Categorieën
Beauty Lichaamsverzorging

Rode bultjes op je bovenarm: keratosis pilaris

Misschien ken je het zelf wel: van die kleine, ruwe rode bultjes op je bovenarmen die aanvoelen aan als kippenvel. Tot voor kort had ik er geen idee van dat dit fenomeen ook daadwerkelijk een naam had, die keratosis pilaris luidt. In dit artikel lees je meer informatie over deze vervelende bultjes en welke middeltjes je kunt proberen om deze wat minder zichtbaar te maken.

Wat is keratosis pilaris?

Geschat wordt dat bijna de helft van de Nederlandse bevolking in meer of mindere mate keratosis pilaris heeft. Keratosis pilaris komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en is erfelijk, maar niet besmettelijk. Keratosis pilaris komt veel voor bij mensen die een behoorlijk droge huid hebben en ook mensen met eczeem, hooikoorts en astma hebben er vaak last van. Keratosis pilaris komt het meest voor op de zijkant van de bovenarmen en op de bovenbenen. Sommige mensen hebben de vervelende bultjes over hun gehele lichaam, die soms ook wat jeuk en irritatie veroorzaken. Keratosis Pilaris is een erg vervelende aandoening, maar is verder niet schadelijk voor de gezondheid en wordt daarom een cosmetische aandoening genoemd.

Oorzaak

De woorden keratosis en pilaris betekenen letterlijk ‘verhoorning van haren’, wat inhoudt dat er een verstoorde uitrijping van de hoorncellen van de haarzakjes plaatsvindt. De haartjes kunnen zich niet door de harde hoornlaag drukken, waardoor ze ingroeien en kleine bultjes vormen. Het lichaam van iemand met keratosis pilaris maakt teveel keratine aan en dit teveel keratine sluit het haartje op in zijn follikel. Wanneer je zo’n bultje openkrabt verschijnt er een soort hard bolletje met een haartje eraan en de ingegroeide haartjes zorgen vaak voor veel roodheid op de huid. Keratosis pilaris is meestal in de wintermaanden het ergst en dit komt omdat de lucht dan droger is waardoor de huid ook droger wordt.

Behandeling

Keratosis pilaris is niet gevaarlijk voor de gezondheid en dus is een behandeling in principe niet nodig. Toch kunnen die bultjes erg vervelend zijn en er zijn wat hulpmiddelen die je zou kunnen proberen om de bultjes wat minder zichtbaar en gladder te maken.

Glycolzuur
Behandelingen met glycolzuur (ook wel hydroxyethaanzuur of AHA’s genoemd) kunnen erg effectief zijn. Het glycolzuur zorgt voor een chemische exfoliatie, wat betekent dat beschadigde en oude huidcellen afschilferen. Een crème met ongeveer 20% aan glycolzuur of AHA’s is sterk genoeg om de bultjes gladder te maken.

Melkzuur
Melkzuur hoort net als glycolzuur bij de groep van AHA’s en zorgt ervoor dat de huid beter vocht vast kan houden en daarom zachter en gladder wordt. Producten met melkzuur zijn verkrijgbaar bij de apotheek.

Ureum
Ureum is een goed middel om de huid mee te verzachten. Het zorgt ervoor dat de huid water opneemt en hierdoor verweekt de bovenste huidlaag en zullen schilfers en andere harde huidlagen zoals de keratine ook verweken.
Ureum is onder andere verkrijgbaar in de zalf Calmurid.

Laserbehandeling
Een laserbehandeling kan voor sommige mensen goed helpen bij keratosis pilaris. Doordat de ingegroeide haartjes verdwijnen door de laserbehandeling kunnen ook de rode bultjes verdwijnen. Helaas is deze methode behoorlijk prijzig en dus helaas niet voor iedereen weggelegd.

Retin A crème
Het op de huid zelf aanbrengen van vitamine A kan gunstige effecten hebben voor keratosis pilaris. De werkzame stof in deze crèmes is Tretinoïne, een vitamine A-zuur. Tretinoïne versnelt de celdeling van de bovenste huidlaag waardoor je grote kans hebt dat de bultjes verdwijnen. Teveel gebruik van vitamine A-zuur op de huid kan zorgen voor geïrriteerde, dunne en pijnlijke huid en dus moet je het niet te vaak en niet teveel gebruiken. Vitamine A zuur crèmes zijn verkrijgbaar op recept van de dokter.

Heb jij zelf last van deze vervelende bultjes en zo ja, heb je er al iets tegen geprobeerd te doen?

6 reacties op “Rode bultjes op je bovenarm: keratosis pilaris”

heb zelf ook de bultjes, voornamelijk op mijn onder en bovenbenen en ik had er veel op mijn bovenarmen maar dat is vermindert. Wat ik zelf doe is zeer regelmatig (meer dan eens per week in ieder geval) scrubben. Vervolgens goed insmeren met een vette bodybutter of palmers. dat werkt prima en mijn huid wordt er lekker zacht van.

Wat een fijn artikel zeg, nu weet ik tenminste wat het is! Ik heb het zelf ook best erg op mijn bovenarmen en een beetje op mijn bovenbenen, en ik vind het heel vervelend. Gelukkig is het een beetje verminderd nu ik meerdere keren per week een grove voedende scrub gebruik.

Ik heb hier laatst ook al een artikel over gelezen (op één van de ‘grote’ beautyblogs, weet alleen niet meer welke). Ik heb hier ook last van. Ik heb het trouwens ook op mijn bovenbenen. Ik vind het vreselijk! Al die mensen die me altijd vragen of ik kippevel heb.

wat een fijn artikel! 😛
teminste een artikel waar ook mogelijkheden instaan wat je eraan kan doen!
ik heb ook al heel lang bultjes en rode armen en dat is zoo irritant! 👿
Dus echt bedankt! 😳

xxxxx 😳

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.