Categorieën
Food & health Gezond eten Gezond leven

Voedselverspilling “What a waste”

Trek een koelkast open en het eerste wat een Nederlander doet is op het pak kijken of het product al over de datum is. Zelfs wanneer de verpakking vermeld dat het tot de dag van vandaag goed is dumpen we het toch in de afvalbak. Herken je jezelf hierin? En hoe vaak gooien wij dit soort producten nou weg?

Gemiddeld gooien wij per jaar ongeveer 50 kilo aan voedsel weg. Wow dit is echt ongelofelijk veel en wat zonde. De gemiddelde Nederlander denkt dat dit binnen het huishouden best wel meevalt, maar wanneer we alles bij elkaar optellen komt dit neer op 155 Euro aan weggegooid geld. Nou daar kan je een aardige boodschappenkar mee vullen.

Hebben jullie dat ook.. dat wanneer je rijst of pasta kookt dat je net zo goed heel de straat had kunnen uitnodigen aan tafel omdat het zó veel is. En invriezen tja dat is iets wat moeders vroeger thuis deed. Want of de vriezer zit vol of je hebt de puf niet om te zoeken naar een bijpassend dekseltje voor op je bakje. Drama drama, maar dit zorgt er wel voor dat onze afvalbakken overlopen van producten die eigenlijk niet daar hadden hoeven te belanden. Voedingscentrum heeft een tijdje geleden een heel handige maatbeker “het eetmaatje” ontwikkeld waardoor je jouw pasta, rijst en dergelijke makkelijk en simpel kun afwegen, zodat je geen bergen eten overhoudt. Deze is tevens nog steeds verkrijgbaar, je kunt het eetmaatje op de site van voedingscentrum bestellen en je betaald alleen maar de verzendkosten.

Eenzelfde geldt voor de “ten minste houdbaar tot” en” te gebruiken tot” datums, weet je eigenlijk wel waar deze precies voor staan? De “ten minste houdbaar tot” staan op producten die niet snel bederven zoals rijst, deze producten kunnen ook geen gevaar voor de gezondheid worden. wat deze datum wilt zeggen is dat de fabrikant na deze datum geen optimale kwaliteit meer kan bieden. Het kan zo zijn dat er een verandering in de geur of smaak optreedt. Maar je kunt deze producten gewoon nog eten.

De “te gebruiken tot” datum staat op producten die snel kunnen bederven. Wanneer de datum verstreken is kan er ook zeker geen garantie van kwaliteit meer gegeven worden en deze producten kunnen zelf schadelijk voor de gezondheid zijn. Denk bijvoorbeeld aan rauwe vis die over de datum is, hier kan je behoorlijk ziek van worden en het is ook niet aan te raden om deze na de verstreken datum nog op te eten.

Om een beginnende stap te zetten richting een stop op deze voedselverspilling heeft Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken afgelopen vrijdag aan de Tweede Kamer voorgelegd om de houdbaarheidsdatum op pasta, rijst en koffie te schrappen. Zij geeft ook aan dat wij door deze datums als richtlijn te volgen wij te veel voedsel verspillen. Wij hopen dat dit doorgezet wordt en dat iedereen bewuster wordt van de voedselverspilling thuis. Dus ga niet tijdens de bekende Knaller en Hamsterweken helemaal los in de supermarkten om je voorraadkast tot de nok toe te vullen. Maar koop zoveel als je op krijgt zodat je niet onnodig hoeft weg te gooien.

Q:  Houdt jij je ook zo stevig vast aan de houdbaarheidsdatum?

 

4 reacties op “Voedselverspilling “What a waste””

Het hangt er vanaf wat voor product er in een verpakking zit. Maar rijst en koffie kan men net als past heel lang bewaren. Dwz. veel langer dan de houdbaarheidsdat.. Zonde om zoveel weg te gooien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.