Categorieën
Beauty

Nederlandse vrouwen en de druk van het schoonheidsideaal

Zonder make-up de deur uit? Ik geef direct toe: van die gedachte sta ik nou niet direct te springen. Als ik geen zin heb om helemaal uit te pakken is een beetje oogschaduw, mascara, concealer en wenkbrauwpoeder toch wel het minimale wat er op mijn gezicht belandt. Maar…. waarom is dat eigenlijk? Waarom zou ik niet gewoon met blotebillengezicht puur natuur de supermarkt binnenlopen? Omdat het hóórt dat je wat op je gezicht smeert en eruitziet alsof je Brad Pitt ieder moment tegen het lijf kunt lopen?

Je kan nog zo hard roepen dat je het hele opmaken-epileren-waxen-scheren-smeren circus vooral voor jezelf doet, en het is alleen maar geweldig als dat ook echt zo is, maar toch voelt iedere vrouw wel een beetje de druk van de maatschappij anno 2013. Niet zo heel verwonderend, want sla maar eens een magazine open of bekijk een commercial en alle vrouwen zijn superknap, superstrak, superrimpel- en superpuistloos.

Nederland zou Nederland niet zijn als onze ijdelheid zou zijn onderzocht en een onderzoek van een Nederlands vrouwentijdschrift vertelt dat 48% van de Nederlandse (zo, dat is wel heel veel keer Nederlands in één zin!) vrouw ’s ochtends minstens een kwartier voor de spiegel staat.

Verder is gebleken dat 20% er niet aan moet denken zonder een klein laagje mascara, foundation of lipstick de deur uit te gaan, draagt maar 8% van alle vrouwen nooit make-up en voelt slechts 5% (!!!) zich mooi zonder make-up.

Q: Hoe ervaar jij de druk van het schoonheidsideaal? Hoe lang sta jij gemiddeld voor de spiegel en ga je weleens zonder make-up de deur uit?

24 reacties op “Nederlandse vrouwen en de druk van het schoonheidsideaal”

Ha, dan hoor ik bij die 5% 😉
Ik gebruik wel make-up, maar vaker niet dan wel. En als ik het doe is het inderdaad voor mezelf, al vind ik het natuurlijk leuk als iemand het ziet en er een leuke opmerking over maakt.
En voor iemand die zich vaker niet dan wel opmaakt heb ik trouwens wel een flinke stash. Tja, door Blogs zoals die van jou wordt je toch hebberig haha!

Leuk stuk!

Hahaha, ik hoor ook blijbaar bij die 5%, ga overal naartoe zonder make up en het kan me niet bommen. gebruik alleen make up als ik dat wil en soms is dat als ik de hele dag thuis ben en zelfs verder niemand het ziet 😛

Ik ga alleen zonder makeup de deur uit als ik ga fitnessen maar verder draag ik best wel een full-face makeup iedere dag(tenzij ik het huis niet uit ga) maar dat is ook omdat het leuk vind om te doen en het mooi vind staan, niet omdat ik perse de druk voel om zoveel makeup op te doen. Alleen mascara, bb cream en wenkbrauwen doen was ook wel genoeg geweest maar ik vind een full-face gewoon mooier staan bij mij.

Hm interessant dit. Ik ga de deur nooit uit zonder make-up, behalve als ik even snel naar de bieb of supermarkt moet ofzo – daar kent toch niemand me en dan maakt het me niet uit. Maar voor de rest heb ik altijd make-up op omdat ik me dan lekkerder voel. Maar als ik in een tijdschrift kijk, dan realiseer ik me wel dat er veel gefotoshopt wordt, dus daar vergelijk ik me eigenlijk niet zo mee. Onderbewust misschien een beetje – je beeld van wat mooi is wordt daardoor wel beïnvloed – maar niet heel bewust.

Ik heb soms van die dagen dat ik helemaal geen zin heb in make-up en dan ga ik gewoon de deur uit zonder.. Op dat moment boeit het mij eigenlijk helemaal niks, en als ik een leuke jongen tegenkom? die zou mij echt moeten accepteren zoals ik ben, met of zonder make-up…

Ik denk dat het bij mij ‘met de leeftijd is gekomen’. Het zal me nu echt een worst wezen wie me ziet zonder make-up, haha. Eerst deed ik nog mascara op ‘omdat het dan leek alsof ik er wat aan heb gedaan’, maar zelfs dat doe ik niet meer. Als mensen mijn hoofd zonder make-up niet kunnen aanzien kijken ze maar de andere kant op :p
Op de middelbare school was dat echter een heel ander verhaal, zelfs als ik even de deur uit ging voor een boodschapje wilde ik mijn hele hoofd vol smeren :p

Vind het overigens best verdrietig dat maar 5% van de vrouwen zich mooi voelt zonder make-up 🙁

Klopt inderdaad dat als je ouder gaat worden je vanzelf minder gaat gebruiken (uiteraard heb je uitzonderingen), iets met meer zelfvertrouwen krijgen in jezelf en mensen moeten je maar nemen zoals je bent.

Als ik de deur uit ga dan is dat meestal zonder make-up. Op mijn werk is het niet praktisch. De meeste aandacht besteed ik aan m’n huid en wenkbrauwen.
Maar ga ik een avondje weg met m’n vriend dan pak ik altijd groots uit. Die mensen hebben me nog nooit zonder make-up gezien.

Ik ga zelf toch vaker zonder make-up de deur uit dan met make-up. Als ik dan toch een dagje make-up opdoe sta ik dan ook maar heel kort voor de spiegel. Het enige wanneer ik wat langer voor de spiegel sta is als ik een feestje heb, want dan vind ik het wel heel leuk om wat meer make-up te dragen.

Het ligt er maar net aan waar ik heen ga en waarvoor. Boodschappen doen doe ik zo zonder make-up. Maar naar m’n werk of naar school.. no way. Daarvoor is toch minstens een laagje bb cream en foundation vereist.

Ik ga de deur zonder make up, ik kende een meisje dat niet zonder kan als ze zonder is voelde ze zich omwijs lelijk, en begon bijna te huilen

Wat een goed artikel! Ik gebruik iedere ochtend sowieso mascara en oogpotlood, wanneer ik een puistje heb wil ik deze ook graag nog even wegwerken. Ik kan wel korter dan 15 minuten voor de spiegel staan, want ik probeer alles wel snel te doen en ik gebruik niet overdreven veel. x

Ik merk deze druk enorm! Alles wat je rondom je ziet zijn perfecte meisjes, op de tv, tijdschrijften en ook op straat zie je constant mooie meisjes waar je helemaal jaloers van wordt. Ik ben dan ook enorm onzeker en hunker echt naar die perfecte. Veel makeUp draag ik niet maar toch probeer ik er toch mooi uit te zien elke dag. Ik ben mager (maatje 34) en toch wil ik dat mijn buik nog strakker is , al laat ik daar zeker geen eten en al zeker geen taartjes voor! Ik blijf genieten van eten 🙂 door mijn kleine borsten was ik het onzekerste, nu ik 18 wordt laat ik eindelijk een borstvergroting uitvoeren. Dus de druk voor het schoonheidsideaal? Jha die druk weegt zeker en vast zwaar op mij…
Ga ik me gelukkiger voelen? Geen idee!

Voor feestjes en in het weekend pak ik graag uit, make-up met alles erop en eraan! Maar doordeweeks… Ben ik wat minder fanatiek. Vaak alleen wat foundation om een egale teint te creëren! Maar ik voel me zeker zelfverzekerder en mooier wanneer ik helemaal opgemaakt ben! Plus wanneer je doordeweeks wat minder draagt, voel je je sowieso mooier wanneer je je meer opmaakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.