Categorieën
Columns

Column: de trucjes van Spotify

Door Hester – Hester is een 14-jarige scholier en blogger op www.hesterly.nl. Ze is gek op haar Noorse Boskat, onlosmakelijk verbonden met haar mobiel en een echte chocoholic. In deze wekelijkse column schrijft ze graag over alle fenomenen uit haar leven waarmee ze de spot kan drijven – inclusief zichzelf.

IDAFLODMAN

Ik heb eigenlijk geen idee wanneer Spotify een beetje in opkomst was (net zoals ik dat niet weet van Twitter, Hyves, Facebook…), maar wat ik wel weet is dat ik er zeker niet als eerste bij was. Spotify, huh, wat? Ik was zonder twijfel een YouTubemeisje en zocht mijn nummers altijd gewoon daar op. Als ik al muziek luisterde, want hoewel ik muziek heerlijk vind, ben ik geen typisch ‘no music = no life’ persoon. Dat verklaart ook waarom de MP3 die ik een aantal jaar geleden kocht, al een tijdje stof ligt te vangen in een van mijn bureaulades. De muziek die erop staat bestaat uit Ilse de Lange, Miley Cyrus (van voor de, eh, ‘wilde’ periode die ze nu is ingegaan) en mijn lievelingsnummer was ‘Unwritten’ van Natasha Bedingfield. Says enough. Ik ben gewoon een beetje lui en heb geen zin om titels van liedjes te onthouden, ze te downloaden, op mijn MP3 te zetten en dan ook nog eens te gaan luisteren. Bovendien vallen de oortjes altijd uit mijn oren, ben ik stiekem bang mijn gehoor te beschadigen en kreeg ik kippenvel  niet op een goede manier  toen ik ’s avonds, voor ik in slaap viel, eens probeerde muziek te luisteren.

Tot zover over mijn muziekverleden (het verhaal over welke instrumenten ik speel  alleen blokfluit  daar gelaten). We hadden het over Spotify. Ik had in het begin dus geen idee wat het precies was, maar toen ik me begon te ergeren aan alle afspeellijsten die via Spotify gingen, besloot ik maar een poging te wagen. Ik downloadde een programmaatje, meldde me aan via Facebook en das war es. Ik gebruikte het af en toe en sinds een tijdje wat meer. Hoewel ik altijd wat moeite heb met ‘overstappen’ van de ene naar de andere kant, vind ik Spotify eigenlijk wel veel fijner dan Youtube. Je kan gewoon een heel album luisteren, andere artiesten die je waarschijnlijk ook leuk vindt ontdekken en heel easiepeasie afspeellijsten aanmaken en volgen. En dan ook nog eens gratis! Ik was er helemaal mee in mijn nopjes, tot ik de marketing trucjes van Spotify doorkreeg.

Er kwamen steeds meer reclames  net zoals op YouTube  en hoewel ik alles behalve geïnteresseerd ben in de dingen die ze aanprijzen, snap ik het wel en kan ik me er wel overheen zetten. Is het jullie echter wel eens opgevallen dat de reclame stopt als je ‘m te zacht zet? Je moet hem dus per se luisteren. Dit hadden ze ook wel eens in mogen voeren bij de muziek zelf. Ik wist helemaal niet dat er een tijdslimiet op zat, tot ik opeens niets meer kon luisteren en alle nummers lichtgrijs a.k.a. onafspeelbaar waren. Excusez-moi?! Ik had blijkbaar meer dan 10 uur geluisterd die maand. Maar huh, mijn Spotify stond toch niet eens aan? Wacht. Toch wel. Alleen… mijn laptop stond op mute. Je begrijpt wel, dat zorgde voor alles behalve een glimlach op mijn gezicht. You sneaky little thing! Je kan toch zelf ook wel bedenken dat ik niet acht keer achter elkaar een bepaald album wil luisteren en dan zou je het allicht even aan me kunnen vragen, in plaats van me erin te luizen… Net zoals die maand gratis onbeperkt muziek op al je apparaten. Heel aardig, maar ik weet zeker dat ik het dan aan het eind van de maand vergeet uit te zetten en €10 kwijt ben. No thanks!

Ondanks de sneaky marketingtrucjes van Spotify, blijf ik het toch gebruiken en heerlijk vinden. Ik ben gewoon een beetje lui wat muziek betreft en dat is hier eindelijk eens een keer geen probleem. Of nou ja, aan de andere kant ook juist wel… Ik check nu haast obsessief of mijn Spotify niet stiekem doorgaat terwijl het geluid op mute of heel zacht staat. En als ik muziek aan het luisteren ben, maar even naar de wc ga/eten ga halen van beneden/de was op moet vouwen/mijn kat terug naar beneden moet begeleiden, dan verlaat ik mijn kamer nóóit zonder een tikje op de spatiebalk te geven om de desbetreffende artiest te pauzeren. De gratis versie van Spotify volstaat eigenlijk prima als geheugentrainer! Of je daar nou blij mee moet zijn, is een ander ding…

Gebruik jij Spotify of YouTube? Zijn deze ‘marketing trucjes’ je wel eens opgevallen? En luister je veel muziek via je telefoon/iPod/MP3/4, of juist niet?

Bron afbeelding

14 reacties op “Column: de trucjes van Spotify”

Zelf heb ik ook Spotify gehad. Één maand, want toen moest ik er voor gaan betalen. Dat had ik er eigenlijk niet echt voor over, want ik ben geen die-hard-spotify-gebruiker. 😉 Ik zeg lang leve YouTube! 🙂

Ja, maar ik heb dus ook, als hij eenmaal de 10 uur heeft bereikt, dat wanneer ik Spotify afsluit, en laten we zeggen de volgende dag, weer open, hij weer gewoon muziek afspeelt!

Leuk geschreven :)!
Ik gebruik spotify premium, een tientje per maand en ik kan het overal beluisteren. Behalve als de lijsten niet offline staan op m’n telefoon. En dat is bij de helft van m’n lijsten zo. En dat is ontzettend irritant, spotify synchroniseert die lijsten gewoon niet

Ik gebruik buitens huis altijd me ipod, en dus al die muziek die erop staat, staat ook in me itunes dus als ik thuis wil luisteren gebruik ik die. Heb spotify weleens gebruikt hoor maar nooit lang nog dus wel handige tips dit voor als ik het misschien vaker ga gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.