Categorieën
Food & health

Bananen/karamel cake

bananen/karamel cake
Door Sabine – Zo in de zomer vind ik het heerlijk om te bakken met fruit. Fruit is er namelijk in overvloed dit seizoen en het zou zonde zijn om dit niet te gebruiken. Deze bananen/karamel cake is makkelijk om te maken en heerlijk om te serveren bij de koffie of thee. Snijd hem in blokjes zodat je er extra lang van kunt genieten, al denk ik niet dat hij heel lang blijft staan. Toen ik dit recept voor het eerst op OhMyFoodness plaatste was het een doorslaand succes en daarom kan ik het niet laten om hem als eerste recept met jullie te delen.

bananen/karamel cake

Ingrediënten
Voor de cake heb je nodig:

  • 185 gr bloem
  • 110 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 60 gr ongezouten zachte roomboter
  • 3 losgeklopte eieren
  • 65 ml crème fraiche
  • 1 tl vanille aroma
  • 2 rijpe bananen
  • 1 el bakpoeder

En voor het glazuur:

  • 3 el ongezouten roomboter
  • 3 el lichtbruine basterdsuiker
  • 2 el crème fraiche
  • 80 gr poedersuiker

Een aardige lijst aan ingrediënten, maar neem van mij aan dat het de moeite loont om deze cake te maken en het is bovendien echt niet zoveel werk is als het lijkt.

We beginnen met de voorbereidende handelingen. Verwarm de oven vast voor op 160°C en vet een bakvorm van 15 x 15 centimeter in met een beetje boter of zonnebloemolie. Het is makkelijk om ook nog een stukje  bakpapier in de bakvorm te leggen, zo weet je zeker dat de cake straks makkelijk los laat.

Tijd om de cake te maken! Zeef de bloem met het bakpoeder boven een grote kom en voeg hieraan alle ingrediënten voor de cake toe, behalve de banaan. Meng alle ingrediënten goed door elkaar tot ze net gemengd zijn.

Prak de bananen met een vork helemaal fijn tot ze bijna vloeibaar zijn. Voeg de bananen vervolgens toe aan het beslag dat je zojuist hebt gemaakt en roer nog even goed door.

Stort het beslag in de bakvorm en bak de cake in 60 minuten goudbruin en gaar, in het midden van de oven. Laat de cake na het bakken tien minuten in de vorm afkoelen en vervolgens volledig op een (taart)rooster.

Terwijl de cake staat af te koelen kunnen we aan de slag met het glazuur. Smelt hiervoor de roomboter met de basterdsuiker in een pannetje op middelhoog vuur en blijf goed roeren zodat de suiker niet kristalliseert en niet aanbrandt. Laat de boter met de suiker zo’n twee minuten zachtjes pruttelen.

Voeg de crème fraiche en de poedersuiker toe aan het botermengsel en roer nog even goed door. Laat het glazuur minimaal een halfuur staan zodat het goed dik kan worden en bestrijk vervolgens de afgekoelde cake met het karamelglazuur.

bananen/karamel cake
P.s.: Bedankt voor het warme welkom gisteren, ik heb er zin in! Ik zag in de comments al een aantal wensen voorbij komen voor makkelijke recepten, vegetarische gerechten… Mochten jullie verzoekjes hebben dan hoor ik het graag!

29 reacties op “Bananen/karamel cake”

Bedankt voor de tip, alleen is dit wel ontzéttend veel (meer) werk. Ik voeg daarom alleen stap-voor-stap foto’s toe aan recepten waarbij ik het echt van toegevoegde waarde vind. Aangezien er bij dit recept vrij weinig fout kan gaan, heb ik het hier niet gedaan.

Maar er zullen sowieso nog recepten aankomen waarbij wel stap-voor-stap foto’s staan!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.