Categorieën
Beauty

Vrouwen en die eeuwige onzekerheid….

Heb ik geen dikke kont in deze broek, zie je mijn enorme flubberarmen niet te erg in dit hemdje, ohhh iedereen ziet natuurlijk die e-norm-e pukkel op mijn kin, je kunt in dit jurkje zeker niet om die flubberbuik van me heen? Het is heel waarschijnlijk dat één van deze onzekerheden je bekend voor zal komen, want in Nederland vindt slechts 1% van de vrouwen zich echt mooi. Wij Nederlandse vrouwen staan dan ook echt voorop als het gaat om onzeker zijn over ons uiterlijk….

De Nederlandse vrouw is de afgelopen jaren alleen maar kritischer over zichzelf geworden want waar in 2004 ook nog maar een schamele 3% tevreden met zichzelf was is dat nu dus nog maar die ene procent, zo blijkt uit het wereldwijde Real Beauty-onderzoek in opdracht van Dove. Op lichamelijk gebied hebben de meeste vrouwen iets aan te merken op hun te bolle of slappe buikje, te brede heupen, te dikke benen, te grote of kleine borsten en niet goed gevormde billen. Behalve hard voor zichzelf zijn de meeste vrouwen dit ook naar andere vrouwen toe. Hoe lekker is het niet om vanaf een terrasje in het zonnetje onder het genot van een koud drankje mensen te kijken en af te kraken. Wowwww, wat heeft dat kind een dikke kont, zooo check die heupen van haar, pff dat die nooit wat aan haar neus heeft laten doen, heb je die buik in dat veel te strakke en spuuglelijke jurkje gezien?! Typisch vrouweneigen om een ander helemaal af te kraken om zo een beetje van de eigen zo bekende en begrijpelijke onzekerheid te verdoezelen.

Wat een grote rol speelt in al die onzekerheid is onder andere het huidige schoonheidsbeeld. Modellen met een perfect glad huidje, een buik zo plat als een dubbeltje, slanke cellulite-loze benen en een flinke boezem. Natuurlijk lopen die modellen er in het dagelijks leven echt niet zo bij en hebben ze in de glossy’s flink wat hulp gehad van hun grote vriend Photoshop. Uitzonderingen daargelaten die er met dank aan meneer de chirurg en heel wat make-up uren wel ongeveer zo uitzien als in de blaadjes. Lichaamsdelen die met Photoshop wat worden bijgeschaafd kunnen met dat vervormde beeld een behoorlijk negatief effect op het zelfvertrouwen van vrouwen hebben. Sowieso kijken vrouwen de hele dag door ter vergelijking naar andere vrouwen en vragen ze zich continue af: is zij mooier, slanker, leuker of aantrekkelijker dan ik? Vragen waar je eigenlijk het antwoord al op weet, een antwoord dat bijna altijd hetzelfde is: ja. Er is in jouw ogen altijd wel iemand mooier, leuker, slanker of aantrekkelijker dan jij, maar waarom zou je jezelf die vraag en vergelijking keer op keer aandoen? Wanneer je vriendin in de put zit en jou vraagt of ze echt zo’n vetzak is zullen 9 van de 10 meiden geen enkele moeite hebben haar gerust te stellen en te zeggen dat dat écht niet zo is. Nee, want je ziet die kleine imperfecties ook gewoon echt niet. Terwijl je naar jezelf ook met een vergrootglas kijkt en de grootste moeite hebt tegen jezelf te zeggen dat het allemaal wel meevalt. Ja that makes sense, die vrouwenlogica..

Natuurlijk is onzekerheid over het uiterlijk iets waar we allemaal wel eens last van hebben, zowel vrouwen als mannen, en dan vooral op jongere leeftijd. Het zou ook niet helemaal gezond zijn als iemand nooit onzeker is, ook al roept iemand nog zo hard dat hij of zij dat nooit is. Je moet alleen oppassen in hoeverre die onzekerheid je leven beheerst en overneemt en allerlei factoren beïnvloedt. De meeste twijfels slaan toe wanneer je jong bent en je zelfvertrouwen nog niet helemaal ontwikkeld is. Grote kans dat je het nu nog weet als iemand een vervelende opmerking maakte toen je 15 was en dat je je daar nu nog onzeker over voelt.

Trots zijn op je eigen kwaliteiten in plaats van jaloers en onzeker te zijn over de kwaliteiten van een ander heeft een positief effect op het zelfbeeld van ieder mens.

Tips tegen onzekerheid

Kijk nu eens echt goed of de onzekerheden die jij over jezelf ziet echt waar zijn. Als iedereen zegt dat je écht geen buik hebt, kijk dan eens kritisch of je die nu ook echt wel hebt. Zoek de verschillen tussen wat iedereen om je heen zegt en wat jij zelf vindt en probeer daar een beetje een middenweg in te vinden. Het zal vast niet zo zijn dat iedereen zegt dat je geen buik hebt omdat jij dat wil horen, toch?

Probeer de kleine schoonheidsfoutjes die je hebt te accepteren en kijk ook eens naar de schoonheidsfoutjes van de mensen om je heen. Zo zul je zien dat iedereen die heeft en dat je je daar echt niet onzeker over hoeft te voelen.

Vind je dat je écht een paar kilo’s te zwaar bent of dat je armen op kipfiletjes lijken, doe er dan wat aan! Ga gezonder eten, neem een abonnement op de sportschool and go for it! Erger je je al jaren aan dat dunne futloze kapsel, maak een afspraak bij de kapper en laat je een compleet andere look aanmeten! Blijf niet langer klagen als je echt vindt dat het beter kan, want jij bent de enige die er wat aan kan veranderen. Let er natuurlijk wel op dat de veranderingen die je voor ogen hebt realistisch zijn.

Probeer jezelf niet altijd zo serieus te nemen en maak van je schoonheidsfoutje je handelsmerk. Ga maar ’s na hoeveel bekende celebs niet helemaal perfect zijn maar er toch een enorme carrière op na hebben gehouden doordat ze hun imperfectie op een positieve manier hebben gebruikt. Denk maar aan supermodel Lara Stone met het inmiddels beroemde spleetje tussen haar handen en Sarah Jessica Parker met haar vrij opvallende neus en pukkel op haar kin (die ze inmiddels heeft laten verwijderen…).

Ja, dan ben je perfect en wat dan? Dan is er ook maar weinig aan, toch?

Sommige mensen zullen nu eenmaal geen gelegenheid voorbij laten gaan om je onzekerheid aan te praten of om je nog onzekerder te maken. Vaak doen ze dit alleen maar uit puur gebrek aan zelfvertrouwen over zichzelf en proberen ze dit te verbloemen door een ander onzekerheid aan te praten. Niets van aantrekken dus!

Hallo, wat dacht je van alle sterke punten die je hebt! Je mooie sprekende ogen, volle boezem, slanke benen, gladde huid, mooie kont! Accentueer die! Probeer ook zo nu en dan eens voor jezelf te benoemen wat je mooi vindt aan jezelf, net zoals je dat doet wanneer je een onzekere vriendin geruststelt.

Het is een beetje een dooddoener, maar jezelf continue vergelijken met anderen heeft zo weinig zin. Jij bent jij en wees daar trots op. Kun je het niet afleren jezelf toch continue met anderen te vergelijken kun je beter denken in kansen en niet in bedreigingen. Wil je net zo’n platte buik als die jaloersmakende vriendin van je ex, ga er dan voor! Daag jezelf uit!

Natuurlijk is het allerbelangrijkste dat je uitstraalt dat je lekker in je vel zit en blij bent met wie je bent, dan zie je er vanzelf op je mooist uit. Je hebt er veel meer aan dat je leert van jezelf te houden om wie je bent dan alleen maar bezig te zijn wat anderen van je vinden. Wanneer jij zeker overkomt zien anderen dat ook en zullen ze je alleen maar meer bewonderen.

Zo dames, nu stoppen we per direct met dat onzekere gedoe, dus kom maar op:
wat vind jij mooi aan jezelf en wat zijn volgens jou je sterke punten?

5 reacties op “Vrouwen en die eeuwige onzekerheid….”

Goed artikel! Ik heb genoeg onzekerheden, zoals over mijn haar. Toen ik hoorde dat een heel arrogant iemand mijn haar lelijk vond heb ik me er heel lang rot over gevoeld. Het is heel pluizig en ik heb echt al heel veel geprobeerd, nu gebruik ik iets wat redelijk helpt, maar blij ben ik er nog steeds niet mee! Waarschijnlijk is zij veel onzekerder dan ik.

Goed dat je hier aandacht aan besteedt! Ik heb best veel dingen waar ik onzeker over ben, zoals iedere vrouw. Het enige waar ik echt volmondig trots op ben, zijn mijn lange benen (alleen dan weer zo jammer van die dikke billen, hahaha!). Maar met de juiste kleding voel ik me toch mooi, en lekker in mijn vel. En de gedachte dat iedereen onzeker over haar (of zijn) lichaam is, helpt ook wel 🙂

@ Daniëlle

Zover ik kan zien heb jij juist een prachtige volle bos haar en zou ik daar alleen maar trots op zijn in plaats van onzeker!
En wat betreft dat arrogante meisje… lekker laten kletsen! Ze is inderdaad waarschijnlijk zelf ontzettend onzeker 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.