Categorieën
Beauty Lichaamsverzorging

Oh nee…. Cellulite!

Misschien denk je bij het zien van bovenstaande foto dat er hier een vrouw van een jaar of 60 de auto in stapt, maar nee….. Dit is Rihanna, 23 jaar en voorzien van een strak figuur. Meteen hét bewijs dat cellulite echt niet bij alleen maar dikke of oudere mensen voorkomt, helaas kan echt iedere vrouw van iedere leeftijd en met elk figuur ermee te maken krijgen….

Wat is cellulite?

Cellulite, ook wel bekend als sinaasappelhuid, is een typische vrouwenkwaal waar helaas dan ook maar liefst negen op de tien vrouwen vroeg of laat mee te maken krijgen. Bij cellulite ziet de huid er op de bovenbenen, dijen, billen, buik of bovenarmen hobbelig en bobbelig uit en lijkt het alsof er putjes in zitten. Bij cellulite is er een verkleving en zwelling van de onderhuidse bindweefselstructuur, de structuur die onder de huid zit.

Het verschil tussen cellulite en cellulitis

Cellulite wordt vaak verward met cellulitis maar cellulite is geen ziekte en verder volkomen onschuldig, terwijl bij cellulitis sprake is van een ontsteking van de dieper gelegen cellen van het onderhuidse bindweefsel. Misschien handig om te weten is dat wanneer in de medische wereld een term eindigt op ‘itis‘ dit betekent dat het een ontsteking betreft, zo ook bij cellulitis. Wanneer er sprake is van cellulitis ontstaat er vaak een snel uitbreidende roodheid en zwelling van de huid, pijn en koorts en voel je je niet lekker.

Cellulite benen Britney Spears

Hoe ontstaat cellulite?

Bij het krijgen van cellulite spelen vooral erfelijkheid en hormonale veranderingen een rol. Vaak is er bij het ontstaan van cellulite sprake van een toename van het hormoon oestrogeen en dit staat geheel los van leeftijd of lichaamsbouw. Oestrogeen zorgt ervoor dat vet wordt opgeslagen en de vetcellen opzwellen, wat weer zorgt voor een slechtere vochtregulering en afvoer van afvalstoffen. Hierdoor ontstaat een verstoring in het bindweefsel en een toename van vetcellen in de onderhuid waarbij het bindweefsel verhardt en de huid naar beneden trekt (hierdoor ontstaan kuiltjes) en de vetcellen vormen kussentjes die door het bindweefsel worden ingekapseld. Dit proces kan worden versneld en de cellulite kan erger worden door te weinig beweging en het eten van teveel slechte koolhydraten en vetten.

Ook naarmate je ouder wordt heb je meer kans op het ontstaan of erger worden van cellulite. Doordat de kracht en de dikte van het bindweefsel afneemt wordt de huid slapper en gaat inkrimpen. Hierdoor neemt de druk op de huid toe en worden vet, afvalstoffen en vocht als het ware naar buiten toe geduwd, waardoor de bobbelige huid ontstaat.

Wat kun je doen aan cellulite?

Cellulite heeft dus voornamelijk een erfelijke en hormonale oorzaak en dat zijn helaas factoren waar je weinig aan kunt veranderen. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het proces dat zorgt voor het ontstaan van cellulite te remmen en de mate van de cellulite enigszins te verminderen.

Eet en drink gezond
Hoe meer je vetcellen gevuld zijn met vet, hoe meer zichtbaar de hobbels en putjes in je huid worden. Drink daarom minimaal anderhalf tot twee liter water per dag en neem niet teveel koffie en cola want de cafeïne hierin heeft een negatieve invloed op de bloedsomloop. Het vernauwt de bloedvaten waardoor niet voldoende belangrijke voedingsstoffen en zuurstof het weefsel bereiken en afvalstoffen zich opstapelen. Eet verder niet te veel zout en zoute producten als chips en pinda’s en let erop dat je goede koolhydraten eet die niet worden omgezet in vetcellen. Verder is het aan te raden genoeg vezelrijke producten en producten die antioxidanten bevatten te eten, want deze spelen een belangrijke rol bij het herstel van de huid. Let er ook op dat je niet teveel suiker binnenkrijgt, want suiker verstoort onder andere de opname van vitamine C die nodig is voor de vorming van collageen en elastine en bovendien is teveel suiker natuurlijk slecht voor de lijn.


Voldoende bewegen

Regelmatige lichaamsbeweging speelt een essentiële rol in de strijd tegen cellulite. Wanneer je beweegt verbrand je vet, slinken je vetcellen, is er minder de druk op het weefsel en zal de cellulite veel minder zichtbaar zijn.
Bovendien verbetert voldoende beweging de bloedcirculatie in de huid waardoor het weefsel elastischer wordt en de afvoer van afvalstoffen beter is en de cellulite veel minder opvalt.

Niet roken

Afgezien van het feit dat roken sowieso slecht is voor je gezondheid bevordert het ook nog eens de vorming van cellulite. De nicotine vergroot de kans op cellulite doordat het voor vermindering van de zuurstoftoevoer, vernauwing van de bloedvaten en verminderde elasticiteit van je huid zorgt.

Borstel je huid
Om cellulite te bestrijden kun je je huid borstelen met een harde natuurlijke borstel en zo het stugge en verkleefde bindweefsel los te maken. Dit soort borstels of speciale handschoen zijn bij vrijwel iedere drogist verkrijgbaar en kun je gebruiken tijdens of na een warm bad of douche. Maak daarbij draaiende bewegingen naar het hart toe, dit versnelt de stofwisseling en bevordert de bloedcirculatie en het breekt vetweefsel af waardoor gifstoffen vrijkomen en door het bloed afgevoerd kunnen worden.

Niet te strakke kleding
Draag niet (teveel) te strakke kleding, want alles wat de bloedtoevoer beperkt stimuleert alleen maar het ontstaan van cellulite.

Wondersmeerseltjes?
Er wordt door diverse merken handig ingespeeld op het probleem cellulite waar veel vrouwen te maken mee hebben door met diverse smeerseltjes met vetafbrekende werking te komen die cellulite als sneeuw voor de zon zou laten verdwijnen. Misschien dat wanneer je je hele levensstijl verandert dit soort producten enigszins ondersteunend kunnen zijn, maar verder is het effect van deze middelen nooit wetenschappelijk bewezen.

De benen van supermodel Kate Moss...

Heb jij last van cellulite en wat doe je er eventueel aan om dit proberen te verminderen?

7 reacties op “Oh nee…. Cellulite!”

Ik borstel mijn huid bijna altijd onder de douche en ik probeer zo vaak mogelijk te bewegen (sporten). Heb er gelukkig niet heel erg last van, maar toch wel een beetje helaas. Jammer dat er niet echt één goed wondermiddel voor is.

Wat grappig dat mensen denken dat beroemde mensen er niet mee te maken hebben, zo zie je maar dat hun ook niet perfect zijn.

Ik ben een van de gezegende mensen die geen cellulite heeft, wat waarschijnlijk ook alles te maken heeft met mijn bindweefselziekte (heeft dat toch nog een voordeel!).

Het lijkt me niet fijn om te hebben, aan de andere kant, niemand is perfect.. Ik denk dat de dames die hier wel veel last van hebben, veel aan je artikel en tips zullen hebben!

Ik vind het echt heel beschamend, maar ik heb cellulitus, maar ik denk wel dat veel mensen dat hebben.
Ik vind het echt heel vervelend, maar ik denk dat ik maar eens zo’n handschoen/borstel ding ga kopen, bedankt voor de tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.