Categorieën
Beauty Gezichtsverzorging

Eerste hulp bij winterse beauty ongemakjes

Ja meiden, het lijkt nu toch echt zover te zijn. Na een herfst die meer op lente leek worden we de laatste dagen geconfronteerd met temperaturen onder de vijf graden, bevroren autoruiten en hier en daar zelfs al gladde wegen: het is koud en de winter is in zicht. Met de winter en de lage temperaturen komen helaas vaak ook veel ongemakjes waar we niet bepaald op zitten te wachten. Daarom vandaag een artikel vol met eerste hulp bij winterse beauty ongemakjes!

Koortslip

In de winter is je weerstand vaak wat lager en dan kan onder andere een koortslip snel toeslaan. Een koortslip wordt veroorzaakt door het Herpes Simplex virus en van het zeer besmettelijke type I kun je infecties aan mond, wang- en neusslijmvliezen krijgen.

Wat te doen om te voorkomen of genezen
Wanneer het virus al heeft toegeslagen en je een wat tintelend, brandend gevoel op je lip of op de rand van je lip voelt kun je er het beste zo snel mogelijk een crème als bijvoorbeeld Zovirax opsmeren. Het indrogen van de blaasjes kun je versnellen door  een crème of gel te gebruiken waarin zinkoxide zit, dit werkt namelijk verkoelend, ontstekingsremmend en verlicht de jeuk een beetje. Wanneer je een koortslip voelt opkomen schijnt het te helpen een ijsklontje te wrijven over de plaats waar deze dreigt op te komen en dan zal deze zich op dat moment niet verder ontwikkelen. Of dit daadwerkelijk zo is weet ik niet, maar proberen kan altijd!

Wintertenen

Wintertenen ontstaan vaak tijdens vochtige en koude periodes en dit komt doordat de kou je bloedvaten vernauwt en je tenen hierdoor minder goed doorbloed worden. De naam wintertenen doet denken dat dit vervelende kwaaltje zich alleen bij je tenen voor kan doen, maar ook je vingers, gehele voeten, benen, oren en neus kunnen er last van krijgen. Wintertenen zijn vaak te herkennen aan rode of blauwrode zwellingen, jeuk, branderigheid, gloeien en/of tintelingen en blaren. Hlaas is het vaak zo dat als je eenmaal last hebt gehad van wintertenen dit vervelende kwaaltje het jaar erna weer terugkomt.

Wat te doen om te voorkomen of genezen
Om wintertenen te voorkomen is het belangrijk dat je je tenen voldoende tegen de kou beschermt door het dragen van warme (wollen) sokken en schoenen. Let er wel op dat je  schoenen niet te strak zitten, want ook door het dragen van te strakke schoenen kunnen juist wintertenen ontstaan. Wat vaak ook goed werkt is het nemen van wisselbaden, dit stimuleert de bloedsomloop. Ga hiervoor twee tot drie minuten met je voeten in een warm voetbad zitten, dompel ze daarna twee tot drie seconden onder in koud water, ga vervolgens weer terug in het warme water en herhaal dit zo’n vijf keer. Verder kan het insmeren van je voeten met een lekkere vettige crème de pijn en jeuk verlichten, maar doe dit wel voorzichtig omdat je huid al erg gevoelig is. Wat je beter niet kunt doen is je voeten blootstellen aan extreme warmte zoals bij een kachel of open haard en doe ’s nachts in bed ook geen sokken aan, want dan gaan je tenen lekker broeien en zwellen ze alleen maar op.

Kloven

Kloven zijn een erg vervelend winterkwaaltje dat vooral bij vrouwen voorkomt. Wanneer je last van kloven hebt is de huid helemaal uitgedroogd waardoor deze als het ware niet meer kan bewegen en uiteindelijk zal scheuren of barsten. Kloven kunnen erg diep en daardoor erg pijnlijk zijn en ontstaan vooral bij handen en voeten.

Wat te doen om te voorkomen of genezen
Wat je tegen kloven kunt doen is de huid soepel houden en deze insmeren met een goede hydraterende en vochthoudende handcrème. Verder is het belangrijk ervoor te zorgen dat je huid niet teveel kan uitdrogen en moet je  aanraking met water en droge lucht zoveel mogelijk proberen te vermijden. Wanneer in de winter de verwarming aanstaat ontstaat er al snel een droge lucht in huis en het is daarom aan te raden voldoende luchtbevochtigers neer te zetten. Zet ook in je auto de verwarming niet te hoog en let erop dat je deze op de ruit richt en niet op jezelf.

Kapotte lippen

Je wordt wakker, gaapt even lekker ongegeneerd en auuuuuu, het voelt alsof je lippen helemaal uitscheuren. Je loopt naar de spiegel en ja hoor, overal barstjes en scheurtjes en de vellen hangen eraan. Dit komt doordat lippen geen zweet- en talgklieren hebben en daardoor gevoelig voor uitdroging en verbranding.

Wat te doen om te voorkomen of genezen
Door je lippen vooral in de winter regelmatig te verwennen met een laagje vette en voedende lippenbalsem houd je ze lekker soepel en gehydrateerd. Smeer je lippen ieder geval in voor je de koude buitenlucht in gaat en ga vooral niet met je tong over je lippen of op je lippen bijten, want dat verergert uitdroging alleen maar. Overdrijf het insmeren met lippenbalsem overigens niet, want als je dit teveel gebruikt kun je lippen er aan gaan wennen en wanneer je ze dan een paar uur niet insmeert zijn ze gelijk droog en pijnlijk. Probeer ook in de winter voldoende te drinken, want als je te weinig drinkt zullen je lippen gevoeliger zijn voor uitdroging.

Rode neus

Gisteren was ik even in de stad en toen ik thuiskwam had ik het voor het eerst dit jaar weer: zo’n supersexy rode neus. Zo’n Rudolph the red nosed reindeer look ontstaat door het gure winterweer dat de huid rondom en op je neus irriteert en ook de droge lucht van de verwarming heeft er geen gunstige invloed op. Ook doordat je in de winter waarschijnlijk vaker je neus zult snuiten raakt de dunne huid snel geïrriteerd met als resultaat roodheid.

Wat te doen om te voorkomen of genezen
Door wat extra aandacht aan de huid rondom je neus te besteden kun je uitdroging voorkomen, bijvoorbeeld door het gebruik van een goede, hydraterende dagcrème of door de droge plekjes in te smeren met wat vaseline of uierzalf. Gebruik voor het snuiten van je neus geen keihard wc-papier, maar ga voor lekkere zachte stoffen zakdoeken of papieren zakdoekjes met balsem. Om je rode neus een beetje te verdoezelen kun je het beste een groene concealer gebruiken, dit camoufleert de ergste roodheid.

Q: Van welk(e) beauty ongemakje(s) heb jij vaak last in de winter?

Volg By Sjanty ook via Facebook, Bloglovin & Twitter!

13 reacties op “Eerste hulp bij winterse beauty ongemakjes”

Ik heb afgelopen winters last van wintertenen gehad, wat een ellende. Mijn oma zei dat ik over mijn tenen moest plassen (yeah i know echt héél goor), maar ik deed het en het hielp een beetje! Nu heb ik UGG’S aangeschaft voor extra warme voeten in de winter. 🙂

@ Tedje

Die tip van over je tenen heen te plassen kwam ik ook ergens tegen, maar die heb ik er maar niet bijgezet voor mensen allerlei rare gedachten over me krijgen 😛 , maar wel grappig om te horen dat het wel een beetje werkte!

ik heb ook altijd last van een droge neus ( de randjes ) maar dat is met creme nog wel op te lossen. Maar mijn ogen zijn echt een ramp. Het lijkt wel of ik hooikoorst heb. Aan de zijkant is het helemaal rood, Creme maakt het tranen alleen maar erger. wat raar is want ik smeer het op het botgedeelte waar ik het altijd smeer maar nu prinkt het ( om dat het mega droog is ) en daar krijg ik dan weer traan ogen van waardoor het alleen maar erger word. En als ik op de fiets zit dan word het alleen maar nog erger. Mensen zien het zelfs op fotoś . Vragen dan waarom ik zo zielig kijk? of ik heb gehuild.
Heeft iemand daar nog tips voor?

Mijn neus wordt zoiezo rood als ik op de fiets zit of ook heel snel als ik me inspan bij een toets of bij sporten ofzo. Maar het gaat de hele dag niet meer weg als ik op de fiets in de kou heb gezeten, ik heb eigenlijk nog nooit geprobeerd er extra hydraterende zalf op te smeren want ik heb al een vette huid en dus gebruik ik gewoon over mijn hele gezicht een niet vette vochtinbrengde lotion van olaz. Maar dat kan ik dus wel nog een keer gaan proberen, al is een beetje rood wel mooi, want ik hoef ook nooit blush ofzo op te doen omdat ik in de ochtend dan wel bleekjes ben maar tegen de middag krijg ik altijd een beetje een klein rood gloedje over mijn wangen en neus. (neus helaas erger en dat is dan weer niet zo mooi)

Ik weet niet precies wat wintertenen zijn maar ik heb wel altijd dat ik het gevoel heb dat ze vastgevroren zijn als het zo koud is en dan zijn mijn schoenen ook aan de voorkant nat van de dauw, ik heb er nog nooit naar gekeken maar ze zijn volgens mij dan niet blauw. En ik kan ze na een paar minuten als ik uit de kou ben gewoon weer bewegen.

@ Clarissa

Ik weet wat je bedoelt, daar heb ik zelf ook wel eens last van gehad. Ze noemen dit ook wel winterogen, omddat de huid rond de ogen heel erg gevoelig is voor koude en droge lucht en de belangrijkste reden van het ontstaan van die geïrriteerd en rode huid vaak het koude winterweer is, ook doordat je ogen snel gaan tranen van kou en wind. De huid rondom je ogen is namelijk supergevoelig door het lage aantal vetten in de huidstructuur en ook is de huid rondom je ogen zo’n drie keer minder dik dan de rest van je lichaam. Bij lage temperaturen werken de talgkliertjes van je huid maar op halve kracht, waardoor de huid minder goed beschermd is tegen kou en het vocht sneller verdampt. Ook de droge lucht van de verwarming is hiervoor niet heel bevorderend.

Wat je eraan zou kunnen doen is de huid rondom je ogen tweemaal daags in te smeren met een rijke, hydraterende en vochtvasthoudende oogcrème waarmee je de huid rondom je ogen beschermt en vernieuwing van de huidcellen stimuleert. Het is belangrijk dat je deze crème niet smerend, maar kloppend aanbrengt omdat de huid rondom je ogen al supergevoelig is. Waar je ook op kunt letten is dat je je gezicht met lauwwarm water, maar niet met gloeiend heet water wast, want dat is funest voor de gevoelige ooghuid.

Ik hoop je zo een beetje te hebben geholpen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.