Categorieën
Beauty

De werking van ingrediënten in (huid)verzorgingsproducten

Wanneer je op de achterkant van een (huid)verzorgingsproduct kijkt zie je bij het kopje ‘ingrediënten’ tientallen woorden die veel van abracadabra weghebben. Om wat meer te weten te komen over wat al die stofjes nu doen heb ik een aantal ingrediënten die vaak in huidverzorgingsproducten voorkomen met de werking ervan voor je op een rijtje gezet.

Allantoine
Een stof die van nature voorkomt in smeerwortel die verzachtend en kalmerend werkt en zorgt voor een gladde en zachte huid.

Antioxidanten
Stoffen die in staat zijn vrije zuurstofradicalen uit te schakelen die ervoor zorgen ervoor dat de huid veroudert.

Bisabolol
Een stof die van nature voorkomt in onder andere kamille en ontstekingsremmend werkt en irritatie vermindert.

Conserveermiddelen
Stoffen die de ontwikkeling van bacteriën en schimmels in cosmetica voorkomen.

Diethanolamine (DEA)
Diethanolamine wordt veel gebruikt in shampoos, lotions, crèmes en andere cosmetica, omdat het deze producten lekker laat schuimen en een fijne substantie geeft.

Emulgatoren
Stoffen die worden gebruikt om olieachtige en waterige stoffen te kunnen mengen.

Etherische oliën
Plantaardige geurstoffen.

Fruitzuren
Fruitzuren verwijderen de losse hoorncellen van de huid en stimuleren de opbouw van de huid.

Ftalaten
Ftalaten worden toegepast in cosmetica als oplos- en fixatiemiddelen of als geleidingsstof voor geuren en andere cosmetische ingrediënten zoals in haarspray, deodorant, nagellak en parfum.

Hyaluronzuur
Hyaluronzuur is een natuurlijk bestanddeel van het bindweefsel dat tot zo’n dertig keer zijn volume aan water kan vasthouden en is daarom een nuttig ingrediënt in cosmetica om ervoor te zorgen dat de huid haar vochtgehalte behoudt.

Isopropylmyristaat
Stoffen die ervoor zorgen dat de opname van een product door de huid verbetert.

Liposomen
Microscopisch kleine bolletjes met aan de buitenkant vetten en in de kern wateroplosbare werkzame stoffen. Liposomen bevatten vaak ingrediënten die op deze manier dieper in de bovenste huidlaag kunnen worden gebracht.

Monoethanolamine (MEA)
Net als DEA wordt deze stof gebruikt om producten goed te laten schuimen.

Oxidant
Een stof die zuurstof vrijmaakt, waarvan de meest gebruikte waterstofsuperoxide (H²O²) is. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat de natuurlijke haarkleur verheldert en de pigmenten van de kleurstof ontwikkeld worden.

Parabenen
Stoffen die voorkomen dat een product bederft. Parabenen zijn dus een soort conserveermiddelen, want ze doden bacteriën en schimmels en maken zo dat producten langer houdbaar zijn.

Propylene Glycol
Propylene Glycol wordt in cosmetica gebruikt als oplosmiddel en als vochtaantrekkend of vochtinbrengend middel. Als vochtaantrekkend middel zorgt het in een lage concentratie dat een crème maar ook de huid niet uitdroogt. Het wordt vaak gebruikt in make-up, shampoo, deodorant, styling mousse, zeep, huidcrème, badschuim en aftershave.

Sodium Lauryl Sulfate (SLS)
SLS is een krachtig reinigingsmiddel dat erg goed schuimt en heel goedkoop is en daarom in 90% van de schuimende cosmeticaproducten waaronder douchegel, handzeep, tandpasta, shampoo en badschuim wordt gebruikt.

Sorbitol
Sorbitol wordt gebruikt als vochtaantrekkend of vochtinbrengend middel. In een lage concentratie zorgt het ervoor dat een crème niet uitdroogt, maar ook dat de huid goed gehydrateerd wordt. In hogere concentraties kan het juist vocht uit de huid onttrekken en om die reden is het verstandig om het percentage sorbitol niet te hoog te maken.

Terugvetters
Stoffen die tijdelijk een kunstmatig vetlaagje op de huid aanbrengen.

Triethanolamine (TEA)
Deze stof wordt veel gebruikt in eyeliner, mascara, oogschaduw, blush, foundation, parfum, haarverzorgingsproducten, haarverf en scheerproducten. Het wordt toegepast als emulgator, maar ook om de pH waarde van producten aan te passen.

Ureum
Ureum is een organische stof dat in cosmetica en verzorgingsproducten als vochtinbrengend middel wordt gebruikt.

nze huid is zeer gebaat bij de vele gunstige effecten: verzachtend en kalmerend; keratolytisch (daardoor o.a. anti-schilferend/anti-roos); bevordering zacht-, glad- en gezond uiterlijk; onderdrukking van jeuk, irritaties, zonverbranding, ruwheid, kloven en barstjes; bespoediging celproliferatie (regeneratie, anti-age, huidverjonging), epithelisering en wondgenezing; versteviging van de wand van aderen, waardoor vorming van zichtbare rode en blauwe adertjes wordt tegengegaan. Zeer kleine concentraties zijn al toereikend voor een optimale werking.nze huid is zeer gebaat bij de vele gunstige effecten: verzachtend en kalmerend; keratolytisch (daardoor o.a. anti-schilferend/anti-roos); bevordering zacht-, glad- en gezond uiterlijk; onderdrukking van jeuk, irritaties, zonverbranding, ruwheid, kloven en barstjes; bespoediging celproliferatie (regeneratie, anti-age, huidverjonging), epithelisering en wondgenezing; versteviging van de wand van aderen, waardoor vorming van zichtbare rode en blauwe adertjes wordt tegengegaan. Zeer kleine concentraties zijn al toereikend voor een optimale werking.

2 reacties op “De werking van ingrediënten in (huid)verzorgingsproducten”

Handig lijstje! Ik ben altijd zeer alert op de ingredienten van verzorgingsproducten, vooral voor mijn gezicht om een eventuele eczeem aanval te vermijden. Daar ben ik helaas namelijk gevoelig voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.