Categorieën
Food & health Gezond leven

Teveel en te vaak alcohol, wat doet dat met je huid?

Voor veel mensen is een terrasje in de zomer of een feestje niet compleet zonder een lekker koud biertje of wijntje en als je dat af en toe doet en er lekker van geniet is daar natuurlijk helemaal niets mis mee. Maar wat als je je wekelijks een aantal keer helemaal volgiet met bier, wijn, cocktails en allerlei mixdrankjes, wat doet dat bijvoorbeeld met je huid?

Veelvuldig of zelfs overmatig gebruik van alcohol is niet alleen schadelijk voor de binnenkant van je lichaam, zoals voor je organen, maar ook voor je buitenkant kan het gevolgen hebben. Sommige mensen kunnen zichzelf heel aantrekkelijk en stoer vinden wanneer ze veel drinken, maar vaak heeft dit juist een averechts effect.

Vocht rondom de ogen
Wie veel en vaak alcohol drinkt zal na verloop van tijd merken dat zijn of haar ogen steeds meer gaan opzwellen en dit komt omdat alcohol de bloedvaten verwijdt. Doordat de bloedvaten wijder worden gaat het vocht in het lichaam zich anders verdelen dan normaal. Deze veranderende vochtverdeling vindt plaats in het hele lichaam, alleen zullen de vochtophopingen voornamelijk zichtbaar zijn in het gezicht en uit zich dit in de vorm van zwellingen boven en onder de ogen.

Droge huid
Alcohol droogt je lichaam en je huid uit en dit komt doordat alcohol de hormonen die ervoor zorgen dat je niet uitdroogt blokkeert.

Rimpels
Veelvuldig gebruik van alcohol zal er op den duur zeker voor zorgen dat je vroegtijdig rimpels zult krijgen. Mensen die lange tijd veel drinken zullen er op een gegeven moment zichtbaar ouder uit gaan zien dan leeftijdsgenoten en dit komt simpelweg doordat ze chronisch uitgedroogd zijn. Deze uitdroging is een gevolg van het overmatig alcoholgebruik en wie uitgedroogd is maakt minder collageen aan. Bij de vermindering van collageen zullen er sneller rimpels ontstaan en zullen eventueel bestaande rimpels alleen maar dieper worden. Het gebruik van middeltjes om het ontstaan of verergeren van rimpels tegen te gaan heeft in dit geval weinig zin, want de effecten hiervan wegen niet op tegen de negatieve invloed van alcohol.

Huidveroudering
Door het drinken van veel alcohol zul je niet alleen snel rimpels krijgen, ook zal je huid er heel vaal en dof uit gaan zien en lijk je veel ouder dan je bent. Net zoals bij het ontstaan van rimpels heeft ook het zichtbaar ouder worden van de huid te maken met onvoldoende hydratatie. Soms gebeurt het bij mensen die veel drinken en vaak dronken zijn dat ze zichzelf slecht verzorgen en bijvoorbeeld ’s avonds of ’s nachts hun huid niet reinigen, te weinig water drinken en te weinig slapen en al deze factoren hebben nu eenmaal een negatief effect op de huid.

Verstoorde nachtrust
Wie te veel en te vaak alcohol drinkt zal daar op een gegeven moment zeker last van krijgen in zijn of haar nachtrust. Na het drinken van alcohol vallen veel mensen dan wel als een blok in slaap, maar meerdere studies hebben inmiddels uitgewezen dat de kwaliteit van de slaap er duidelijk op achteruit gaat wanneer iemand alcohol gedronken heeft. Vooral vrouwen met een glaasje (teveel) op hebben daarna last van een verstoorde nachtrust, zo worden ze ’s nachts meerdere keren wakker en hebben ze daarna meer moeite om opnieuw in slaap te vallen.
Dat dit voornamelijk bij vrouwen voorkomt heeft volgens de onderzoekers te maken met een verschil in alcoholmetabolisme bij mannen en vrouwen. Mannen hebben nu eenmaal een andere lichaamsbouw en schijnen alcohol sneller af te breken. Die verstoorde nachtrust resulteert weer in een moe en afgemat gezicht met wallen en donkere kringen en ja, daar ga je er niet beter van uitzien….

Beschadigde adertjes in gezicht en ogen
Alcohol verwijdt bloedvaten bij de huidoppervlakte waardoor met name rondom de neus en de wangen gesprongen rode haarvaatjes kunnen ontstaan, iets wat je vaak ziet bij mensen die teveel en te vaak alcohol drinken. Op den duur zijn de haarvaatjes door het overmatig gebruik van alcohol permanent beschadigd en hebben daarmee een slechte doorbloeding tot gevolg. Ook heb je wanneer je teveel  alcohol drinkt grote kans dat je ogen gaan ontsteken waardoor je van die enge bloeddoorlopen ogen krijgt en je adertjes heel groot worden.

Veranderende lichaamsgeur
De lever breekt de meeste alcohol af, maar zo’n 5 à 10% scheid je lichaam uit door middel van plassen, adem en zweet en wanneer je veel alcohol drinkt ga je er daarmee niet echt lekkerder op ruiken….

Gewichtstoename
Behalve je huid kan ook je gewicht gaan lijden onder het gebruik van teveel alcohol. Alcohol is rijk aan calorieën (zo staan een paar glazen gelijk aan een reep chocolade!) en wie er veel van drinkt heeft dus grote kans na verloop van tijd flink aan te komen. Calorieën die niet verbrandt worden zullen worden opgeslagen als vet en maken en mensen die wat kilo’s kwijt willen zullen merken dat dit heel lastig is wanneer ze veel alcohol gebruiken. Bovendien stimuleert alcohol je eetlust en daardoor komt het natuurlijk vaak voor dat mensen na een avondje flink doorzakken even een lekkere vette hap gaan eten of vet eten als middeltje tegen een kater gebruiken.

Wat is verantwoord alcoholgebruik?
Verantwoord alcoholgebruik heeft onder andere te maken met het aantal standaardglazen alcohol dat je kunt drinken zonder schade toe te brengen aan je gezondheid.

Volwassen mannen

Maximaal 3 standaardglazen per dag
Minstens 2 dagen per week helemaal geen alcohol
(dit om lichamelijk te herstellen en om gewoontevorming te voorkomen)
Per gelegenheid nooit meer dan 5 standaardglazen drinken

Volwassen vrouwen
Maximaal 2 standaardglazen per dag
Minstens 2 dagen per week helemaal geen alcohol
(dit om lichamelijk te herstellen en om gewoontevorming te voorkomen)
Per gelegenheid nooit meer dan 3 standaardglazen drinken

Jongeren vanaf 16 jaar
Jongens vanaf 16 jaar niet meer dan 2-3 glazen per keer en dit beperken tot maximaal 2 dagen per week
Meisjes vanaf 16 jaar niet meer dan 1-2 glazen per keer en dit beperken tot maximaal 2 dagen per week

Kinderen jonger dan 13 jaar
Voor kinderen jongen dan 13 jaar is het ten zeerste af te raden alcohol te drinken, want op deze leeftijd kan alcohol extra schadelijk zijn voor de hersenen en de organen.

Ouderen
Oudere mensen worden gevoeliger voor alcohol en dit heeft te maken met het verouderingsproces en met een vertraagde werking van lever en nieren. Vanaf 60-65 jaar geldt voor mannen 2-3 glazen per dag en voor vrouwen 1-2 glazen per dag.

Dus geniet, maar drink met mate!

 Drink jij alcohol en zo ja, hoeveel drink je gemiddeld per week?

8 reacties op “Teveel en te vaak alcohol, wat doet dat met je huid?”

Goed artikel! Vind dat we daar soms wel eens even bij stil moeten staan!
Dat van die verstoorde nachtrust herken ik heel erg. Vaak als ik (aardig) wat alcohol heb gedronken slaap ik heel kort en kom ik daarna ook niet meer in slaap, maar voel ik me nog wel heel moe.

Goed artikel! Pff.. als ik er alleen maar aan denk hoe rot een stevige kater voelt… I’ll pass 🙂 meestal houd ik het wel bij 1 sterk shotje of max 2 glazen wijn. Ik drink echt heel weinig/sporadisch, het is zeker niet iets wat ik dagelijk of wekelijks doe. Nergens voor nodig en nuchter ben ik veel leuker haha.

Ik drink nooit meer, mag ook niet ivm mijn medicatie. Daarnaast vind ik het niet kunnen om als ouder straalbezopen thuis te komen, (oppas kan dan naar huis) en kindjes op bed hebben liggen. Er zal zich s nachts maar wat opdoen of er wordt er eentje wakker of ziek.. Ik heb al vaak verhalen daarover gehoord, vind het écht niet kunnen. Tuurlijk, een wijntje of 2 moet wel kunnen, maar niet ladderzat worden. Je moet je verantwoordelijkheid kennen.

Maar in mijn pubertijd en twenties, gingen we toch ieder weekend lekker op stap en werd er behoorlijk wat weggedronken.. Toen waren we nog jong en onbezonnen, haha.

Ik drink alleen op feestjes, en dan nog helemaal niet veel ik denk een of twee glaasjes.
Ik ben niet echt van de drank en ik heb er ook niet echt behoefte aan, omdat ik er heel sloom van word.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.