Categorieën
Food & health Gezond leven

5 Misvattingen over gezond leven en afvallen

Je hebt zo ontzettend het gevoel dat je gezond leeft. Power food van Rens Kroes kun je in je slaap opdreunen, de hele Foodness website ken je van voren naar achteren en van links naar rechts, Kayla Itsines is voor jouw geen vreemde naam, voor het eerst in je leven ga je óver de aanbevolen hoeveelheden groenten en fruit per dag, brood en (we noemen het maar) brood-achtigen en al het andere wat onder het brodenras valt is extreem afgenomen, het eten van vis beperkt zich niet meer tot sushi en zelfs de weg naar de sportschool weet je te vinden. En toch is dit niet op te maken uit het getal dat er op de weegschaal verschijnt als je er (met beide voeten) op gaat staan. En daar is een overload aan redenen voor.

sport1

Gezond eten betekent iets anders dan afvallen
Let wel: gezond eten staat niet gelijk aan afvallen. Gezond eten bevat vaak hartstikke veel caloriën, dus je kunt je er niet scheel in eten (behalve in het geval van meneer komkommer dan). Zo bevat een avocado ongeveer 320 Calorieën en staat dat ongeveer gelijk aan een mars. Nou is het niet zo dat je net zo goed een mars kunt eten als een avocado, want van de calorieën van een avocado word je lang niet zo dik en die zijn bovendien veel gezonder, maar als je extreem eel avocado’s eet zul je dit wel merken in je gewicht. Houdt het bij 2-3 avocado’s per week.

Ook zij zijn schuldig
En zo is het ook bij havermout en muesli, hartstikke gezond, maar bomvol met calorieën. En let er ook op dat er geen extra suikers aan zijn toegevoegd.

Yes Guilty
Fruit zit vol met suikers, dus daar kun je ook niet oneindig in dooreten. 2-5 (wist je dat in Frankrijk en België 5 stuks wordt aangeraden, ooit eens in een reclame daar op de radio gehoord) is genoeg. En wanneer je fruit eet, probeer dit dan zoveel mogelijk voor 12:00 uur te doen, want dan verbrand je het dezelfde dag nog.

Eten na 20:00 uur is oké
Wanneer je na 20:00 uur niet meer eet, zal je verbranding op een lager pitje komen te staan gedurende de nacht. Eet ongeveer een uur voordat je gaat slapen nog iets kleins, met weinig suikers (voordat je ligt te stuiteren in je bed) zoals een stuk komkommer of een klein bakje ongezoete kwark.

Cardio werkt niet alleen
Door te sporten val je af zolang je het goed aanpakt. Wissel krachttraining en cardio met elkaar af. De meningen zijn er over verdeeld, maar wij doen het het liefste om de dag. De ene dag cardio en de andere dag krachttraining met één tot twee rustdagen per week (die tweede rustdag hang helemaal af van hoe volgepland de agenda staat). Vergeet ook de warming up en de cooling down niet, want die hebben meer invloed dan je denkt. De warming up start je motor op, waardoor het verbranden begint en de cooling down is vooral belangrijk voor je spieren. Als je die overslaat en je hebt er de volgende dag geen last van, dan doe je je workout echt niet fanatiek genoeg. En denk je dat je aankomt van sporten? Dat kan en dat is ook niet zo gek, want spieren wegen nog altijd meer dan vet. En vaak krijg je ook meer honger van veel sporten, dus houd dat goed in de gaten. Daar komen de komkommers weer!

Q: Heb jij wel eens te maken gehad met één van deze misverstanden?

Beeld

2 reacties op “5 Misvattingen over gezond leven en afvallen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.