Categorieën
Beauty

Hoe lang is make-up houdbaar?

Als echte beautyaddict heb je in de loop der jaren waarschijnlijk wel een behoorlijk collectie make-up verzameld waarvan je misschien de helft weinig of nooit gebruikt. Het is heel raadzaam je stash eens in de zoveel tijd helemaal binnenste buiten te keren en uit te zoeken hoe lang je bepaalde producten al hebt en of ze nog wel goed zijn. In dit artikel vind je alles over de houdbaarheid van make-up- en beauty producten!

Aan alle cosmetica zijn conserveermiddelen toegevoegd om te zorgen dat ze langer houdbaar en goed blijven. Ondanks de toevoeging van deze conserveermiddelen blijven beautyproducten helaas niet eeuwig goed, want na verloop van tijd verdwijnt de werking hiervan.
Op bijna alle beautyproducten staat dan ook een symbooltje waar je vanaf kunt lezen hoe lang je het product na opening kunt gebruiken. Dit zogenaamde symbol after opening ziet er als volgt uit:

Het potje met het geopende dekseltje stelt het product voor en het getal met de ‘M’ erin staat voor het aantal maanden dat je het na opening kunt gebruiken. Als op een beautyproduct niet zo’n symbool te vinden is kun je ervan uitgaan dat het na opening 36 maanden houdbaar is, waarbij de tijd ingaat op het moment dat je de verpakking opent. Let er dus ook op dat je geen make-up  koopt waarvan de verpakking al open is (geweest). Als je een product langer gebruikt dan het aantal maanden dat erop aangegeven staat is er op zich nog niet zo heel veel aan de hand, maar vaak veranderen de geur en samenstelling van het product en wordt de werking minder.

Voor ieder make-up product bestaat een richtlijn voor wat betreft de houdbaarheid ervan:

GEZICHTS MAKE-UP
Foundation: De houdbaarheid van foundation kan een beetje verschillen, zo zijn foundations op waterbasis maximaal een jaar houdbaar terwijl voor foundations op oliebasis een houdbaarheid van zo’n 1,5 jaar geldt. Let goed op de kleur en geur van je foundation, als er bijvoorbeeld een viezig olie-achtig laagje op ligt: weg ermee! Ook als je in je tube, flesje of potje foundation gelige of aangekoekte randjes ontdekt is het verstandig deze weg te gooien. Probeer altijd zo min mogelijk met je vingers in de foundation te gaan, zo voorkom je ontstaan en verspreiding van bacteriën.
Concealer: Concealers kunnen na zo’n 6 maanden tot een jaar weg. Gebruik een concealer sowieso nooit direct op puistjes, want op die manier kunnen er gemakkelijk bacteriën in je concealer of camouflagestick terechtkomen en heb je grote kans op alleen nog maar meer pukkels.
Poeder:
Gezichtspoeder blijft zo’n 2 jaar houdbaar. Bewaar de poeder wel in een vochtarme ruimte, want vocht kan de kwaliteit van de poeder aantasten.
Blush: Ook blush blijft zo’n 2 jaar houdbaar. Bij poeders en blush is het ook weer heel belangrijk het product even grondig te bekijken voor je het na lang tijd weer gaat gebruiken. Gebruik geen poeder of blush die van kleur veranderd is of waar vreemde klonten in zijn ontstaan.

OOG MAKE-UP
Mascara: Mascara is maximaal 3 maanden houdbaar. Als je een mascara te lang gebruikt kan dit een gemene oogontsteking veroorzaken vanwege de  bacteriën die zich er in de loop van de tijd in hebben verzameld.
Als je een ontstoken oog hebt kun je de mascara die je op dat moment gebruikt beter weggooien anders is de kans groot dat je ook je andere oog infecteert.
Oogpotlood: Een oogpotlood kun je gemiddeld 2 jaar gebruiken, indien je deze regelmatig slijpt.
Oogschaduw: Een gemiddelde oogschaduw is zo’n 1,5 tot 2 jaar houdbaar.

LIPPRODUCTEN
Lippenstift:
Een lippenstift blijft zo’n 6 maanden tot een jaar houdbaar, al kun je ze ongeopend 3 jaar bewaren. Het is het meest hygiënisch om je lipstick met een kwastje of lippenseel aan te brengen, zo heb je de minste kans op het ontstaan en verspreiden van bacteriën.
Lipgloss: Een lipgloss is iets minder lang houdbaar dan een lipstick omdat het een vloeibaar product is dat een aantrekkelijk plekje voor bacteriën creeërt omdat je het vochtige applicatortje steeds heen en weer in de huls beweegt.

NAGELLAK
Nagellak: Een beetje afhankelijk van de kwaliteit blijft nagellak zo’n 2 jaar houdbaar. Zorg ervoor dat je het flesje altijd goed dichtdraait zodat de nagellak niet uitdroogt.

GEZICHTS- EN LICHAAMSPRODUCTEN

Gezichts- en lichaamsproducten als shampoo, badschuim, zeep, bodylotion en gezichtscremè gaan gemiddeld een jaar mee. Vaak gebruik je deze categorie producten (bijna)  dagelijks en maak je daardoor vaak wel binnen de gebruikelijke houdbaarheidstermijn op. Blijf echter altijd oppassen met de producten die je rond je ogen gebruikt, aangezien de huid rondom de ogen heel gevoelig is.

Dan nog wat tips voor een langer leven voor je make-up- en beauty producten

  • Heel belangrijk om te zorgen dat je producten zo lang mogelijk meegaan: zorg dat je de verpakking van de make-up- en beautyproducten die je gebruikt goed sluit en bewaar ze op een koele plek.
  • Het is ook van groot belang je make-up kwasten regelmatig schoon te maken, want ook daar kunnen heel makkelijk bacteriën in gaan zitten. Het schoonmaken van je kwasten kun je doen met wat lauwwarm water met wat milde Zwitsal baby-shampoo (er volgt binnenkort een artikel over het reinigen van je make-up kwasten).
  • Leen uit hygiënisch oogpunt liever geen make-up uit.
  • Als je veel beauty- en/of make-up producten hebt is het wellicht handig om op de achterkant van het product te schrijven (of er een stickertje op te plakken) wanneer je het hebt aangeschaft/opengemaakt. Zo zie je meteen hoe lang je het al hebt en of het aan vervanging toe is.

5 reacties op “Hoe lang is make-up houdbaar?”

ALS JE EEN MASCARA HEBT DIE OPGROODTDT IS
HEB IK HACKS VOOR JOU:
HACK 1: JE MOET WATER LATEN KOKEN
JE DOET JOU MASCARA STEVIG DICHT
JE LEGT HET IN HET WATER ENKELE MINUTEN EN IS JE MASCARA ALS NIEUW
HACK 2 DOE ER 1-2 DRUPPELS LENZENVLOEISTOF IN DOE HET DAN STEVIG DICHT
EN SCHUT EN IS ALS NIEUW
HACK 3 DOE ER OLIE ZOALS:OLIJVENOLIE ,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.