Categorieën
Film, tv en muziek Lifestyle

Top 10 Nederlandse films

Ik ben zelf een enorme filmliefhebber en heb er in mijn leven al enkele honderden gezien, hetzij in de bioscoop, hetzij lekker thuis op de bank. Ik kijk eigenlijk allerlei soorten en genres, zowel Nederlands als niet-Nederlands. Nu zijn Nederlandse films lang niet bij iedereen favoriet en hebben ze al snel het vooroordeel van slecht, goedkoop, plat en ordinair aan zich hangen, maar toch zijn er in ons landje heel wat leuke films gemaakt. Ik heb de 10 leukste, meest ontroerende, grappigste en mooiste Nederlandse films op een rijtje gezet!

Liever Verliefd
(2003)

Als haar laatste liefje Dirk met haar breekt om zijn huwelijk een nieuwe kans te geven heeft Anna het helemaal gehad. Voor haar geen mannen meer. Nog diezelfde dag ontmoet ze Rob en een paar uur later Sander. Beide mannen vallen als een blok voor Anna en zij ook voor hen. Samen vormen ze de perfecte man: Rob voor de klusjes in huis en de goede seks en Sander voor de romantiek en de goede gesprekken. Wat Anna alleen niet weet is dat Rob en Sander huisgenoten zijn. Ze neemt zich voor zorgeloos te genieten, maar heeft de grootste moeite om beide mannen – met wie het steeds serieuzer wordt – voor elkaar verborgen te houden.

Deze film heb ik toentertijd in de bioscoop gezien en naderhand nog wel een paar keer op televisie en het is en blijft gewoon een lekkere, luchtige en best grappige feel good movie!

De Gelukkige Huisvrouw
(2010)

Lea Meyer is gelukkig: ze heeft zelf een leuke baan als stewardess, haar man Harry is helemaal gek van haar en brengt bakken met geld binnen. Totdat Harry zegt dat hij een kind wil. De bevalling van Harry Junior is een uitputtingsslag en doet Lea’s onverslaanbare humor en optimisme verdwijnen als sneeuw voor de zon. Terwijl Harry een intens gelukkige vader is voelt Lea geen enkele band met de baby. Ze krijgt waanvoorstellingen, zakt weg in een psychose en wordt verplicht opgenomen. In het begin steekt ze alleen maar de gek met de psychiater, de therapie en ‘de gekken’ om haar heen, maar gaandeweg ontdekt ze dat haar medepatiënten mensen zijn met hele herkenbare angsten en dat er achter haar grappen een hoop onverwerkt verdriet schuilt. Eenmaal thuis wil het haar niet lukken de draad weer op te pikken; ze past niet meer in haar oude leven en zal eerst moeten afrekenen met het verleden voordat ze ‘een gelukkige huisvrouw’ kan worden.

Ik heb het gelijknamige boek van Heleen van Royen niet gelezen en dit was ook eigenlijk niet één van de films die ik echt perse wilde zien, maar heeft toch best indruk op me gemaakt. Het is een film met zowel ontroerende als ook een aantal grappige momenten, beiden vooral met dank aan het acteerwerk van Carice van Houten.

Moordwijven
(2007)

De drie miljonairsvrouwen Kitty, Estelle en Nicolette leiden een luxueus bestaan. Hun voornaamste zorg is de strijd tegen het ouder worden; ze gaan wekelijks naar de plastisch chirurg om jong en aantrekkelijk te blijven, voor zichzelf én voor hun echtgenoten. Kitty krijgt alleen het vermoeden dat haar man, platenbaas Evert-Jan Kroonenberg, vreemdgaat. Dit idee wordt versterkt als ze aan de hand van een checklist gaat controleren hoeveel tekenen van overspel hij vertoont. Kitty vindt zo onder meer de naam Pamela als laatste oproep in Evert-Jans mobiele telefoon en de passagiersstoel in zijn auto blijkt verzet. Kitty vreest dat ze aan de kant wordt gezet en er een eind komt aan haar luxe leven. Ze zijn niet in gemeenschap van goederen getrouwd, dus bij een scheiding krijgt ze niets van zijn vergaarde fortuin. Als hij daarentegen overlijdt, erft ze alles. Voor Nicolette is het daarom duidelijk dat Evert-Jan moet ‘verdwijnen’.

Vorige week was deze film weer op televisie en ik denk dat ik hem daarvoor al  zo’n twee keer had gezien, maar hij blijft grappig. De film bevat niet het meest geweldige acteerwerk en heeft soms wat flauwe stukjes, maar het behoorlijk foute en over the top gehalte maakt het wel weer vermakelijk om naar te kijken.

Alles is liefde
(2007)

In ‘Alles Is Liefde’ draait alles om de liefde, in alle denkbare combinaties. Klaasje is gescheiden van Dennis nadat hij haar heeft bedrogen met de juf van hun zoontje. Hoewel Dennis haar terug wil, lijken zijn kansen verkeken als Klaasje een aantrekkelijke jonge minnaar tegenkomt. Simone, de beste vriendin van Klaasje is de spil van haar gezin dat ze met strakke schema’s door het drukke dagelijkse leven leidt. Haar man Ted voelt zich daardoor vaak buitengesloten en overbodig. Als hij wordt ontslagen als kraandrijver, durft hij het haar dan ook niet te vertellen. Badmeester Victor verheugt zich op zijn aanstaande huwelijk met Kees, zijn grote liefde. Terwijl 5 december nadert en alle liefdeslijnen bij elkaar komen via de mysterieuze Sinterklaasfiguur Jan, lijken de liefdesperikelen te worden overwonnen…

Deze Nederlandse ‘Love Actually’ is een heerlijke feel good movie die zich rond Sinterklaas-tijd afspeelt, maar ook voor de rest van het jaar prima geschikt is. Het lijkt een uitgemolken en standaard liefdesverhaal, maar er wordt in deze film net een iets andere frisse en vlotte draai aan gegeven. Voor deze productie is een enorm blik bekende Nederlanders opengetrokken die het met z’n allen tot een leuke, vermakelijke en grappige film maken.

Zwartboek
(2006)

Wanneer het onderduikadres van de mooie joodse zangeres Rachel Steinn per ongeluk wordt gebombardeerd, besluit ze om met een groep joden de Biesbosch over te steken naar reeds bevrijd gebied. De boot stuit echter op een Duitse patrouille en alle vluchtelingen worden op brute wijze afgeslacht, alleen Rachel weet te ontkomen. Ze sluit zich aan bij het verzet, en weet als Ellis de Vries aan te pappen met de hoge Duitse SD-officier Müntze. Bij een mislukte poging om een groep verzetslieden te bevrijden, wordt Ellis zowel door het verzet als door de Duitsers als verrader aangewezen. Ze moet opnieuw onderduiken en kan alleen maar wachten op de bevrijding, maar het is nog maar de vraag of zij nog wel in vrijheid kan leven.

Prachtige, indrukwekkende en ontroerende film. Carice van Houten komt een groot aantal keer in deze top 10 voor, maar ze speelt dan ook allerlei soorten rollen en karakters fantastisch en vol overtuiging. Ook deze film heb ik meerdere keren gezien (wordt vaak rond Kerst uitgezonden), maar gaat nooit vervelen.

Ellis in Glamourland
(2004)

De alleenstaande moeder Ellis woont met haar zoontje Thijs in een volksbuurt in Den Haag. Terwijl Thijs’ vader zijn geld liever spendeert aan zijn nieuwe vriendin, heeft Ellis twee banen om de eindjes aan elkaar te knopen. Op een dag gaat werkelijk alles verkeerd en Ellis ziet haar leven even niet meer zitten, maar dan ontmoet ze in het hotel waar ze werkt de rijke Joan Collins die cursisten zoekt voor haar nieuwe programma: Hoe trouw ik een miljonair? Ellis besluit, na enige twijfel de cursus te gaan volgen. Vol overgave storten zij zich in de wereld van glitter en glamour. Terwijl de andere cursisten schaamteloos de ene na de andere poging doen om zich aan een miljonair te koppelen, bevindt Ellis zich in een luxepositie als verschillende mannen zich bij haar aanbieden. Uiteindelijk zal Ellis toch tussen al die rijke mannen moeten kiezen. Wordt het rijkdom, stabiliteit of passie?

Alweer een wat oudere, maar leuke film. Geen heel bijzonder of spannend verhaal, maar kijkt gewoon lekker makkelijk weg.
Goed acteerwerk van Linda de Mol, die een overtuigende rol neerzet.

Komt een vrouw bij de dokter
(2009)

Stijn is een rijke, mooie en egoïstische reclameman met een succesvolle carrière en een liefdevol huwelijk met Carmen. Dat hij af en toe van andere vrouwen geniet hoeft zijn Carmen niet te weten. Het noodlot slaat toe als er bij Carmen  borstkanker wordt ontdekt. Carmen en Stijn komen terecht in een rollercoaster van ziekenhuis in, ziekenhuis uit, chemokuren en bestraling. Stijn steunt haar en staat haar bij in alles, maar kan alles soms moeilijk aan en gaat wanneer hij kan naar Roos, met wie hij een stormachtige affaire heeft. Carmen wordt genezen verklaard en confronteert Stijn met zijn vreemdgaan, waarop hij het uitmaakt met Roos. Carmen wordt toch weer ziek en genezing is niet meer mogelijk. Stijn gaat, tegen zijn belofte aan Carmen, door met Roos. Carmen vergeeft het hem en overlijdt uiteindelijk door middel van euthanasie.

Ja, dit blijft denk ik één van de meest indrukwekkende films die ik heb gezien. Ik zag hem in de bioscoop waar de helft van de zaal zat te snotteren. Ik had het boek van Kluun eerder gelezen en de film doet het verhaal op een mooie manier tot leven komen. De film heeft een goede balans van grappige, romantische en ontroerende scènes en Barry Atsma en Carice van Houten zíjn gewoon Stijn en Carmen. De film bevat wel wat (typisch Nederlands) iets té aanwezige naakt- en seksscènes, maar die komen natuurlijk ook in het boek wel met grote regelmaat aan de orde.

De Storm
(2009)

Julia, een 18-jarige Zeeuwse boerendochter raak zwanger van haar vriendje Koos, een vissersjongen. Koos schrikt zo van dit nieuws dat hij met de Noorderzon vertrekt. Julia staat er helemaal alleen voor in een vijandig dorp: de zwangerschap en de bevalling worden eerst veroordeeld en later genegeerd door haar familie en dorpsgenoten. In de nacht van 31 januari 1953 breken de dijken in Zeeland tijdens een verschrikkelijke februaristorm op meer dan honderd plaatsen en wordt de boerderij verzwolgen door een zondvloed. Julia komt samen met haar zoon in het water terecht en wordt – tegen haar wil – gered door de jonge Marine Luitenant-ter-zee Aldo, haar baby in het water achterlatend. Ze is ontroostbaar, hult zich in stilzwijgen en weigert met haar gehate redder te praten. Voorzichtig probeert Aldo in contact te komen met de jonge vrouw, ontrafelt stukje bij beetje haar achtergrond en besluit tenslotte om haar te helpen haar zoon te vinden.

Deze film stond in eerste instantie niet heel hoog op mijn moet-ik-zien lijstje, maar bleek als in de categorie Zwartboek en Oorlogswinter een aangrijpende film. Vreselijk wat die mensen toentertijd hebben meegemaakt en doet je daar toch weer even bij stilstaan. Er had misschien wat meer van de storm en overstromingen zelf laten zien kunnen worden, het gaat nu voornamelijk over de zoektocht van het meisje, maar verder is het een mooie film met goed camera- en acteerwerk.

Alibi

(2008)

De bijdehante Youssef ontmoet op een zekere dag Rick die een bloeiend bedrijf leidt dat handelt in alibi’s. Wie een smoes nodig heeft kan bij zijn kantoor een waterdicht alibi bestellen. Achterdochtige echtgenotes, vervelende schoonmoeders of veeleisende bazen worden dan vakkundig om de tuin geleid. Youssef, voor wie liegen een tweede natuur is, past prima in dit bedrijf maar komt in conflict als hij verliefd wordt op Andrea, serveerster in een restaurant. Want Andrea, zelf vaak bedrogen, wil nooit meer iets beginnen met een man die iets te verbergen heeft of liegt.

Ook Alibi werd een week of twee geleden weer uitgezonden op televisie en is zo’n typische luchtige film die je onder het genot van een lekker hapje en drankje kijkt en ondertussen ook nog wat kan kletsen zonder dat je echt iets mist.
Het heeft een op zich leuk en origineel verhaal waarbij je lachspieren regelmatig geprikkeld worden.

Oorlogswinter
(2008)

Het is de ijskoude winter van 1944-1945, de Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang. In een dorpje in de buurt van Zwolle woont de veertienjarige Michiel, die niet kan wachten tot hij iets kan betekenen in het verzet. Dit tot ergernis van zijn vader, die als burgemeester vooral bezig is om escalaties in het dorp te voorkomen. Zijn buurjongen Dirk, die meedoet aan een overval op het munitiedepot, neemt Michiel eindelijk serieus. Wanneer de overval wordt verraden, moet Michiel uitgaan van zijn eigen kracht. Hij leert al snel dat goed en kwaad dicht bij elkaar liggen. Dat oorlog misschien spannend lijkt, maar vooral ook gruwelijk is. Die laatste oorlogsmaanden zal hij zijn hele leven met zich meedragen.

Ook deze film heb ik in de bioscoop en op televisie al een aantal malen gezien (wordt ook vaak rond Kerst uitgezonden) en wist mij van het begin tot het einde in z’n greep te houden. Oorlogsverhalen hebben sowieso altijd al wel mijn interesse gehad en zo ook deze. Overigens knap acteerwerk van de slechts 14-jarige hoofdrolspeler Martijn Lakemeier die met deze film zijn debuut maakte en de behoorlijk zware rol op een heel geloofwaardige manier neer weet te zetten.

Kijk jij graag Nederlandse films en welke is jouw favoriet?

5 reacties op “Top 10 Nederlandse films”

Komt een vrouw bij de dokter is een hele goede film! En de gelukkige huisvrouw ook! Carice van Houten is een topactrice 🙂
Toch vind ik Amerikaanse films leuker 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.