Categorieën
Fashion Inspiratie

Dresscodes…. What to wear?

Stel, je wordt uitgenodigd voor een feestje en op de uitnodiging staat een dresscode waarvan je geen idee hebt wat deze inhoudt. Je wilt natuurlijk alles behalve voor schut staan en helemaal under- of overdressed voor de dag komen. Wat trek je nu wanneer aan en wat is wanneer gepast? Behalve op feestjes is er ook binnen veel beroepen in meer of mindere mate sprake van een dresscode en is het goed te weten wat over het algemeen wel en niet gewenst is om te dragen.

Feestelijke dresscodes

Black tie
Black tie is een dresscode waar waarschijnlijk iedereen wel eens van gehoord heeft. Kort gezegd staat black tie voor elegante en chique kleding dat behalve bij chique feesten ook vaak bij premières wordt gevraagd.
Black tie betekent dat je als vrouw een lange avondjurk met een niet te opvallend decolleté of een lange rok met een mooi, kort jasje of chique top draagt. Een cocktaildress bij een black tie dresscode zou op zich nog wel kunnen, maar dan moet deze wel heel classy en chique en vooral niet te kort zijn. Je kunt je misschien wel indenken dat het dragen van een jas over een avondjurk uit den boze is, wanneer het koud is kun je een mooie stola dragen of je gewoon als een echte diva voor de deur laten afzetten! Voor koude handen zijn halflange handschoenen een uitkomst, wat vaak al een lekkere chique uitstraling geeft.
Een mooie avondjurk is natuurlijk niet af zonder juweeltjes van schoenen en een klein machting avondtasje. Wanneer je open schoentjes draagt is het natuurlijk geen gezicht als daar onverzorgde tenen met afgebladderde nagellak doorheen piepen, dus zorg dat deze verzorgd en mooi, maar niet te opvallend gelakt zijn. Ook kun je bij black tie je sieradencollectie weer eens tevoorschijn halen en flink uitpakken met mooie feestelijke juwelen. Natuurlijk moet je geen kerstboom worden en alles wat je hebt aan zilver en goud om je nek en in je oren hangen, maar kies gewoon voor één of twee mooie eyecatchers. Wanneer je handschoenen aan hebt is het de bedoeling dat je eventuele armbanden hier overheen draagt. Verder is het over all belangrijk dat de jurk, schoenen, eventuele handschoenen, avondtasje en juwelen op elkaar afgestemd zijn en het geen allegaartje van van alles en nog wat is.

Naast de juiste kleding wordt er bij black tie natuurlijk ook verwacht dat je voldoende aandacht aan je haar en make-up besteedt. Je kunt er voor kiezen je make-up zelf te doen, maar kijk daarbij uit dat je niet over the top gaat. Het is natuurlijk heerlijk om je voor zo’n avondje uit lekker te laten verwennen en je make-up gewoon door een professionele visagist(e) te laten verzorgen en je haar bij de kapper te laten doen. Helaas kun je je er qua kapsel niet makkelijk vanaf maken door te denken ‘ik zet wel een hoed op’, want die wordt bij deze dresscode niet gedragen.

White tie
White tie is chiquer dan chic en formelere dan formeel, hierbij kun je alle registers opentrekken. Ga shoppen voor een ultra classy, sophisticated, feestelijke en chique avondjurk, het liefst met een opvallend decolleté. Pailetten, pareltjes, diamantjes, alles kan! Bij die jurk die je laten schitteren en stralen mogen mooie bijpassende handschoenen niet ontbreken. Mocht het koud zijn kun je kiezen voor het dragen van een stola, maar deze moet dan wel van goede kwaliteit zijn en er goed uitzien. Bij dit alles kies je een klein tasje zonder hengsel en voor schoenen geldt hetzelfde als bij black tie: mooie, vrouwelijke (open) schoentjes met hak. White tie is de meest veeleisende dresscode die er is en met minder dan überchique wordt geen genoegen genomen.
Dit klinkt waarschijnlijk als een droom voor iedere vrouw: je van top tot teen als een ware prinses aankleden en optutten. Bij een echte prinses horen natuurlijk juwelen van de beste kwaliteit en wordt verwacht dat je mooie couture of vintage diamanten of andere edelstenen draagt. Durf bij white tie echter niet met een horloge aan te komen, want dat is echt uit den boze!
Als je dan toch helemaal op de prinsessentour gaat mag een tiara natuurlijk niet ontbreken en kun je dan ook prima dragen in je opgestoken haar.  Net als bij black tie is het aan te raden je lekker professioneel te laten kappen en opmaken.

Cocktail
Bij de dresscode cocktail kun je wat meer van jezelf inbrengen en op een wat lossere manier uitpakken. Natuurlijk is het dragen van een mooi elegant kort cocktailjurkje vereist, maar je kunt hierbij wel wat variatie in kleur en materiaal aanbrengen. Bij een cocktailjurkje horen natuurlijke lekkere high heels, wat mooie sieraden en een leuk avondtasje. Zorg ervoor dat je een feestelijk kapsel met een mooie krul of opgestoken haar hebt en maak je lekker glamourous op. Pak in ieder geval lekker uit, it’s partytime!

Tenue de ville
Tenue de ville is de Franse benaming voor stadskleding en dit betekent nette kleding voor overdag, maar daaronder wordt geen avondkleding verstaan. Tenue de ville wordt hoofdzakelijk gedragen tijdens middagrecepties, zakenlunches en informele bruiloften. Dames kunnen hierbij kiezen voor een hip mantelpakje of een mooie nette jurk en in het geval van een rok moet deze minstens tot over de knie vallen. Blote benen zijn bij tenue de ville uit den boze, dus het dragen van een panty is verplicht. Kies bij een tenue de ville outfit voor een mooi bijpassend en simpel schoentje en houd het rustig met sieraden. Ga bijvoorbeeld voor een mooie halsketting en bijpassende oorbellen of armbandje. Het dragen van een hoed is niet verplicht, al wordt het in het geval van een buitengelegenheid wel gewaardeerd. Natuurlijk kun je een tas bij je dragen, maar deze mag niet te opvallend zijn en is een enveloppemodel het meest geschikt.

Casual
De beschrijving zegt het al: informele en gemakkelijke kleding die je de ruimte geeft om zelf te bepalen wat je daaronder verstaat. Daarmee klinkt casual van alle dresscodes waarschijnlijk het meest aantrekkelijk, maar het is de kunst om er niet té opgedoft maar wel netjes en gepast uit te zien. Casual is ook een vrij breed begrip wat iedereen anders kan interpreteren en dat maakt deze dresscode daarom ook heel tricky.
Als vrouw is het bij casual het meest veilig om een mooie jurk dragen die een informele maar toch nette uitstraling heeft en tegelijkertijd ook passend en respectvol is voor de gelegenheid. Bij een casual dresscode is het aan te raden geen kleding met opvallende logo’s, prints en slogans aan te trekken en ook met jeans moet je oppassen.
Bij casual geldt dus eigenlijk dat alles in principe mag, maar dat je op z’n minst wel voor nette kleding zorgt en niet in je oudste kloffie aan komt zetten.

Bij twijfel, vragen!
Tegenwoordig wordt er steeds vaker afgeweken van bovenstaande klassieke dresscodes waardoor het soms moeilijk is om te bepalen wat een dresscode precies inhoudt. Wanneer je twijfelt over een dresscode moet je vooral niet schromen degene die je heeft uitgenodigd om nadere informatie te vragen. Het voelt misschien een beetje raar en stom om dit te doen, maar alles is beter dan op de bewuste dag of avond under- of overdressed op het feest te verschijnen en je rot en voor schut te voelen.

Dresscodes werk

Dresscodes binnen een bedrijf
Vaak zal het beroep wat je hebt de keuze van je kleding bepalen.
Bij veel bedrijven zoals zieken- en verzorgingshuizen, fabrieken, restaurants, hotels en in winkels draag je een bepaald uniform of werkkleding en hoef je dus niet zo lang na te denken over wat je aantrekt. Waar ook formele en vaste dresscodes gelden zijn natuurlijk bij kerkelijke functies, in het leger en binnen de rechtspraak en wanneer je je daar niet aan de geldende kledingvoorschriften houdt kan dit grote gevolgen hebben.

Bij sommige bedrijven worden kledingvoorschriften in het personeelsreglement vastgelegd, maar bij velen zijn er geen echte voorschriften, zoals bij kantoren. Toch hebben zij ook wel een bepaalde dresscode, alleen is deze ongeschreven. In het bedrijfsleven zie je mannen vaak in pak met stropdas en kiezen vrouwen meestal voor een nette broek met een blousje of een net hip jurkje of rokje. Iemand die zich dan net iets anders en afwijkend kleedt wordt hier vaak niet rechtstreeks op aangesproken, maar zal toch gauw een beetje buiten de groep vallen. Dit kan zelfs ook nadelig werken voor het verloop van je carrière. In de meeste bedrijven is het zo dat mensen in nette en correcte kleding serieuzer worden genomen dan mensen die met hun kledingkeuze een eigenwijze, nonchalante of sexy houding uitstralen. Het belangrijkste uitgangspunt is eigenlijk dat je je zakelijk en smaakvol kleedt waarbij je kleuren en accessoires zorgvuldig op elkaar afstemt.

Wat kun je beter niet dragen naar je werk?
Ondanks dat er bij sommige bedrijven geen echte dresscode is zijn er dingen die je gewoon beter niet naar je werk kunt dragen, omdat dit simpelweg niet gepast is of storend kan zijn voor anderen. Bovendien kun je een bepaald beeld van jezelf creëren wat misschien helemaal niet klopt, maar waardoor je wel als een bepaald type wordt bestempeld.

– Draag niet teveel en te vaak rammelende, rinkelende kettingen en/of armbanden, dit kan storend zijn voor collega’s die geconcentreerd willen werken.
– Draag geen slippers en zeker geen flipflops, want het geluid hiervan kan behoorlijk irritant en storend zijn. Bovendien zit niet iedereen erop te wachten de hele dag van (de geur van) je blote voeten te kunnen genieten.
– Draag niet teveel en vooral niet te zware parfum, want je wil niet als wandelende parfumdoos te boek staan.
Bovendien zullen niet al je collega’s het geurtje waar jij zo dol op bent allemaal even lekker vinden ruiken en kun je het hen niet aandoen de hele dag in jouw walm te zitten.
– Draag geen minirok, hotpants of heel diep decolleté, want hier kun je een bepaalde boodschap mee afgeven af die tot vervelende en ongewenste reacties kan leiden. Bovendien is het gewoon niet netjes en niet gepast.
– Kleding met gaten of vlekken kun je het beste gewoon weggooien of voor een dagje thuis bewaren, op je werk hoort je kleding heel en schoon te zijn.
– Het dragen van kleding met provocerende, schunnige of uitlokkende logo’s en teksten is geen goed idee, die kun je beter voor je vrije tijd bewaren.

Ben jij wel eens uitgenodigd voor een feestje waar je je naar een bepaalde dresscode moest kleden?
En heb jij binnen je beroep te maken met een bepaalde dresscode waar je je aan moet houden?

7 reacties op “Dresscodes…. What to wear?”

Voor mijn bijbaantje moet ik een werk shirt aan (met het logo van de supermakrt ect..) en daar onder moet ik een lange (spijker)broek en dichte schoenen. verder geen opvallende sieraden (: sommige vinden het irritant, maar ik kan er prima mee leven.

zelf heb ik hier nog niet mee te maken gehad.
ja als ik feestjes had van familie maar het is logisch dat je netjes gekleed bent bij ons zonder je lichaam helemaal bloot te geven want er komen namelijk ook kinderen en die hoeven dan geen heele tiet te zien.
op mijn werk hadden we uniform dus ongespast gekleed naar je werk gaan zit er niet in bij ons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.