Categorieën
Beauty Gezichtsverzorging

Huidverzorging voor iedere leeftijdsfase

Het is natuurlijk sowieso heel belangrijk je huid goed te verzorgen, maar ook van groot belang daarbij rekening te houden met het feit dat in elke leeftijdsfase de huid andere behoeftes en dus andere producten nodig heeft. Wanneer je op jonge leeftijd met een goede huidverzorgingsregime begint zul je daar op latere leeftijd alleen maar profijt van hebben.

15-20 jaar

De huid is nog jong en veerkrachtig en herstelt gemakkelijk, maar in je tienerjaren is het van belang de huidverzorging vooral te richten op het voorkomen of corrigeren van onzuiverheden. Helaas krijgt ruim 80% van de meisjes en zelfs 90% van de jongens tijdens hun puberteit te maken met een vorm van acne en kan je huid het je in deze jaren behoorlijk moeilijk maken. Zorg er in ieder geval voor dat je milde verzorgingsproducten zonder alcohol gebruikt en je huid hier voorzichtig mee behandelt, boenen en heel hard wrijven irriteert de huid en maakt het alleen maar erger. Als je in deze fase met het gebruik van make-up gaat beginnen is het zeker wanneer je een onzuivere huid hebt aan te raden om make-up op olievrije basis te gebruiken en sowieso je huid iedere ochtend en avond goed schoon te maken. Ook als je een dag geen make-up op hebt gehad moet je je huid altijd reinigen, want je verwijdert hiermee allerlei vuil dat zich in de loop van de dag op je huid heeft verzameld.

20-30 jaar

In your twenties leg je de basis voor de verdere toekomst van je huid en is het vooral zaak om de vochtbalans van de huid op peil te houden met een hydraterende verzorging, die er zowel voor normale huidtypen als voor de gemengde of vette huid zijn. Je huid is nu op z’n mooist, maar om deze schoonheid vast te houden moet je daar nu aan werken. Als je drukke sociale leven zijn sporen op je huid begint na te laten in de vorm van donkere kringen, grove poriën en couperose moet je meteen ingrijpen. Gebruik altijd een beschermende dagcrème en een speciaal product tegen grove en verwijdde poriën. Ook moet je zodra je in aanraking met zon komt altijd een goede zonnebescherming gebruiken, daarmee voorkom je pigmentvlekjes en beschadiging van je huid. Omdat de huid rondom je ogen heel dun en gevoelig kun je deze het beste al vanaf je twintigste beginnen te verzorgen met een speciale oogcrème. Helemaal als je de hele dag en week op een slecht geventileerd kantoor werkt en weinig natuurlijk daglicht tot je krijgt is een goede oogcrème of -gel een absolute must. Eigenlijk is een gel beter dan een crème, want een gel trekt sneller in de huid en dus kun je je direct na het aanbrengen opmaken. Een oogcrème moet je eigenlijk alleen ’s ochtends aanbrengen, want wanneer je dit ’s avonds voor je naar bed gaat doet heb je grote kans dat dit ’te zwaar’ voor je huid is. Wanneer jij lekker ligt te slapen is de huid enorm in beweging en zou je door de oogcrème dit natuurlijke proces kunnen verstoren en geeft het vaak alleen maar een averechts effect in de vorm van vermoeide en gezwollen ogen. En dat is natuurlijk wat je juist niet wilt! Probeer sowieso zoveel mogelijk schadelijke factoren als roken, drinken, zonnebanken en airconditioning te vermijden, deze invloeden doen je huid geen goed.

30-40 jaar

Tussen je dertigste en veertigste doorga je vaak een drukke fase in je leven met wellicht een carrière, gezin, sport en een druk sociaal leven. Grote kans dat je door de komst van kinderen onder slaapgebrek begint te lijden en je huid hierdoor tekenen van vermoeidheid begint te vertonen. Vanaf je dertigste jaar bepalen voornamelijk hormonen in sterke mate je huidbeeld en ontstaat er vaak een tekort aan progesteron en een overschot aan testosteron. Dit kan een onregelmatige huid, droge plekjes en de eerste rimpeltjes tot gevolg hebben. Ook begint tussen je dertigste en veertigste de collageenproductie wat te verminderen en kan de huid rondom de slapen, wangen en hals wat gaan invallen. In deze leeftijdsfase moet je je daarom richten op het hydrateren en voller maken van de huid en daarom wat dikkere hydraterende crèmes gaan gebruiken. Omdat je weinig tijd hebt moeten verzorgingsproducten hun werk snel doen en kun je denken aan geconcentreerde en crèmes met multifunctionele werking die meer doen dan enkel vocht inbrengen. Ook moet je het gebruik van oogcrèmes en zonnebrandcrème met een voldoende hoge SPF factor trouw door blijven zetten, zodat je het ontstaan van eventuele zonneschade en pigmentvlekjes voor bent.

40-50 jaar

Vanaf je veertigste jaar begint het herstel van je huid geleidelijk aan wat te vertragen en verschijnen de eerste tekenen van huidveroudering. Vanaf 45 jaar begint de hormoonspiegel te veranderen en begint de productie van lichaamseigen hormonen sterk af te nemen, wat een tekort aan zowel progesteron als oestrogeen als gevolg heeft. Daardoor vertraagt onder andere de productie van collageen, wat aanleiding kan geven tot het verschijnen van de eerste kraaienpootjes rondom de ogen en kunnen er op het voorhoofd wat diepere lijntjes ontstaan. Ook kun je te maken gaan krijgen met sproeten, leeftijdvlekjes  en zichtbare veranderingen in de huidskleur. Je huid heeft daarom behoefte aan intensieve verzorgingsproducten die de huid verstevigen en rimpels tegengaan. Het is daarom slim om rond je 40ste te beginnen met het gebruik van producten die retinoïden, anti-oxidanten en alfahydroxyzuren bevatten die je huid een flinke boost geven. Behalve je gezichtshuid maakt ook de huid van je hals in de loop der tijd de nodige veranderingen door. Veel mensen smeren trouw elke dag de gezichtshuid in maar slaan de hals over terwijl deze net zo belangrijk is, want de huidstructuur van de hals en nek is namelijk heel gevoelig. Om te beginnen is de huid van de hals minder rijk aan sebumklieren (scheiden zweet af) dan de gezichtshuid en ligt de sebumproductie daardoor op een lager niveau waardoor de huid minder beschermd is. Verder draagt de hals een zwaar gewicht met zich mee, namelijk het hoofd, en verdient hij wel wat extra aandacht!

50-60 jaar

Door veranderingen in het hormoonstelsel wijzigt de structuur van de huid in snel tempo en kan deze droger, slapper en doffer worden. Door de zogeheten menopauze die in deze leeftijdsfase vaak intreedt is er sprake van verlies van het hormoon oestrogeen dat onder andere verantwoordelijk is voor de elasticiteit en hydratatie van de huid. Aangezien de oestrogeenspiegel daalt zullen er zich langzamerhand meer rimpels, fijne lijntjes rond de lippen en diepe lijnen in het voorhoofd gaan vertonen en kunnen de oogleden wat gaan hangen. De huid verdient dus wel wat extra aandacht en daarom is het goed te investeren in allround crèmes die de huid voldoende vocht geven zodat deze frisser en soepeler wordt. Denk hierbij aan producten die de huid wat gladder maken en de strijd tegen huidverslapping aan gaan. Vooral anti-aging producten die  rimpels verminderen door middel van formules zoals Vitamine A (retinol) en glycolzuur. Retinol werkt tegen mee aan het tegengaan van fijne lijntjes en rimpels, terwijl het tegelijkertijd ook de huidtextuur, de huidstoon- en kleur en het hydratatie-niveau van de huid verbetert. Glycolzuur verwijdert dode huidcellen, geeft daarmee een extra stimulans om nieuwe huidcellen aan te maken en doet rimpels verminderen.

60+

Vanaf 60 jaar maakt het groot tekort aan oestrogeen en progesteron de huid dun, vaal en droog en daarom stelt de huid op deze leeftijd intensief worden verzorgd en beschermd.
Je huid heeft behoefte aan verzorgingsproducten die huidverslapping verminderen, het brozer worden van de huid tegengaan en het vochtgehalte in de huid versterken. De textuur van de huid wordt zichtbaar minder soepel en er is een grote kans op het ontstaan van nog meer leeftijdsvlekjes. Als je op jonge leeftijd bent begonnen met het optimaal verzorgen van de huid zul je daar nu de vruchten van plukken en zullen de tekenen van veroudering minimaal zijn.

Één reactie op “Huidverzorging voor iedere leeftijdsfase”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.