Categorieën
Beauty Gezichtsverzorging

Wat voor huidtype heb jij?

Geen huid is hetzelfde en om de jouwe optimaal te kunnen verzorgen is het heel belangrijk te weten welk type huid jij hebt: normaal,vet, droog, gecombineerd of gevoelig.

Normale huid

Dit huidtype is niet vet en niet droog, heeft kleine poriën, een egale teint en een zachte structuur. De vocht- en vetbalans is optimaal waardoor je geen glimmende T-zone of droge en schrale wangen hebt.

Verzorging: De normale huid heeft ondanks weinig problemen toch een goede en optimale verzorging nodig om deze zo lang mogelijk in goede conditie te houden en veroudering en rimpels tegen te gaan. De normale huid heeft twee maal per dag een reiniging, ’s nachts een vochtinbrengende crème, overdag een product met UV-filter en af en toe een oppeppend maskertje nodig. Wanneer je merkt dat je huid wat droger of vetter aanvoelt kun je deze tijdelijk als droge huid of vette huid behandelen.

Vette huid

Bij dit huidtype zijn de talgproducerende klieren overactief en produceren meer talg dan nodig is. Het talg komt door de grove huidporiën naar buiten en geeft de huid een vettige glans. De productie van talg neemt vaak toe tijdens hormonale veranderen zoals tijdens de puberteit, een zwangerschap en de menopauze waarmee de productie wordt geactiveerd. Met een vette huid heb je meer kans op puistjes en daarom moet deze goed gereinigd worden om te voorkomen dat de poriën verstopt raken en puistjes en mee-eters veroorzaken.

Verzorging: Een vette huid trekt meer vuil aan dan een droge huid en daarom is het belangrijk je gezicht twee keer per dag met een lichte, niet vette reiniger en koud water te wassen. Kies geen agressieve producten die teveel huidvet verwijderen waardoor de huid gaat schilferen en de talgklieren extra worden gestimuleerd waardoor de huid nog vetter wordt. Pas ook op met producten die de huid sterk samentrekken waardoor de buitenste huidlaag als het ware krimpt en verstoppingen veroorzaakt. Ook is het goed af en toe een klei- of moddermasker te nemen.

Droge huid

Dit huidtype komt zowel vet als vocht tekort doordat de huidcellen niet genoeg olie afscheiden en voelt daardoor trekkerig en schraal aan. De droge huid heeft gebrek aan elasticiteit, heeft een heel fijne structuur en kan bij extreme droogte erg gaan schilferen. Een droge huid ziet er eerder ‘oud’ uit dan een vette doordat de huid snel beschadigt en er snel fijne zichtbare lijntjes ontstaan. De meeste mensen hebben eerder last van een droge dan van een vette huid, zeker na de puberteit. Belangrijke oorzaken zijn verwarming en airco die veel vocht aan onze huid onttrekken en ook de zon heeft een sterk uitdrogende werking.

Verzorging: Gebruik een goede vochtinbrengende crème en neem af en toe eens een masker voor de droge huid. Ga de droge huid niet wassen met water en zeep want dat verwijdert naast het vuil ook de natuurlijke oliën die de huid beschermen.

Gecombineerde huid

Mensen met een gecombineerde huid hebben vaak een vette T-zone (voorhoofd, neus en kin) en droge wangen. Een gecombineerde huid komt vrij vaak voor en het is hierbij belangrijk dat zowel de droge als de vette zone op de juiste manier worden behandeld.

Verzorging: De gecombineerde huid bestaat eigenlijk uit twee huidtypes en je kunt ervoor kiezen speciale producten voor dit huidtype te gebruiken, maar je kunt ook het droge gedeelte als een droge huid en het vette gedeelte als een vette huid behandelen. De kunst is om verzorgingsproducten te vinden die de huid van voldoende vocht voorzien zonder de vette delen nog vetter te maken. Gebruik dus vochtinbrengende producten op basis van water die je voornamelijk op de wangen aanbrengt. Producten die alfahydroxyzuur en vitamine A bevatten kunnen helpen de huid wat meer in balans te brengen.

Gevoelige huid

De gevoelige huid is snel geïrriteerd, vaak rood en vlekkerig en reageert heftiger op invloeden als zon, kou, verwarming, airco, verzorgingsproducten en stress dan normaal. Dit uit zich vaak in jeuk, rode vlekjes, een branderig gevoel en schilfers. De gevoelige huid is bijna altijd droog, maar ook andere huidtypes kunnen soms heel gevoelig zijn.

Verzorging: Bij een gevoelige huid is het belangrijk producten te gebruiken die parfumvrij en hypoallergeen zijn en een UV filter bevatten. Bij een gecombineerde huid is het aan te raden je gezicht met een mild product te wassen en daarna met een zachte handdoek droog te deppen. Gebruik nieuwe producten nooit meteen op je gezicht zonder deze eerst op bijvoorbeeld de binnenkant van je pols te testen en te kijken hoe je erop reageert.

Wat voor huidtype heb jij en hoe verzorg je deze?

5 reacties op “Wat voor huidtype heb jij?”

Leuk artikel! 🙂 Ik weet nooit zo goed wat voor huidtype ik zelf heb, ik denk een vette huid die wel heel gevoelig kan zijn en soms heb ik ook droge plekken, bijvoorbeeld mijn wangen dus dan is het een gecombineerde huid. Toch wisselt dit dus een vette huid/gecombineerde huid die gevoelig kan zijn. Ik ben de laatste tijd steeds meer bezig met mezelf goed verzorgen en daar hoort ook mijn gezicht bij natuurlijk. Ik ben allerlei producten van facewashers en cleaners tot crèmes aan het uitproberen maar heb nog niet echt uitgevonden wat echt werkt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.