Categorieën
Food & health Gezond leven

No more stress!

In het dagelijks leven hebben we allemaal wel last van stress. School, werk, relaties, vakantie-voorbereidingen, noem maar op. Een klein beetje stress is niet heel erg, maar iedere dag onder enorme stress gebukt is niet goed voor je innerlijk als je innerlijk. In dit artikel vind je enkele (hopelijk) nuttige tips om wat minder stressvol door het leven te gaan!

Probeer in plaats van onophoudelijk snoozen eens een kwartiertje eerder op te staan. Je hebt dan meer tijd voor ontbijten, douchen, aankleden en make-uppen en zo start je relaxed in plaats van te hollen en te vliegen. Je zult zien dat je daar de rest van de dag profijt van hebt.

Leg je sleutels en portemonnee altijd op een vaste plek zodat je ’s ochtends meteen weet waar je moet zijn en niet steeds nog naar allerlei rondslingerende items op zoek moet.

Let erop dat je je afspraken niet te strak achter elkaar plant en probeer er wat speling tussen te laten zitten. Zo voorkom je dat je meteen van de ene afspraak in de ander valt en continue loopt te rennen en achter de feiten aanloopt. Probeer er altijd een kwartiertje of half uurtje tussen te laten zitten om even tot jezelf te komen en zorg er in ieder geval voor dat je even rustig kunt lunchen.

Maak geen afspraken waarvan je niet zeker weet of je je er wel aan kunt houden en daardoor onnodige stress veroorzaakt.

Het is ook goed te leren dingen uit te besteden aan een ander, je hoeft niet alles zelf te doen. Ieder klein dingetje dat je op een moment wanneer je even heel weinig tijd hebt aan iemand anders kunt overlaten scheelt weer een zorg en dus stress.

Niets is zo vermoeiend en stressvol als een hoofd vol dingen die je nog moet doen en onthouden.  Schrijf ze op en maak handige to do lijstjes, dan is het in ieder geval uit je hoofd, kun je het niet meer vergeten en hoef je daar in ieder geval niet meer over na te denken.

Leer prioriteiten stellen. Vraag je af ‘wat moet ik nu doen?’ en maak een lijstje met dingen die nu of snel gedaan moeten worden. Vraag je daarbij ook af wat eventueel van het lijstje af kan; kun je iets overlaten aan anderen, kan het ook later? Zeg daarnaast ook gewoon eens nee tegen jezelf of een ander, je bent geen robot.

Het regelmatig eten van magnesiumrijke producten zoals groene bladgroenten, volkorenproducten en noten kan ook bijdragen aan het verminderen van stress aangezien magnesium een belangrijk antistress mineraal is!

Lichamelijke inspanning in de vorm van sporten zorgt er vaak voor dat je je hoofd even leeg kunt maken en geeft vaak snel een wat meer relaxed gevoel.

Een manier om even bij te komen na een drukke dag is door de ruimte tussen je wenkbrauwen en slapen met je vingertoppen te masseren, daar wordt een zwaar hoofd snel weer wat lichter van.

Zorg dat je elke dag wat tijd voor jezelf hebt, ook al zijn het maar tien minuten. Lees even lekker een boekje, ga in bad, neem een masker, lak je nagels, loop of fiets een rondje. Probeer iedere dag zo’n momentje in te lassen en zeg nooit: vandaag heb ik geen tijd.

Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd luidt het gezegde en zo is het ook. Even goed lachen maakt flink wat endorfine vrij dat ervoor zorgt dat je een blij, gelukkig en ontspannen gevoel krijgt. Helemaal op het moment dat je veel stress hebt kan dit prima werken. Door veel te lachen zullen je spieren ontspannen en daarnaast zorgt het ervoor dat je hersenen meer zuurstof krijgen.

Behalve lachen kan ook huilen heel ontspannend werken. Als je je tranen even flink de vrije loop laat stromen niet alleen boosheid, verdriet of teleurstelling maar ook de bijbehorende stresshormonen weg. Zo, dat lucht op!

Als je even alleen bent kun je ook letterlijk alle stress en frustratie van je afschreeuwen of zingen. Op die manier verdwijnen in één klap alle stresshormonen uit je lichaam!

Ga eens na waar je vooral stress van krijgt en kijk wat je daar aan zou kunnen doen. Door regelmatig bij te houden wanneer en waardoor jij gestresst wordt kun je misschien iets aan de oorzaak ervan doen. Erger je je al tijden aan iets of iemand? Kijk dan of je er iets aan doen of stop met ergeren!

Af en toe mediteren kan je helpen volledig tot rust te komen en ervoor zorgen dat de spanning en stress die zich gedurende de dag heeft opgehoopt uit je lichaam verdwijnt.

Een warm bad of een warme douche is een ideale manier om even helemaal tot rust te komen en je even helemaal af te sluiten van de buitenwereld. Kaarsjes, boekje en een lekker drankje erbij en ontspannen maar!

Nog een reden om te gaan ontspannen in plaats van stressen is dat relaxen goed voor de lijn is! Onderzoekers hebben ontdekt dat het lichaam onder invloed van stresshormonen namelijk makkelijker vet opslaat.

Een avondje naar de film, een concert of feestje is niet alleen ontspannend, maar ook nog gezond. Een Zweeds onderzoek heeft namelijk aangetoond dat mensen die regelmatig van zo’n avondje uit genieten langer leven!

Zet je schuldgevoel en lijnpoging even aan de kant en geniet in alle rust van een stukje chocola. De aanwezige fenylethylamine geeft je een relaxed gevoel en de theobromine zorgt snel voor een flinke opkikker.

Bij veel stress kan een middagdutje wonderen doen. Een halfuurtje dutten is vaak al genoeg om wat vermoeidheid kwijt te raken en nieuwe energie op te doen.

Ben je de laatste tijd wat vergeetachtig? Daar zou stress wel eens de veroorzaker van kunnen zijn want het stresshormoon cortisol kan een nogal negatief effect op je geheugen hebben. Snel relaxen dus!

En, ben je al een beetje relaxed?!
Heb jij nog wat goede anti-stress tips?

7 reacties op “No more stress!”

Handig artikel. Ik heb ook vaak last van stress. Ik drink dan graag kruidenthee, dat helpt altijd wel bij mij. Ook is het inderdaad fijn om gezellige dingen te doen en even niet te denken aan alles wat je nog moet doen!

Ik ben zo’n chaotisch mens, ik heb een boekje van a5 formaat waar ik vanalles in schrijf. To do lijstjes, boodschappenlijstjes, maar ook gewoon dingen die ik met mezelf afspreek of planningen. Superhandig! Het geeft echt een voldaan gevoel als je wat van zo’n lijst kunt afstrepen.
Handig artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.