Lekker ontbijt: gezonde worteltjestaart

Of het de wens van íedere vrouw is laten we even in het midden. We vermoeden van wel. Het is in ieder geval ónze wens: gezonde taartjes eten. Ze bestaan. En we eten ze -hoe gek het ook klinkt- het liefste als ontbijt.

gezonde-worteltjestaart1

Gezonde trend
We zijn zo blij met de gezonde trend die er op het moment heerst. Alle wensen komen uit: we leven gezond, we eten krankzinnig lekker en we komen geen grammetje aan. Omdat we inmiddels wel doorhebben hoe gezond eten moet. Probeer de calorierijke (gezonde!) voedingsproducten vooral voor 12:00 uur te eten. Het schijnt dat je ze dan dezelfde dag nog verbrandt, wat we logisch vinden klinken. En probeer gedurende de dag steeds meer eten te vervangen door groenten (denk courgetteplakken in plaats van lasagnebladen en bloemkool als pizzabodem).

Taart als ontbijt
En als je het zo bekijkt klinkt ontbijten met taart helemaal nog niet zo gek. Niet alleen voor een lekkere start van de dag (onder het mom van “een goed begin is het halve werk”), maar vooral voor een goede start van de dag. Deze gezonde worteltjestaart zit barstensvol met voedingsstoffen die het startsein doorgeven aan je persoonlijke motor. En een stevig ontbijt laat de motor net een tikkeltje harder werken, wat de verbranding extra stimuleert. Daarnaast zit je ook nog eens langer vol. Wanneer je tussen 09:00 uur en 07:00 uur hebt ontbeten en je neemt tussen 09:30 en 10:30 een tussendoortje (een stuk fruit of een vullende smoothie), blijf je het verzadigde gevoel behouden tot de lunch en is het (zo goed als) uitgesloten dat je tussendoor gaat snacken.

gezonde-worteltjestaart2

Bereidingstijd:
45 minuten

Ingrediënten voor de gezonde worteltjestaart:
200 gram havermeel
300 gram wortels
Een volle eetlepel honing
5 gram bakpoeder
10 dadels (geweld)
1 eetlepel kaneel
3 eetlepels kokosolie met kokossmaak inclusief de kokosolie waarmee je de springvorm of ovenschaal invet.
Handje verpulverde walnoten
3 eieren
Snufje (Himalaya)zout
Geraspte schil van een halve citroen

Ingrediënten voor de saus:
3 flinke eetlepels kwark
Een theelepel vanille (ongezoet)
Een eetlepel honing

Benodigdheden:
Hakmachine
Staafmixer
Springvorm of ovenschaal

Bereiding van de worteltjestaart:
– Verwarm de oven voor op 180 graden
– Hak de worteltjes in de hakmachine (als je geen hakmachine hebt kunt je eventueel een blender gebruiken of een rasp), voeg het havermeel toe en mix het eventjes mee in de hakmachine.
– Doe het mengsel in een schaal of kom.
– Mix de dadels, eieren, een snufje (Himalaya)zout, kokosolie, citroenschil, kaneel, en het bakpoeder in de hakmachine.
– Voeg het mengsel toe aan het mengsel van havermeel en wortels, voeg ook de walnoten en de honing toe en roer het door elkaar.
– Vet de ovenschaal of de springvorm in met een beetje kokosolie, bestrooi het vervolgens met een beetje havervlokken voor een knapperig korstje en verdeel het mengsel geleidelijk over de schaal.
– Zet de ovenschaal of springvorm met inhoud in de oven. Wanneer de vulling ongeveer 3 centimeter hoog is heeft het ongeveer 30 minuten nodig om te garen. Check voordat je de schaal uit de oven haalt nog even met een satéprikker of de taart gaar is door erin te prikken. Zolang er deeg aan de prikker blijft kleven is de taart nog niet gaar.

Bereiding van de saus:
– Meng de kwark, de vanille en de honing met een staafmixer. Dien de saus pas op tijdens het serveren van de worteltjestaart.

Waarom het gezond is:
– Kaneel stimuleert de spijsvertering en voorkomt maagkrampen.
– Havermeel bevat onverzadigde vetten, vitamine B, calcium, mineralen, ze geven je een vol gevoel en heel veel energie dat in gelijke hoeveelheden wordt afgegeven, waardoor je niet een enorme piek hebt en dus ook geen enorme dip. Wanneer je hiermee de dag start zul je gedurende de dag op je opperbest zijn.
– Wortels bevatten veel vitamines (B1, B2 en C), versterken je afweersysteem en er zitten nauwelijks calorieën in, waardoor je er ongeveer zoveel van kunt eten als je wil.
– Honing: is lekker zoet en gezond omdat het de weerstand versterkt.
– Dadels: bevatten mineralen, vezels, vitamine B en vitamine C.
– Kokosolie: blijft altijd gezond en het verandert, in tegenstelling tot ongeveer alle andere vetten, niet wanneer het wordt verwarmd. Kokosolie bevat goede verzadigde (ja, die bestaan ook) en onverzadigde vetten. Daarnaast reguleert het de vochtbalans in je lichaam waardoor het vocht vasthoudt en afdrijft waar nodig.
– Walnoten: als er ergens veel goede vetten in zitten, dan zijn het wel noten, daarnaast is het een bron van eiwitten, vitamine B, calcium en ijzer en ze geven een vol gevoel.
– Eieren bevatten veel eiwitten, de goede vetten omega-3 en ze geven je een vol gevoel.
– Citroen: een citroen zit tot de nok toe vol aan vitamine C. Daarnaast zijn er nog heel veel redenen waarom citroen gezond is.

Tip 1: een dag later smaakt de worteltjestaart nog lekkerder.
Tip 2: voeg er rond sinterklaastijd speculaaskruiden aan toe.

Q: Waarmee ontbijt jij het liefste?

 

Comments

  1. Het ziet er zo lekker uit!

  2. Ziet er lekker uit.
    Liefs, xxxx

  3. Klinkt goed! Vind worteltaart heerlijk!

  4. maartje zegt:

    kan dit ook met een ander soort meel? Kokos of amandel bijv?



Speak Your Mind

*