Categorieën
Beauty Lichaamsverzorging

Huidverzorging in de herfst

We kunnen er nu echt niet meer omheen:  het wordt ’s morgens later licht, ’s avonds steeds eerder donker en het regent, waait en is guur. Kortom: de herfst is in het land. We kunnen de luchtige zomerkleding inruilen voor lekkere warme truien, dikke maillots en de winterjas kan uit de kast. We pakken onszelf lekker warm in, maar hoe beschermen we onze huid eigenlijk tegen die gure weersveranderingen?

Gezichtsverzorging
Veel vrouwen gebruiken het hele jaar door dezelfde gezichtscrème omdat ze die simpelweg fijn vinden en daaraan gewend zijn, maar eigenlijk is het beter je crème af te stemmen op de wisseling van de seizoenen. De crème die je in de zomer gebruikt biedt je huid in de herfst namelijk niet voldoende verzorging en bovendien is afwisseling ook beter voor je huid. Door de gure, koude wind, regen en de droogte en warmte van de verwarming gaat je huid vaak trekkerig aanvoelen en ontstaan er snel barstjes, scheurtjes, schilfertjes en rode vlekjes. Vooral de gevoelige huid kan heftig reageren op de overgang van de zomer naar de  herfst doordat deze dun en fijn van structuur is. In de zomer heeft je huid voornamelijk bescherming nodig tegen UV-stralen en warmte en in de herfst moet je een gezichtsverzorgingsproduct hebben dat in de vorm van voeding, vocht en vet beschermt tegen kou, regen, wind en temperatuurwisselingen. Let er daarom op dat je een dagcrème kiest die bij je huidtype past, als je huid na een paar uur alweer trekkerig aanvoelt is de crème niet vettig genoeg.

Scrubben
Het is aan te raden je huid ook in de herfst lekker te scrubben. Scrubben vernieuwt de huidcellen, stimuleert het herstelproces en hiermee voorkom je dat je huid dof wordt en dat er schilfertjes ontstaan. Beperk het scrubben echter tot één keer per week, anders heb je snel kans op een trekkerig gevoel of irritatie. Vergeet behalve je gezicht en lichaam ook je voeten niet mee te nemen!

UV-straling
Ook in de herfst is het belangrijk je huid goed te beschermen tegen UV-straling. Kies dus altijd voor een huidverzorgingsproduct met een goede beschermingsfactor om huidveroudering en pigmentvlekken te voorkomen.

Douche en bad
Na zo’n koude en gure herfstdag is er niets lekkerder dan in een warm bad of onder een warme douche te stappen. Helaas wordt je huid hier niet zo vrolijk van, want het douche- en badwater onttrekt namelijk veel van de vochtvasthoudende stoffen en natuurlijke vetten aan de huid. Te vaak en te heet douchen of baden droogt je huid dan ook onnodig uit en daarom is het aan te raden lauwwarm water te gebruiken en niet al te lang te douchen of te baden. Wat je ook kunt doen is in plaats van een doucheschuim een shampoo in olievorm te gebruiken. Schuim droogt de huid namelijk uit, terwijl olie deze voedt en hydrateert.

Smeren
Vooral het hydrateren van je huid is in de herfst erg beangrijk en vergeet je na een douche of bad dan ook niet lekker rijkelijk in te smeren met een goede bodylotion of bodybutter. Sla ook de extra droge delen als je scheenbenen, voeten, knieeën en ellebogen niet over.

Drink genoeg
Naast je lichaam vanaf de buitenkant te hydrateren is het net zo belangrijk om ook van binnenuit voldoende vocht tot je te nemen. Zorg er daarom voor dat je voldoende (water) drinkt, je zult merken dat je huid er hierdoor ook al beter uit zal gaan zien.

 Handen
Je handen hebben sowieso al veel te verduren, maar vooral in de herfst (en winter) worden ze vaak erg droog door kou en de droogte binnenshuis. Ook voor je handen geldt daarom in de herfst: smeren, smeren, smeren. Helemaal als je gedurende de dag regelmatig je handen wast is het goed ze daarna in te smeren met een lekkere hydraterende handcrème. Het is ook altijd handig een tube of flesje in je tas mee te nemen zodat je de hele dag door kunt blijven smeren. Om je handen een snelle oppepper te geven kun je ze insmeren met een goede vette crème, hier overheen een paar (plastic) handschoenen aantrekken en dit (gedurende de nacht) in te laten trekken. Vergeet wanneer het echt koud is natuurlijk ook buiten geen handschoenen aan te trekken!

Q: Verzorg jij je huid in de herfst anders dan in de zomer en zo ja, hoe?

8 reacties op “Huidverzorging in de herfst”

Ik verzorg mijn huid eigenlijk altijd hetzelfde, ik gebruik rond deze tijd iets meer dagcreme maar voor de rest doe ik gewoon zoals ik altijd doe en dat werkt prima. Ik merk altijd als ik teveel gebruik dat mijn huid dan te vet aan gaat voelen en dat vind ik zó irritant!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.