Categorieën
Food & health Sport & work-outs

Als je begint met hardlopen

De dagen zijn donker, het uitgelezen moment van het jaar om hardlopen op te pakken. Maar als je begint met hardlopen is er wel het één en ander wat je in de gaten moet houden. Je moet niet ineens als een malle beginnen met rennen, want dan forceer je de boel. En er is nog veel meer waar je niet meteen bij stilstaat.

running1

Hardlopen, nu?
Het weer wordt grauwer en je moet er waarschijnlijk niet aan denken dat je met dit weer moet hardlopen. Toch vinden wij dit de perfecte tijd van het jaar om het hardlopen weer op te pakken. Het is tot laat donker, dus je kunt ’s ochtends voor je werk incognito over straat en ’s avonds na je werk idem dito. Hoe fijn is dat? Want zeg nou zelf: niemand hoeft je make-up loze, bezwete rode koppie te zien toch?

Even opletten
Met de opstart van een nieuwe onderdeel in ons leven kwamen we wel wat valkuilen tegen. Want je denkt al snel dat iedereen kan hardlopen. En dat is ook zeker waar, maar er zijn toch dingen waar je op moet letten.

Begin niet té fanatiek.
Het is goed om fanatiek te zijn en je tanden erin te zetten, maar té is nooit goed en zeker niet met hardlopen. Het is een blessuregevoelige sport, dus bouw het zorgvuldig op zodat je niks forceert. Begin met 2 kilometer per sessie en doe daar ongeveer 20-25 minuten over. Zo voorkom je dat je meteen te hard van start gaat. Je hoeft niet als een malle door de wijk te rennen. Met een rustig drafje daag je je cardio ook uit.

Let op je houding
Schouders ontspannen, rug recht en borst vooruit. Je wil niet bekend staan als de pudding die één tot twee keer per week even voorbij komt stuiteren.

Zorg dat je iets in je maag hebt
Niet te veel, want dat klotst tijdens het hardlopen. Maar met een lege maag de deur uitgaan voelt al helemaal niet fijn. Neem daarom gerust een handje noten of een klein schaaltje havermout voordat je vertrekt. Je motor heeft namelijk brandstof nodig.

Zorg voor verlichting
Je maakt onderdeel uit van het verkeer, dus zorg dat de andere weggebruikers jou ook zien. Je hoeft heus geen portable spotlight mee te sjouwen. Een paar fietslampjes van de HEMA doen ook goed werk. En tegenwoordig heb je zelfs sportoutfits waar licht in de outfit is verwerkt, zoals bij de Puma Night Cat lijn.

Q: Welke tips zou jij aanraden?

Beeld

2 reacties op “Als je begint met hardlopen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.