Categorieën
Beauty

Het nieuwe wondermiddel voor huid & haar: arganolie

Arganolie is een product dat langzamerhand ook buiten Marokko steeds populairder wordt, het land waar het vandaan komt. Tot een paar jaar geleden wist bijna niemand van het bestaan van dit wonderbaarlijke goedje, terwijl de Marokkaanse vrouw het ‘Marokkaanse goud’ al eeuwenlang gebruikt.

De bijnaam ‘Marokkaans goud’ is afkomstig van het feit dat arganolie erg zeldzaam is doordat de arganboom (Argania Spinosa) alleen in het noorden van Marokko groeit en het een behoorlijk tijdrovende klus is om de olie uit de vruchten van deze boom te winnen. Het ‘goud’ slaat niet alleen op de zeldzaamheid van arganolie, maar ook op het gegeven dat de olie er al eeuwen om bekend staat huid en haar te verzorgen en ondersteunen. Al vanaf de 13e eeuw wordt er geschreven over de bijzondere werking van arganolie en sinds de jaren ’90 wordt er al wetenschappelijk onderzoek naar de samenstelling en werking van arganolie gedaan.

De weg naar arganolie

Tussen het plukken van een rijpe arganvrucht en de arganolie die gebruikt kan worden als verzorgingsproduct zit behoorlijk wat tijd. Per seizoen produceert een arganboom ongeveer 30 kilo arganvruchten, wat goed is voor bijna een liter arganolie. De arganvruchten worden verzameld door Berbervrouwen die zich al honderden zo niet duizenden jaren bezighouden met het produceren van arganolie. De ontdekking van deze olie en de export ervan over de hele wereld heeft gezorgd voor een betere leefomgeving voor Berbervrouwen en hun families. De vrouwen verwijderen de schil van de harde vrucht door er met een steen op te slaan. In de vrucht bevinden zich 3 pitten die boordevol met arganolie zitten en om deze olie eruit te persen wordt een stenen handmolen gebruikt. Na het malen wordt de substantie vermengt met water en wordt het gekneed waardoor de olie wordt gescheiden van de pulp en pure arganolie overblijft. Deze traditionele manier om arganolie te maken wordt van generatie op generatie doorgegeven, maar is behoorlijk saai om te doen en erg arbeidsintensief. Tegenwoordig wordt arganolie steeds vaker mechanisch geperst omdat dit veel sneller gaat, maar toch geven de Berbervrouwen nog steeds de voorkeur aan de handmatige methode omdat het het beste resultaat en een product van hoge kwaliteit geeft.

Wat doet arganolie?

Arganolie bevat vitamine E en caroteen, dit zijn beide antioxidanten. Vitamine E is een krachtig biologisch antioxidant dat als eigenschap heeft dat het de huid heelt en hersteld en ook huidveroudering vertraagd. De bovenste huidlaag bevat collageen en elastine die zorgen voor de structuur en veerkracht van de huid. Invloeden van buitenaf zoals roken, uitlaatgassen en het weer kunnen deze elementen beschadigen met het ontstaan van rimpels of een onzuivere huid als gevolg. Essentiële vetzuren zijn vetzuren die het lichaam niet zelf produceert, maar die wel nodig zijn voor het lichaam om optimaal te kunnen functioneren. Deze vetzuren moeten dus in het lichaam terechtkomen door het in te nemen of op te smeren. Ook helpt arganolie het natuurlijke vochtgehalte in de huid te balanceren en zorgt voor een evenwichtige talgproductie, waardoor het in principe te gebruiken is bij ieder huidtype.

Arganolie is heel geschikt om te gebruiken bij huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis en dit komt doordat aan de olie zogezegd ‘koud’ wordt geperst. Bij koud persen worden de pitten van de arganvrucht niet verwarmd waardoor er zo min mogelijk voedingswaarden verloren gaan. Het proces van koud persen kost echter wel veel meer tijd en geld dan warm persen omdat er veel meer arganpitten nodig zijn voor het verkrijgen van dezelfde hoeveelheid arganolie.

Gebruik van arganolie

Behalve als verzorging voor de huid is arganolie is ook zeer geschikt voor het verzorgen van nagelriemen, lippen en haar. Wanneer je haar dof, futloos en pluizig is door een gebrek aan proteïnen en vetzuren maakt arganolie je haar weer glad, veerkrachtig en soepel door de hoge concentratie essentiële vetzuren dat het bevat. Je kunt pure arganolie gebruiken om je droge huid of haar weer zacht en soepel mee te maken, maar tegenwoordig wordt het ook steeds meer en meer verwerkt in shampoos, haarolie, crèmes en lotions. Door de evenwichtige samenstelling laat arganolie zich goed mengen zonder dat alle gunstige eigenschappen verloren gaan.

Inmiddels verkoopt onder andere Nivea producten waarin arganolie is verwerkt, zoals in de Pure & Natural reinigingsmelk, tonic, dag- en nachtcrème en ook vind je arganolie terug in de producten van L’Oréal Professionnel Nature Oilixir, die te koop zijn bij diverse kapsalons. Ook zijn er diverse arganolie producten te verkrijgen bij De Tuinen of via www.detuinen.nl

Het Effect van Arganolie op de Sociale Status van Berber Vrouwen!

Marokko ligt in Noord-Afrika, aan de Atlantische Oceaan en Middellandse Zee kust. Het heeft stukken vlak land aan de kust en verder nog bergen en woestijngebied. De industrie in Marokko bestaat uit fosfaatmijnen, productie en handenarbeid, bouw en publieke werken en de energiesector. Natuurlijke grondstoffen in dit land zijn onder meer fosfaat, vis, mangaan, lood, zilver en koper. De landbouw levert gerst, citrusvruchten, groenten, olijven, Arganolie, wijn, vee en vis.

Analfabetisme Platteland

Analfabetisme platteland is schrikbarend hoog
Zoals elk land is Marokko een mix van verschillende bevolkingsgroepen. Een van de meest voorkomende is de berberbevolking, die een groot deel van de Marokkaanse geschiedenis uitmaakt. De Berber bevolking werkt hard maar is toch vaak arm. Onderwijs in Marokko is gratis en verplicht tot op 15-jarige leeftijd, maar toch gaan veel kinderen niet naar school. Met name meisjes in landbouw gebieden. Om reden van armoede verlaten veel kinderen school na de basisschool. Het aantal vrouwen in de landbouw gebieden dat kan lezen en schrijven wordt geschat op slechts 10%.

Arganolie en wat het doet voor de mensen
Arganolie wordt al honderden en misschien wel duizenden jaren door Berbers gemaakt en gebruikt. De regio Arganeraie is de enige regio in Zuid-Marokko waar de Arganboom groeit. Hier zijn Berber vrouwen al vele jaren bezig met het produceren van Arganolie. De ontdekking van deze olie en de export ervan over de hele wereld, heeft een betere levensstandaard voor Berber vrouwen en hun families gebracht.

Zuid-Marokkaanse vrouwen en de productie van Arganolie
De vrouwen in Zuid-Marokko produceren de olie met de hand. Hierbij maken zij gebruik van een eeuwenoude en nogal ingewikkelde methode. De keiharde noot in de Arganvrucht wordt met twee stenen opengespleten. Daarna worden de zaadjes uit de notedop gehaald en met een molensteen gemaald. Voor cosmetische Arganolie worden ze vervolgens urenlang handmatig gekneed. Bij Arganolie bedoeld voor de keuken worden de zaadjes voor het kneden eerst licht geroosterd.

Berbervrouwen en ArganolieDeze traditionele manier om Arganolie te maken wordt van generatie op generatie doorgegeven. De methode is saai om te doen en erg arbeidsintensief. Toch geven de Berber vrouwen nog steeds de voorkeur aan deze methode, omdat het het beste resultaat geeft en een product van hoge kwaliteit.

Het effect van meer vraag
De wereldwijde vraag naar Arganolie neemt toe. Daarom hebben sommige ondernemers geprobeerd de zaadjes machinaal tot Arganolie in het buitenland te verwerken. Het gaat een stuk sneller, maar het bleek dat de kwaliteit van de olie minder was.

Meer vraag betekende ook meer oogsten. Een probleem voor de Marokkaanse bevolking omdat zij geen eigen vruchten meer overhielden. De Berber vrouwen waren altijd de baas bij het maken van Arganolie van goede kwaliteit. Nu waren zij alleen nog maar goed genoeg om de zaadjes te leveren. Niet alleen ging de kwaliteit van de olie achteruit, ook raakte de natuurlijke grondstof op. Uiteindelijk schoot de Marokkaanse overheid te hulp om dit probleem op te lossen.

Marokkaanse Argan VeldenDe autoriteiten in Marokko ondernemen actie
De Marokkaanse autoriteiten hebben een oplossing voor het probleem bedacht, tezamen met enkele bezorgde internationale groeperingen. Ze hebben een plan bedacht voor behoud en ontwikkeling van Arganeraie. Hun visie was de regio te verbeteren door de natuur te beschermen en te bewaren. Tegelijkertijd kon het inkomen van de mensen in deze arme streek omhooggaan door de productie van Arganolie, zo had de Marokkaanse overheid bedacht. Productie en bescherming zouden hand in hand moeten gaan.

Coöperaties van vrouwen
Daarnaast begonnen Berber vrouwen in Arganeraie coöperaties te vormen om Arganolie te produceren en op de markt te brengen. Dit met het doel om de sociale en economische status van vrouwen op het platteland te verbeteren. Een van de belangrijkste drijvende kracht achter de coöperaties is Professor Zoubida Charrouf van de Faculté des Sciences van de Universiteit Mohammed V van Rabat. In samenwerking met de Marokkaanse regering en gesteund door verschillende private ondernemingen hebben alle betrokkenen een grote bijdrage geleverd om de positie van de berbervrouwen te verbeteren.

Sociale Positie Van BerbervrouwenDe Positie van de Vrouwen Verandert
Vóór de ontdekking en export van Arganolie vormden vrouwen in Marokko een kwetsbare bevolkingsgroep. Ze gingen niet naar school en hadden geen werk. De coöperaties en de Arganolie brachten hen een beter leven. De positie van de Marokkaanse vrouw ging er een stuk op vooruit.

Vrouwen die voor deze coöperaties werkten hadden voor het eerst in hun leven een betaalde baan. Wat zij deden was het,

  • plukken van de Arganboom noten,
  • verzamelen van de kernen,
  • roosteren en kneden van de kernen,
  • vullen van de flessen,
  • en nog veel meer.

Als vanzelf verbeterde het sociale aanzien van de Marokkaanse vrouw. De Marokkaanse vrouwen en hun coöperaties behaalden steeds meer succes en toeristen en bedrijven merkten dit op. Bedrijven begonnen grotere hoeveelheden Arganolie in te kopen waardoor de coöperaties het ook weer beter deden. De vrouwen werden aangemoedigd om te studeren en een opleiding te volgen en verbeterden daarmee de kwaliteit van hun leven aanzienlijk.

Berber vrouwen vandaag de dag
De coöperaties en de Berber vrouwen doen het vandaag de dag prima. De regering en het bedrijfsleven ondersteunt ze en daardoor hebben Berber vrouwen nu banen en een goed inkomen. Arganolie dringt niet alleen de armoede terug, maar zorgt ook voor betere opleiding voor deze vrouwen. Hierdoor wordt het analfabetisme in het agrarische zuidwesten teruggedrongen. De vrouwen worden opgeleid en begeleid om hun coöperaties te beheren. Ze krijgen meer vrijdom en meer respect in hun gemeenschap. Berber vrouwen zaten vroeger altijd thuis en mochten het huis niet uit. Tegenwoordig reizen ze stad en land af om de vergaderingen van de coöperaties bij te wonen.

Arganolie vloeibaar goud voor Berbervrouwen!
Een olie die door de Marokkaanse overheid wordt gepromoot. Een olie die voor veel Berber families in hun levensonderhoud voorziet. Een olie die vanwege zijn rijkdom wel het “vloeibare goud” wordt genoemd. Arganolie heeft werkelijk bergen verzet voor Marokko en zijn bevolking. Omdat het voor opleiding en gelijke rechten voor vrouwen zorgt, helpt een fles Arganolie niet alleen de koper maar ook de producent.

Argan VeldenSAMENVATTING
Lange tijd heeft de Berber bevolking van Marokko, de grootste etnische bevolkingsgroep, in relatieve armoede geleefd. Vooral de Berber vrouwen waren vaak slecht opgeleid, analfabeet, en kwamen het huis niet uit. De exploitatie van Arganolie heeft hier verandering in gebracht. Gesteund door de Marokkaanse overheid worden Berber vrouwen tegenwoordig massaal betrokken bij de productie en export van Arganolie. Zij werken hiervoor samen in coöperaties en door deze samenwerkingsverbanden hebben zij goed betaalde banen en bereiken ze een hogere maatschappelijke status. Tegelijkertijd is de geproduceerde olie van hoge kwaliteit. Dit komt doordat de vrouwen de traditionele manier van vervaardiging, welke van moeder op dochter wordt doorgegeven in deze coöperaties, kunnen blijven toepassen.

Terug naar boven

10 reacties op “Het nieuwe wondermiddel voor huid & haar: arganolie”

Dit klopt helemaal , ik gebruik het al een hele tijd!! voor mij een wondermiddel ;))
ook zijn er verschillende webshops zoals Gezondernu.nl en http://www.rs-naturalcosmetics.nl
Ik gebruik het oogserum met argan en cactusvijgenolie en de pure arganolie voor de body en haar en nagels, het versterkt ook de nagels 😉
Heel leuk dat er een artikel over wordt geschreven!

Mijn haar kan wel wat glans gebruiken het is zo dof en pluizig momenteel.. Al moet ik zeggen dat de perfecte puntjes shampoo en conditioner van Andrelon ook wel aardig hielp, het was alleen een proefmonster..

Leuk en informatief artikel over het zeer werkzame en veelzijdige cosmetische ingrediënt arganolie. Let goed op als je arganolie koopt dat het inderdaad om de cosmetische variant gaat die, zoals By Sjanty al aangeeft, geperst is van koude pitten. Arganolie die geperst is van gebrande piten (de culinaire variant, overigens erg lekker en voedzaam) heeft door het verwarmen veel van zijn cosmetische kwaliteiten verloren. Je herkent cosmetische arganolie aan een goudgele kleur en een kruidige heel licht nootachtige geur. Culinaire arganolie is veel donkerder (oranje-rood) en ruikt sterk nootachtig.

Bedankt voor je artikel. Alhoewel hier het 1 en ander instaat wat niet klopt. Arganolie groeit alleen in het Zuiden van Marokko. (Souss-gebied).

Ik gebruik al me hele leven arganolie, ook tijdens het koken, ik smeer er me huid mee in. me haar etc. Ik gebruik het ook tijdens het zonnen voor een mooie goudkleurige tint.

Arganolie is zeer kostbaar en de resultaten die hier genoemd worden zijn alleen haalbaar als je PURE arganolie gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.