede verhoudingen qua lichaam. De dingen die ik net opnoemde maken een vrouw meestal wel mooi, in mijn ogen. Maar dit is dan wel heel plat uitgedrukt en natuurlijk heeft niet iedereen het geluk om een egale huid te hebben en ik wil ook helemaal niet zeggen dat je dan meteen niet mooi bent!

Ik vind iedereen eigenlijk op zijn eigen manier mooi idd.
Natuurlijk vind ik de ene vrouw mooier dan de ander, maar perfect is zoiezo niemand.
Zo kunnen kleine ogen bijvoorbeeld bij de ene vrouw wel mooi staan en bij de andere niet, soms is er niets mis mee als iemand een iets te grote maat heeft en soms denk je echt Wow die is iets te vaak naar de mac geweest! zo is er altijd wel iets wat iemand mooi maakt of iets minder mooi maar we zijn allemaal apart en dat is het mooiste;].

Ik denk dat iedereen wel iets mooís in zich heeft. Het gaat om het totaalplaatje van binnen en buiten. Je kan er volgens de maatschappelijke normen wel mooi uitzien, als je uitstraling niets is ben je in mijn ogen minder mooi. Zelf ben ik trots op mijn mond en ogen.

Iedereen is mooi zo als zij is, een slecht mening geven over haar uiterlijk is nog alleen maar slechter dan wil die genen zich mooi maken om bij hum te zijn (Club), dus geef een goeie mening over haar uiterlijk of zeg helemaal niks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.