Categorieën
Fashion Inspiratie

Stijlicoon Barbie

Nee, we hebben het hier niet over de hoogblonde Barbie uit Scheveningen, maar over dé al over de wereld bekende en geliefde Barbie met klasse en gevoel voor stijl.

Dat Barbie in 2009 haar 50e verjaardag vierde is haar niet aan te zien, want de blonde schoonheid ziet er nog altijd even jeugdig uit. De ‘geboortedatum’ van Barbie is 9 maart 1959; op die dag werd ze door Mattel gepresenteerd op de New York Toy Fair.
Barbie is bedacht door Ruth Handler, één van de oprichtsters van Mattel, die destijds haar dochter Barbara met papieren aankleedpoppen zag spelen wat haar op het idee bracht om een driedimensionale pop te maken. De pop kreeg de naam Barbie, vernoemd naar het koosnaampje van haar dochter omdat zij de inspiratiebron voor het creëren van de pop was. Het allereerste model Barbie droeg een zwart met wit gestreept zwempak en had een paardenstaart, die zowel in het blond als in het bruin verkrijgbaar was. Modeontwerpster Charlotte Johnson zorgde later voor de eerste kleertjes voor Barbie.

Links de eerste Barbie en rechts de moderne variant

Barbie werd neergezet als geëmancipeerde vrouw die zichzelf prima kon redden. Een mooie auto, een groot huis, dure jurken en massa’s schoenen en ze betaalde het allemaal zelf. Toch wil ook een onafhankelijke vrouw dit alles graag met iemand kunnen delen en dus kreeg ze in 1961 een relatie met Ken. Ken en Barbie hebben nogal een knipperlicht relatie en zijn ontelbare keren uit elkaar geweest, maar op 15 februari van dit jaar kwam het bericht dat  ze weer officieel een stel zijn.

Moderne Barbie en Ken by Karl Lagerfeld

Barbie kreeg eerst nogal wat kritiek te verduren vanwege haar sexy uiterlijk en imago als sexsymbool en dus kwam er in 1963 de wat minder spannende pop Midge, Barbies beste vriendin, uit. Midge had grote, blauwe en ietwat bollende ogen, sproetjes en een strak kapsel met een scheiding midden op het hoofd. Later in 1964 verscheen het jongere zusje van Barbie, Skipper. In de jaren daarna zijn er nog meer poppen erbij gekomen zoals in 1968 de Afrikaanse Christie, in 1995 Barbies jonge zusje Shelly en in 1997 een invalide pop in een rolstoel die ‘Share a Smile Becky’ heette.

Door de jaren heen heeft Barbie heel wat gedaanteverwisselingen ondergaan en nog steeds verandert ze regelmatig van looks. Fabrikant Mattel hoopt op deze manier te voorkomen dat haar uiterlijk gedateerd raakt en update de make-up, kleding en kapsel steeds naar de norm van deze tijd. Barbies garderobe verandert om diezelfde reden zelfs elk seizoen.

Sinds haar geboorte in 1959 heeft Barbie ruim 500 veranderingen doorgemaakt. Daarnaast zijn in vier decennia ruim 4500 kledingmodellen op de markt verschenen en dit betekent dat er wereldwijd meer dan een miljard originele Barbie-kledingstukken te verkrijgen zijn.

De laatste jaren staan de grootste designers van de wereld in de rij om Barbie aan te mogen kleden, zo hebben grote namen als onder andere Armani, Versace, Karl Lagerfeld, Ralph Lauren en Vera Wang al de meest prachtige creaties voor haar ontworpen. Ter ere van de 50e verjaardag van Barbie heeft schoenenkoning Christian Louboutin de blondine omgetoverd tot roodharige, voorzien van een paar sexy high heels en een gewaagde zwarte jumpsuit en haar de naam ‘Cat Burglar’ gegeven. Louboutin had de smaak te pakken want begin 2010 verscheen ook de ‘Dolly Forever’ Barbie, gekleed in een kaki mini-jurkje met daaronder roze knielaarzen. Barbie heeft er toen nog drie paar Louboutin schoenen bijgekregen, uiteraard voorzien van dé rode zool en een eigen schoenendoos en tasje.

Barbie by Versace

Barbie by Christian LouboutinBarbie by Christian Louboutin

Barbie by Donna Karan

Barbie by Vera Wang

Barbie by Armani
Barbie by Juicy Coutoure

Barbie én Ken by Karl Lagerfeld


Bron foto’s: Google

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.