Categorieën
Food & health Geen categorie Gezond leven

Zo ga je om met stress

Paniek! Er moeten voor je gevoel nog duizenden dingen gebeuren en de deadlines komen steeds dichter bij. Stress is heel normaal, maar wanneer het de overhand begint te nemen is het tijd voor actie. Deze tips zorgen dat jij straks weer helemaal zen aan het werk kan.

Niet veel mensen weten dat stress heel normaal en zelfs goed voor de mens is. We hebben namelijk een beetje spanning nodig om goed te kunnen functioneren. Verder helpt stress ook om het lichaam voor te bereiden op een vecht of vlucht reactie. Toch is het niet goed om te veel stress te hebben door overmatig werk wat we eigenlijk niet aankunnen. Het gevolg is namelijk een gevoel van machteloosheid, verdriet, overmatig eten of roken en een gebrek aan concentratie. Allemaal factoren die je juist net niet nodig hebt wanneer er een deadline aankomt. Gelukkig zijn er een boel dingen die je kan doen om het stressniveau te laten zakken en weer klaar te zijn voor de uitdaging die voor je ligt.

stress_vermijden

Tip 1: Maak briefjes

Verzamel drie velletjes papier en een pen. Schrijf op het eerste briefje alles wat je moet doen die dag. Denk ook aan dingen als de kat eten geven en eten koken. Wanneer je alles opgeschreven hebt zal je al voelen dat het rustiger is in je hoofd, omdat het allemaal netjes op papier staat. Ga daarna verder met het tweede briefje. Sorteer taken op basis van urgentie. Wat vandaag af moet staat bovenaan, en de taken die minder haast hebben komen onderaan te staan. Gebruik het derde briefje om de taken te noteren die binnen vijf minuten gedaan zijn. Denk hierbij weer aan het voeren van de kat, het schrijven van een kaartje voor de buren of het bewateren van de planten. Neem een half uur om al die kleine klussen af te ronden zodat je met een leeg hoofd kan beginnen met de taak die bovenaan lijst twee staat.

Tip 2: Las een pauze in

Hoe moeilijk (en voor je gevoel tijdrovend) het ook is, neem eens in de paar uur een pauze. Ga een kwartier wandelen en daarna meteen weer aan je werk. Door even iets anders te doen dan je blind staren op je werk ga je weer veel frisser verder met waar je mee bezig was.

Tip 3: Eet gezond

Ook deze tip klinkt als een open deur, maar zeker in tijden van stress is het belangrijk gezond te eten. Stress zorgt er namelijk voor dat je zin hebt in veel en ongezond eten. Hoewel het verleidelijk is om er aan toe te geven (je hebt het tenslotte verdient) zorgt ongezond eten ook voor lusteloosheid en minder energie.

Q: Ben jij snel gestrest?

Één reactie op “Zo ga je om met stress”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.