Categorieën
Beauty Nagels

Nagels… De fabels en feiten!

Over de groei en het verzorgen van je nagels doen een hoop fabels en feiten de ronde. Sommigen ervan zijn waar en wetenschappelijk te onderbouwen, andere zijn pure onzin.
In dit artikel wat veelgehoorde fabels en feiten over nagels op een rijtje!

Nagels en haar zijn beiden grotendeels opgebouwd uit dezelfde grondstof.
Feit: Nagels en haar zijn beiden namelijk gemaakt van dezelfde proteïne: keratine.

De nagelplaat bestaat uit dode cellen en het is dus niet waar dat deze zou kunnen ‘ademen’.
Feit: Het zichtbare deel van je nagel, de nagelplaat, bestaat inderdaad uit dode cellen. Het nagelbed en de nagelriem daarentegen bestaan wel uit levende cellen en hebben dus wel zuurstof, vitaminen en mineralen nodig.

Vrouwennagels groeien sneller dan mannennagels.
Fabel: ‘Helaas’ groeien de nagels van mannen sneller dan de nagels van vrouwen!

Knippen is slecht voor de nagels, je kunt ze beter vijlen.
Feit: De nagel bestaat uit verschillende samengeperste lagen en met knippen druk je de lagen op elkaar waardoor de  nagelplaten van elkaar los kunnen komen. De nagel kan beschadigen en wordt daarmee kwetsbaar voor scheurtjes. Ook de druk die een schaar op de nagel uitoefent kan scheurtjes tot gevolg hebben. Door de nagel te vijlen blijven de lagen keurig op elkaar.

Vingernagels groeien sneller dan teennagels.
Feit: Vingernagels van zowel mannen als vrouwen groeien drie keer sneller dan de teennagels, teennagels zijn ook ongeveer twee keer zo dik als vingernagels. Nagels groeien gemiddeld zo’n 0,1 millimeter per dag (dat is 1 centimeter per 100 dagen) en meestal is een verwijderde vingernagel tussen de 4 en 6 maanden weer volgroeid, terwijl dit bij een teennagel wel 12 tot 18 maanden kan duren!

Melk drinken is goed voor je nagels.
Fabel: Het is een fabel dat het drinken van calcium (kalk) belangrijk is voor het krijgen van sterke en gezonde nagels. Nagels bestaan voor maar 0,07% uit calcium en het extra innemen van calcium in de vorm van melk heeft dus geen effect op de groei van de nagels.

Witte vlekjes in de nagels duiden op een gebrek of teveel aan kalk.
Fabel: Witte vlekjes in nagels kunnen bij iedereen voorkomen en worden vaak veroorzaakt doordat je je nagels ergens tegenaan stoot en heeft dus niets met een gebrek of teveel aan kalk te maken.

Het typen op een toetsenbord stimuleert de nagelgroei en daardoor groeien nagels bij mensen die veel typen sneller.
Feit: De stootjes van je nagels op een toetsenbord (of op een piano) hebben een zelfde soort werking als een massage en het klopt dus inderdaad dat bij mensen die veel typen de nagels vaak sneller groeien als gevolg van een snellere bloedtoevoer naar de nagelmatrix. (de nagelmatrix is het gedeelte waar je nagel uit groeit, deze bevindt zich onder het ‘halve maantje’ onderaan je nagel).

De seizoenen en het weer hebben invloed op de snelheid van de nagelgroei.
Feit: In warme klimaten en in daglicht groeien nagels sneller dan in koude klimaten en in de nacht.
Nagels groeien in de zomer dan ook sneller dan in de winter, doordat in de zomer de groeisnelheid onder invloed van meer zonlicht (UV-straling) toeneemt. Vingernagels groeien mede hierom ook sneller dan teennagels omdat deze vaak meer licht en lucht krijgen en dit bevordert de celopbouw.

De nagels van alle vingers en beiden handen groeien even snel.
Fabel: De snelst groeiende vingernagel is de nagel van de middelvinger en de traagst groeiende vingernagel is de nagel van de duim. Ook verschilt de snelheid van de nagelgroei per hand. De nagels van de meest gebruikte hand groeien doorgaans sneller door de snellere bloedtoevoer naar de nagelmatrix. Bij rechtshandige mensen zullen de nagels aan de rechterhand dus sneller groeien dan aan hun linkerhand en andersom.

Als je nagels een gele kleur hebben komt dit doordat ze te droog zijn.
Feit: Het ontstaan van gele nagels kan worden veroorzaak door gezondheidsproblemen, maar ook doordat ze te droog zijn. Producten als nagelverharders hebben als bijwerking dat ze je nagels uitdrogen en het gebruik van dergelijke producten kan dus ook vergeling tot gevolg hebben. Ook niet genoeg (water) drinken kan tot droge nagels leiden.
Bij een gezonde nagel is het nagelbed roze en zijn het bovenste randje en het begin van de nagel wit.

9 reacties op “Nagels… De fabels en feiten!”

Mooi weetje wat je moet uit probeeren je nagels in een kommetje melk te laaten weeken en in een top cote knoflook stukjes te doen en telkens als je er langs loopt ff te schuddenen vervolgens op je nagel aan tebrengen daar worden je nagels heel sterk van

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.