Categorieën
Geen categorie

De beste tips tegen zweten en nare geurtjes

Zweet is natuurlijk, maar toch houden we onze armen strak tegen het lijf gedrukt als we merken dat de zweetkringen te zien zijn in onze mooie nieuwe blouse. Veel vrouwen hebben last van overmatig zweten of zweetgeurtjes, en daar hoeft niemand zich voor te schamen. Toch is het fijn om wat tips en tricks achter de hand te hebben voor de momenten waar je echt even geen klotsende oksels kan gebruiken. 

Overmatig zweten heeft een naam: axillaire hyperhidrosis. Dit weten wij niet omdat wij doktoren zijn, maar omdat wij ons ingelezen hebben in de materie rondom zwetende oksels. Uit al die info hebben wij een aantal tips en tricks gehaald die wij graag met jullie delen.

deodorant_2

De oorzaak
Waarom de een meer zweet dan de ander is niet helemaal bekend, maar wel dat 1 op de 100 mensen hyperhidrosis heeft. Maar niet alleen de mensen die overmatig zweten kunnen last krijgen van nattigheid onder de oksels, vaak gekruid eten, veel roken en overmatig koffie drinken kunnen het zweten verergeren. Ook stress is een veel voorkomende oorzaak.

Waarom sommige mensen heftiger ruiken dan anderen is ook moeilijk te zeggen. Waar de een misschien wat vaker onder de douche kan stappen heeft de ander er ook last van bij tweemaal daags douchen. Zweet is in principe geurloos. De vervelende geur die wij dan toch ruiken zijn bacteriën op de huid die zich vermengen met zweet.

Wat kan je er aan doen
-Zorg dat je zeepresten van douchegels en shampoos goed hebt weggespoeld onder de douche. Het beste is om PH neutrale zeep te gebruiken.

-Deodorant zorgt er niet voor dat je minder zweet, die verhult alleen geurtjes die vrijkomen bij zweten. Middelen met zinkpasta of aluminiumchloride zorgen er wel voor dat je minder gaat zweten. De ingrediënten in anti transpiratie vernauwen de zweetkliertjes, waardoor de productie van zweet wordt afgeremd.

-Anti transpiratie werkt vaak pas na een uur of zes. Plan daarom wanneer je het product aan gaat brengen, en doe het niet pas een half uur voor dat ene evenement of afspraak op.

-Deodorant en antiperspirants werken alleen op een schone huid. Tussendoor even bijspuiten of rollen werkt dus alleen goed als je je oksels eerst opfrist met wat water en een schone handdoek.

-Bij sommige mensen werkt een goede conditie opbouwen tegen zweten. Wanneer je door veel sporten een goede conditie opbouwt slaat je hart in rust ook langzamer. Dat resulteert weer in minder zweten in rust.

-Wanneer je last hebt van zweetgeur is het verstandig om je okselhaar weg te scheren. Het voorkomt geurtjes niet, maar houd ze wel langer weg.

-Probeer minder te stressen. Natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar stress veroorzaakt ook meer zweetproductie. Denk bijvoorbeeld aan yoga of meditatie.

-Probeer synthetische stoffen te vermijden en draag katoenen of linnen shirts.

Q: Heb jij vaak last van overmatig zweten?

Bron afbeelding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.