Categorieën
Food & health Gezond leven Sport & work-outs

Eat Sleep Stretch Repeat

We zien ze allemaal wel eens staan, geheel gehuld in running gear compleet zweetband om het zwetende voorhoofd staan de pro’s te rekken en strekken langs de kant van de weg. Ze staan in de meest onthullende poses waar bij ons het schaamrood op de wangen komt te staan. Maar ladies het stretchen heeft toch zeker wel nut.

stretch 2

Lenigheid is niet iets wat iedereen bezit, maar daar kan je wel voor gaan zorgen. Met een paar minuutjes per dag kan jij beginnen met werken aan de lenigheid van een prima ballerina. Binnen een algemene conditie staat lenigheid centraal. Conditie is een samenhangend spel van kracht, uithoudingvermogen en uiteraard lenigheid. Het nut van stretchen na je hardloopsessie is om je spieren op te rekken. Door het gebruiken van je spieren worden deze korter, door te stretchen breng je deze weer op lengte.

stretchen foto

Voordelen

Met stretchen maak je jouw spieren te langer en elastischer. Je word er vooral leniger van, dus die eeuwige droom om je voet in je nek te leggen kan je hiermee verwezenlijken.  Ook helpt het je performance te verbeteren en door lenigere spieren help je het risico op blessures te verkleinen. Je coördinatie verbeterd en het vermindert stress.

Hoe doe je het?

Als je bijvoorbeeld net met je runsessie begin, dan zorg je dat je spieren warm worden.  De vuistregel van stretchen luidt:  absoluut niet gaan stretchen als je spieren koud zijn, alleen wanneer ze opgewarmd zijn. Je kunt wel extra bewegingen om de spieren losser te maken en voor een betere doorbloeding. Dit doe je doormiddel van dynamische oefeningen.

Voorbeelden van dynamische oefeningen

  • Huppelen
  • Met je armen zwaaien
  • Je heupen draaien, alsof je aan het hoelahoepen bent
  • Hakkenbillen hiermee zorg je dat de hiel van je voet je kont aanraakt
  • Knieheffen, tijdens het lopen probeer je je knieën heel hoog op te trekken, in een hoek van 90 graden

Stretchen na je workout

Door aan het einde van je workout te stretchen heb je ook gelijk je cooling down gehad, hiermee sla je twee vliegen in één klap. Hieronder staat een leuk filmpje met oefeningen die je na het sporten kan gebruiken. Enjoy.

Q: Stretchen jullie?

Bron Beeld: YouTube, Tumblr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.