Categorieën
Beauty

10 make-up ‘spelregels’

Spelregels voor make-up… Dat klinkt misschien een beetje streng en bazig, maar ze kunnen er wellicht voor dienen een zo mooi mogelijke make-up look bij jezelf te creëren met zo min mogelijk kans voor gek te lopen!

Ga niet klakkeloos met de mode mee
Al sinds jaar en dag horen en lezen we over trends, mode en tips hoe we de ‘laatste make-up’ volgens de catwalk en de bladen zouden moeten aanbrengen. Dat deze lente door de grote modehuizen en make-up fabrikanten wordt voorgeschreven dat een pimpelpaarse met gifgroene smokey eye in is, wil dat natuurlijk niet perse zeggen dat deze look jou staat. Je moet natuurlijk helemaal zelf weten of je met de mode mee wil gaan, maar zorg er dan ook voor dat je niet vergeet te kijken of het je ook staat en bij je past.

Houd je make-up natuurlijk, schoon en simpel
De bedoeling van het gebruik van make-up is onder andere het creëren van een frisse, gezonde en blozende look. Ook is het leuk af en toe flink uit te pakken met een flink aanwezige eyeliner of een wat meer feestelijke look met glitters. Het bestempelen van make-up met termen als ‘bruids make-up’, ‘avond make-up’, ‘winter make-up’ en ‘zomer make-up’ is eigenlijk een beetje achterhaald en soms zelfs verwarrend. Voor iedereen kan de definitie van een avond make-up tenslotte weer anders zijn. En ach, of je nou een brood gaat halen of voor het altaar staat, als vrouw wil je er toch altijd georgeous uitzien!

Blijf zo dicht mogelijk bij jezelf
Je hoort met betrekking tot make-up vaak over wat voor type je bent, kleuradviezen en dat je bij je make-up rekening moet houden met de vorm van je gezicht of je ogen… Daar kun je natuurlijk niet allemaal en niet altijd rekening mee houden. Met een paar simpele richtlijnen kan iedereen er fris en verzorgd uitzien, ongeacht of je een rond, langwerpig of vierkant gezicht hebt. Je ziet vaak vrouwen die denken optisch te kunnen bedriegen door bijvoorbeeld onder het jukbeen of onder de kin een streep schaduwkleur zetten zodat die delen van het gezicht slanker lijken, maar er daarmee meer als Boy George uit komen te zien. Vaak leveren de dingen die je probeert te verbergen hilarische taferelen op en heeft uiteindelijk vaak niet het beoogde resultaat. Kijk daar dus mee uit, richt je dan op de punten waar je tevreden mee bent en accentueer deze.

Gebruik zo veel mogelijk multifunctionele producten
Natuurlijk zijn de verkoopsters in de drogisterijen en make-up stores er naast het geven van tips er ook om je zoveel mogelijk producten aan te smeren. Toch heb je lang niet altijd voor elk dingetje een apart product nodig. Natuurlijk is het heel leuk zoveel mogelijk make-up en tools te kopen, al is het alleen maar om neer te zetten. Toch is het jammere daarvan vaak dat veel dingen na verloop van tijd 9 van de 10 keer in een vergeten la belanden en je er nooit meer naar omkijkt. Je weet niet hoe je ze moet gebruiken, het werkt niet, duurt te lang, je hebt teveel… En dat in een tijd dat we allemaal een beetje op de kleintjes moeten letten en alles zoveel mogelijk makkelijk, snel en functioneel moet zijn!

Zorg altijd en overal dat je een kleine emergency kit bij je hebt
We kennen allemaal van die momenten dat je je uiterste best op je make-up hebt gedaan en dan plens…. een enorme regenbui op je kop of een flinke ruzie met je vriend waarbij je tranen met tuiten hebt gehuild. En laat je daarna nou net een sollicitatiegesprek hebben of nog een drankje gaan doen met je vriendinnen. Mede hierom is het aan te raden altijd een emergency kit bij je te hebben met de volgende dingetjes erin:
– een mini concealer voor onder de ogen (lichte tint) en een mini concealer/foundation voor de rest van je gezicht (huidtint);
– een crèmeblush: handig om mee te nemen en je hebt geen kwast nodig;
– een paar wattenstaafjes om het een en ander mee weg te werken, bijvoorbeeld uitgelopen mascara;
– een doorzichtige lipgloss; een beetje hiervan op je jukbeenderen, ogen en/of lippen doet wonderen;
– een klein reisformaatje of testertje met een luchtje zodat je weer lekker fris ruikt.

Zorg ervoor dat je make-up tasje altijd up-to-date en schoon is
Check je toilettasje eens in de zoveel tijd op eventueel oude make-up producten en ruim deze regelmatig op. Gebruik bijvoorbeeld je mascara niet langer dan 2 maanden en maak je kwasten en sponsjes regelmatig schoon. Dit is niet alleen hygiënisch en beter voor je huid, maar ook het oog wil wat. Het ziet er niet zo fris uit als je je in het bijzijn van gezelschap even wilt opfrissen en je zo’n smoezelig vies toilettasje tevoorschijn tovert. Not very ladylike! Zorg ervoor dat je een leuk tasje tevoorschijn haalt, dat je er niet teveel in propt en dat de producten die je eruit haalt schoon zijn.

Verzorg jezelf goed en met liefde
Het belangrijkste van een frisse en verzorgde uitstraling is een stralende en schone huid. Reinig je huid ’s ochtends én ’s avonds altijd en zorg ervoor dat er geen sporen van make-up achterblijven. Begin elke dag met een schone basis; dat is de helft van het werk.

Gebruik alleen make-up indien nodig
Als je een prachtige egale huid hebt, ga deze dan in godsnaam niet helemaal onder de foundation smeren. Natuurlijk ben je helemaal vrij te bepalen of je foundation gebruikt, maar voorkom zo’n vieze cakeachtige onnatuurlijke uitstraling. Het veroudert je huid er alleen maar sneller door en bovendien heb je door dat extra laagje op je huid meer kans op puistjes doordat de huid minder kan ademen. Onzuiverheden kun je zoveel mogelijk proberen weg te werken door deze aan te stippen met wat camouflage/concealer. Ook teveel poeder, een te donkere lipliner of een veel te bruine onnatuurlijke teint moet je echt zien te vermijden. Be natural with a sexy glow!

Kies óf ogen, óf lippen
Maak in je dagelijkse make-up een duidelijke keuze: óf ogen óf lippen. Leuk hoor van die knalrode lippen, maar mensen weten niet meer waar ze moeten kijken als je daarbij ook je ogen nog helemaal zwart hebt gemaakt of je blush veel te dik hebt aangezet. In dit geval is het beter alleen een beetje mascara op te doen, een subtiele eyeliner aan te brengen en een klein beetje blush te gebruiken. Houd de aandacht op één punt.

Streef naar de make-up but no make-up look
Er met make-up zo min mogelijk opgemaakt uitzien, dat is wat je een beetje in je achterhoofd moet houden. Als je je handelingen juist uitvoert moet zelfs je vriend niet kunnen zien dat je hier en daar wat make-up op hebt. Als je felgekleurde oogschaduw op hebt kan hij daar natuurlijk niet om heen, maar kleurverschillen tussen gezicht en nek, cakeachtige foundations in rare tinten, lipstick die zo dik is dat het er nogal non-kissable uitziet… Dat moet ie niet kunnen zien. Het moet lijken alsof e niets aan jezelf hebt gedaan, terwijl er ondertussen een heel aantal slimme trucjes achter je looks schuilt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.