Categorieën
Food & health Sport & work-outs

Zo doe je een warming up en cooling down

Oefeningen zonder warming up en cooling down hebben ook pré en after workouts nodig. Helaas krijg je die er niet altijd standaard bij geleverd, en daarom zijn wij op zoek gegaan naar goede oefeningen die je voor en na je workout kunt doen.

warming-up

Bijvoorbeeld bij Nike Training App
We steken het niet onder stoelen of banken: we zijn fan van de Nike Training App. Beter gezegd: de app houdt ons aan het sporten en vormt daardoor een soort van fitheidsbijbel gewoon op onze telefoon. Vooral die focustrainingen van 15 minuten zijn relaxed, want zo kun je je eigen workout in elkaar draaien door verschillende van die korte workouts te combineren. En als je dan een keer écht geen tijd hebt om te sporten kun je één zo’n workout erin knallen, want een kwartiertje is altijd wel ergens in te passen.

Er mist iets
Hoe compleet de workouts ook zijn, er mist toch één ding: er zijn geen losse warming ups en cooling downs. Terwijl die wel heel belangrijk zijn. Door je lichaam eerst voor te bereiden en op te warmen voorkom je dat je je lichaam forceert en daarmee neemt de kans op blessures hardnekkig af. De day after zal je ook blij zijn met je warming up, want de spierpijn zal een stuk minder zijn dan de spierpijn die een workout zonder warming up veroorzaakt.

Cooling down is net zo belangrijk
Met alleen een goede warming up ben je er nog niet. Een cooling down is eigenlijk het omgekeerde van een warming up en dus minstens net zo belangrijk. In plaats van je lichaam voor te bereiding op een grote inspanning, breng je je lichaam juist weer in rust, waarmee je onder andere spierpijn zo ver mogelijk buiten de deur houdt.

Dit wil iedereen
Omdat deze twee oefeningen ontbreken bij Nike Training App zijn we zelf maar op zoek gegaan naar een geschikte warming up en cooling down. En we veronderstellen zomaar even dat wij niet de enige zijn die daar behoefte aan hebben.

Voor elke soort workout heb je natuurlijk een bijpassende warming up nodig. Maar waar het bij elke workout om gaat is dat aan het begin van de oefeningen je lichaam al warmgedraaid is.

Deze workout is erop gebaseerd dat hij wordt vervolgd door een cardio workout.

Zoals het bij een warming up belangrijk is dat je je focust op de spieren en lichaamsdelen die je het meest intensief gaat gebruiken, is het blij een cooling down belangrijk dat je je vooral focust op de lichaamsdelen en spieren die je het meest intensief hebt gebruikt. Houdt dat in je achterhoofd bij het uitvoeren van bovenstaande warming up en cooling down. Je hoeft ze dan ook niet één op één op de volgen, maar houd ze als rode draad.

Beeld

Één reactie op “Zo doe je een warming up en cooling down”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.