Categorieën
Beauty Haar

Hairfacts

We hebben het allemaal, hetzij in mindere of meerdere mate, donker of licht, dik of dun: haar.
In dit artikel wat leuke weetjes over (lichaams)haar!

Menselijk haar

Haar is een uitgroeisel van de opperhuid waar eigenlijk ons hele lichaam mee is bedekt, met uitzondering van de handpalmen en de onderkant van de voeten. Zo’n 4,5 miljoen jaar geleden hadden de eerste mensen een dik behaarde vacht en leken daarmee veel op apen. Gedurende de evolutie heen veranderde dit langzaam en ging de mens lappen en kleden dragen om de huid mee te bedekken. De vacht had daarmee niet langer een functie en werd in de loop van de tijd steeds dunner en minder lang. Tegenwoordig hebben wij mensen nog steeds een vacht, maar natuurlijk aanzienlijk minder. Alleen op het hoofd, de oksels en bij de geslachtsdelen hebben we nog relatief veel haar dat dicht op elkaar zit.

Het lichaamshaar van mensen heeft in principe geen echte functie, omdat we er te weinig van hebben om onszelf echt mee warm te houden of af te koelen. Het hoofdhaar van mensen heeft voornamelijk een uiterlijke functie. De structuur van mensenhaar kan enorm verschillend zijn, zo heb je het fijne Europese haar, het kroeshaar van donkere mensen en aboriginals en het sluike haar van Aziatische mensen.

Soorten lichaamshaar

De lichaamsbeharing bij de mens, ook wel haarkleed genoemd, is onder te verdelen in drie verschillende soorten en fasen. Allereerst is er het primaire haarkleed dat al ontstaat voor de geboorte. Dit haar wordt lanugo genoemd en dit verschijnt zo rond de derde maand van de  zwangerschap. Men denkt dat de oorspronkelijke functie van dit haar stamt uit de tijd dat mensen nog enorm veel haar hadden en dat het lanugo haar het embryo op temperatuur zou houden. Wanneer je hierover na gaat denken is dit toch niet heel logisch omdat de baby in de buik op temperatuur wordt gehouden door het vruchtwater en bovendien heeft nat haar geen functie doordat het geen lucht insluit en daardoor niet verwarmt. Rond de geboorte verandert het languo haar in vellushaar wat een dun en niet-gepigmenteerd soort haar is dat op bijna alle plaatsen van het lichaam groeit.

Het secundaire haarkleed is het haar op je hoofd, wenkbrauwen en wimpers en deze heb je al voor de geboorte. Tot slot is er nog het terminale oftewel blijvende haarkleed dat ontstaat tijdens de puberteit en vooral rond de geslachtsdelen groeit en bij een man ook op zijn kin en wangen in de vorm van een snor of baard. Terminaal haar is in tegenstelling tot vellushaar wel gepigmenteerd en is daarnaast steviger, dikker en dus beter zichtbaar.

Haarweetjes

Uit onderzoek  is gebleken dat het haar van vrouwen aanzienlijk sterker is dan dat van mannen. Zo zou 1 vierkante centimeter vrouwenhaar een trekkracht van circa 1600 kilo hebben, terwijl dit bij mannenhaar ‘slechts’ 720 kilo zou zijn. Een vrouwelijk haar is dus zo’n twee keer sterker dan dat van een man en hiermee is ook te verklaren waarom vrouwen minder snel kaal worden. Wel hebben mannen gemiddeld 25.000 meer haren dan vrouwen en dit komt  doordat mannen veel meer haar op armen en benen hebben en bovendien ook nog eens baard-, borst- en rughaar krijgen. Dat mannen meer beharing hebben komt door androgeen, een verzamelnaam voor alle mannelijke geslachtshormonen waaronder testosteron die voor mannelijke kenmerken en dus haargroei zorgen. Toch kan een vrouw ook behoorlijk wat haargroei op haar armen en benen hebben en wanneer dit meer dan normaal is en ook op haar kin, bovenlip, borsten en buik groeit wordt dit hirsutisme genoemd.

Een haar groeit en valt daarna uit en dit proces duurt 2 tot 6 jaar. Daarna kan een haar ongeveer 10 tot 12 keer opnieuw worden aangemaakt, maar daarna komt er geen nieuwe meer. Een man met een haargroeicylus van twee jaar en een fase van 12 keer nieuwe haren zou dus in principe al op zijn 25e de eerste symptomen van kaalheid kunnen zien optreden. Wanneer een man een haargroeicyclus van 6 jaar heeft zou de eerste haaruitval pas rond het 67e jaar zijn, zo zie je wat een enorm verschil dit kan zijn.

Veel mensen denken dat alleen mannen last hebben van haaruitval, maar ook veel vrouwen blijken hiermee te maken te krijgen. De reden dat je daar minder over hoort is dat er nogal een taboe op rust en dat vrouwen het er liever niet open en bloot over hebben. Een andere reden is dat haaruitval zich bij vrouwen op een andere manier uit dan bij mannen. Veel mannen eindigen uiteindelijk met een geheel kaal hoofd, terwijl bij vrouwen het haar vaak steeds dunner wordt maar over het algemeen niet tot algehele kaalheid leidt.

3 reacties op “Hairfacts”

Leuk artikel!

Mensen geloven dat door de evolutie mensen op den duur helemaal geen haren meer hebben. Het klimaat wordt steeds zachter/warmer. Ik zou me niets kunnen voorstellen bij deze gedachte. Alle vrouwen én mannen kaal. HAHA!

Wat interessant! Ik moet er inderdaad niet aan denken dat mijn haar helemaal uit zou vallen. Het is de afgelopen jaren wel wat dunner geworden, maar zolang ik nog een aardig staartje kan maken, hoor je me niet klagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.