Categorieën
Film, tv en muziek Showbizz

Soldaat van Oranje zet record neer

Al drie jaar lang slokt de musical Soldaat van Oranje de aandacht op van het grote publiek. In de theater hangar in Katwijk bij Leiden zitten de toeschouwers al veel meer avonden dan aanvankelijk gepland, trillend van spanning op het puntje van hun stoel. Onderlippen worden ingebeten en nagels worden afgekloven  bij het zien van het heldhaftige verhaal van Erik Hazelhoff Roelfzema: Soldaat van Oranje. Niemand had verwacht dat het zo’n groot succes zou worden.

SvO

Het verhaal is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Erik Hazelhoff Roelfzema: één van de grootste verzetshelden die Nederland ooit heeft gekend. Heel Nederland wordt op zijn kop gezet als de Duitsers in 1940 het land binnenvallen. Erik vlucht naar Engeland en vecht vanuit daar voor zijn vaderland. Zijn verhaal heeft hij jaren later in boekvorm uitgebracht. Dit boek werd al eerder verfilmd door Rutger Hauer en drie jaar geleden is de musical over Eriks tijd als verzetsstrijder van start gegaan. Het verhaal neemt je mee naar de gebeurtenissen van toen. Het zorgt ervoor dat de geschiedenis ook in 2013 nog leeft. Het geeft ieder haarzakje op je arm een boost om overeind te gaan staan.

SvO2

Op vliegveld Valkenburg vertellen de acteurs het verhaal van Erik Hazelhoff Roelfzema in een zaal in de theaterhangar. Het bijzondere aan deze locatie is dat de zaal 360 graden draait, waardoor het decor steeds verandert en elke scene zich in een andere setting afspeelt. Doordat je meedraait, en letterlijk meegezogen wordt zit jijzelf, als toeschouwer, letterlijk middenin het verhaal. Zoiets bijzonders heb je niet na één keer gezien. Het is geen uitzondering wanneer een bezoeker nog een keer gaat en nog een keer. Dit is geen standaard musical, dat is duidelijk. Ook mensen die helemaal niet van musicals houden, vinden dit een bijzondere ervaring.

Omdat de voorstelling zo’n succes is werd het steeds verlengd en verlengd. Elke keer met een half jaar, en als dat halve jaar voorbij was, werd er weer een half jaar bij aangeplakt. En nu wordt de voorstelling wederom wegens succes verlengd tot augustus 2014. Op oudjaarsdag wordt het record aantal voorstellingen van de Phantom of the Opera verbroken en is Soldaar van Oranje de langst lopende theatervoorstelling uit de Nederlandse geschiedenis. Om dit te vieren werd er gisteravond met het publiek, de medewerkers en de crew geproost op dit hoogtepunt. Deze viering werd om 23:15 uur live uitgezonden in een ster-reclameblok dat 6 minuten duurde, op Nederland 1. Dat de voorstelling zo lang een succes zou zijn had niemand verwacht, vertelde hoofdrolspeler Matteo van der Grijn tegen Nu.nl.

Q: Heb jij de musical al gezien?

Bron: Soldaatvanoranje.nl
Beeld: Soldaatvanoranje.nl

Één reactie op “Soldaat van Oranje zet record neer”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.