Categorieën
Fashion Nieuws

XOFA: van uitgezakte bank naar designtas

Steeds vaker zie je dat used prodcuts een nieuw leven ingeblazen worden. Het wordt niet opgelapt, maar het krijgt een totaal andere functie. Dat is goed nieuws, want dat betekent niks minder dan dat we steeds bewuster met onze spullen en daarmee het milieu omgaan.

banktas1

Van bank naar tas
Zo zie je steeds meer tassen die aanvankelijk helemaal niet als tas de wereld zijn ingeholpen, maar geboren zijn als bank. Voor de productie van leren banken wordt meestal prachtig leer gebruikt. Het voordeel van leren banken is dat de lang meegaan. Het nadeel van leren banken is dat ze verzakken en dat er dan niks meer aan te doen is. Het leer wordt soepeler en het model zakt eruit. Jammer. Weg ermee. Anneke van der Heide Wijma zag dat dit zonde is. Er zit nog zoveel goed leer op een afgedankte bank. Hiervan maakt zij tassen onder de naam XOFA. Duurzaamheid, ambacht en design worden samengebracht in één tas.

Ieder draagt z’n steentje bij
Meerdere partijen worden ingezet om hier een goedlopend grootschalig project van te maken. Door ondersteuning van crowdfundingproject doorgaan.nl krijgt Anneke de kans om dit initiatief grootschalig in de markt te zetten. De gemeente en landelijke afvalverwerkers verzamelen banken die ze vervolgens strippen en waarvan ze de “huid” van de banken verwerken tot grondstof. Het leger des Heils wordt ingeschakeld om het gestripte leer te reinigen. Anneke zelf neemt de rest van het traject op zich totdat er een tas is ontstaan.

Toch best schrikken
Zo’n “afval-tas” is niet goedkoop. Je betaalt er zo’n €179,- tot €249,- voor. Maar dan moet je je wel bedenken dat de kwaliteit erg hoog ligt en je een aanschaf voor het leven hebt gedaan. De tassen zijn verkrijgbaar bij Magazin Amsterdam en op www.xofa.nl.

Q: Wat vind jij van dit project? 

Beeld: Pinterest

Één reactie op “XOFA: van uitgezakte bank naar designtas”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.