Categorieën
Beauty Lichaamsverzorging

De werking van en het verschil tussen een 24- en 48 uurs deodorant

We spuiten of smeren het (waarschijnlijk) allemaal dagelijks onder onze oksels: deodorant. Wanneer je door een Etos of Kruidvat loopt vind je een schap van zo’n twee meter lang met een enorme hoeveelheid verschillende deodorants. Als je de etiketten mag geloven moet de ene ons nog langer van ongewenste geurtjes afhelpen dan de ander, maar hoe lang blijf je nu eigenlijk daadwerkelijk fris, is dat echt 24 of 48 uur zoals men ons belooft? Voor het programma De Keuringsdienst van Waarde reden genoeg om dit eens tot de bodem uit te zoeken!

Een afgevaardigde van De Keuringsdienst van Waarde ging op zoek bij dermatoloog prof.dr. J.D. Bos van het AMC Amsterdam. Deze professor vertelde dat het woord deodorant letterlijk ‘geurverdrijver’ betekent en dus vooral parfum bevat om de nare geur van het zweten van oksels tegen te gaan. Naast parfum is het voornaamste ingrediënt van deodorant aluminiumzout (aluminiumchlorohydraat), dat de zweetafscheiding remt. Volgens meneer Bos is een cosmeticafabrikant wel verplicht op het etiket de stoffen van een deodorant (of ander product) te noemen, maar de concentratie niet, dat is bedrijfsgeheim. Volgens meneer Bos komen de grote beloftes van een deodorant vooral bij de marketingafdeling van een bedrijf vandaan, dat vanaf de ontwikkelingsafdeling veel ‘blablabla’ aan het product toevoegt.

Om de werking van deodorant en het verschil tussen een 24- en 48 uurs variant te testen heeft een vijftal testpersonen éénmaal een 48 uurs deodorant opgespoten gekregen en zich vervolgens twee dagen niet gewassen. Na die twee dagen zijn ze met z’n alleen naar het instituut Dermatest in Duitsland gegaan, waar men de testresultaten ging bekijken. Daar bleek dat het team van De Keuringsdienst van Waarde het onderzoek een klein beetje verkeerd had uitgevoerd, want ze hadden twee oksels met deo besprayed, terwijl dat er maar eentje moest zijn. Ai, beetje jammer. Ondanks het feit dat de testresultaten hierdoor niet helemaal goed uit de verf kwamen wist één van de onderzoekers wel te vertellen dat de geur van de oksels na 48 uur aanzienlijk was toegenomen en de zogenaamde 48 uurs deodorant dus kennelijk niet heel veel deed.

Ook is het programma langsgegaan bij een scheikundig labaratorum in Utrecht om te onderzoeken of de theorie klopt dat een 48 uurs deodorant twee keer zoveel aluminiumzout bevat dan een 24 uurs deodorant. Ze hebben daarvoor wat van een 24 uurs en 48 uurs deodorant voor de man en een 48 uurs deodorant voor de vrouw in een erlemeijer gespoten en van alledrie de deo’s per gram de concentratie aluminium gemeten. De grap is nu dat er amper verschil tussen de hoeveelheid aluminium in een 24- en 48 uurs deo bleek te zitten, alledrie de deo’s zitten in de buurt van de 1%.

De voorzichtige conclusie van het onderzoek is dus dat die termen van 24 en 48 uur meer marketingtrucjes zijn dan dat ze daadwerkelijk werken en dat je eigenlik het beste voor de goedkoopste en lekkerste geur kunt gaan! Ik vond het echt superinteressant om wat meer over de samenstelling en (falende) werking van deze zogenaamde 24- en 48 uurs deodorants te weten te komen, al weet je natuurlijk zelf in je achterhoofd al wel dat dit vaak één grote marketingtruc is.

 Mocht je de uitzending van De Keuringsdienst van Waarde over deodorant terug willen kijken, kan dat via deze link.

Q: Heb jij al een deodorant gevonden die je oksels echt 24 of 48 uur fris houdt?

Volg By Sjanty ook via Facebook, Bloglovin & Twitter!

13 reacties op “De werking van en het verschil tussen een 24- en 48 uurs deodorant”

Goed artikel! Leuk dat er eens onderzoek naar is gedaan. Ik vind het altijd wat stomme beloftes, ik ruik na 24 uur (gedoucht en deo op gedaan) toch echt nooit meer fris, al ben ik amper actief geweest. En een 48 uur-belofte vind ik al helemaal overbodig, ik douche me zo’n twee keer in 48 uur en neem aan dat de meeste mensen dat doen (gewoons eens per dag dus). Wat heb je dan aan een deo die 48 uur zou werken?

Ja ik heb er eindelijk een gevonden die je de volgende dag nog ruikt, en het leuke is het belooft niet eens dat het 24uur werkt. ik ben er helemaal weg! Het is play it sexy van playboy! super deo, alle deo`s die ik daarvoor gebruikte moest ik regelmatig weer op spuiten
xx

@ Maud

Dat van het dagelijks douchen was inderdaad ook een opmerking van het programma, alleen gaf de dermatoloog uit het AMC toen antwoord met: Nou, u moest eens weten hoeveel miljoenen mensen er zijn die zich niet iedere dag douchen……

Ik denk dat heel veel mensen niet durven te zeggen dat ze niet elke dag douchen. Ik zeg het ook alleen maar hier omdat niemand anders me hier toch kent:P

Ik douche zelf ook maar 1x in de week omdat het gewoon slecht voor je huid is, ik niet kort kan douchen, me tijd in de ochtend bespaart, en het zoveel water kost(geld) en met de gedachte dat zoveel mensen in Afrika dat water veel harder kunnen gebruiken. (al is het niet zo dat ik dat geld wat ik bespaar naar hen toe gaat ofzo dus eigenlijk heeft het er niets mee te maken. oeps..) En dan daarbij vroeger douchte veel mensen ook niet, als ik mijn moeders verhaal hoor is dat nog wel een tikkeltje erger. Ik weet niet of dat overal zo was hoor maar in de tijd van mijn oma zeker want toen hadden ze volgensmij nog niet echt douches, het kan zijn dat ik nu dingen zeg die helemaal niet waar zijn hoor! Maar wat wel waar is is dat mijn moeder 1x in de week in een teiltje voor de kachel moest baden en haar broers hadden daarvoor er ook al in gezeten. Ik weet niet tot welke leeftijd ze dat deed, maar ze had in ieder geval geen douche en volgens mij zijn er nu ook nog wel echt mensen die geen douche hebben.

Soms ga ik vaker onder de douche als ik gesport heb of als ik het echt superkoud heb. Maar dat is niet heel vaak en als het wel zo is is het meestal heel veel weken niet en dan opeens 1week 5x ofzo. Ik sport eigenlijk ook bijna nooit omdat ik niet op een sport zit en sportschool vind ik overbodig, want ik ga altijd bijna overal met de fiets naartoe (we hebben wel een auto hoor) en ik moet naar school 20min heen en 20min terug. En dat vind ik meer dan genoeg. In het weekend ga ik nog wel eens skeeleren maar dan zweet ik meestal niet zo erg dat ik dan ga douchen.

Nu denken jullie allemaal vast éel viespeuk en jij stinkt vast de hele dag ofzo 😛 Maar nee, ik was me gewoon iedere ochtend, mijn gezicht, achterste en voorste(jullie snappen vast wat ik daar mee bedoel) En eigenlijk is het ook de bedoeling dat ik mijn oksels elke ochtend was, maar daar ben ik eigenlijk zelfs al te lui voor. En ik gebruik natuurlijk ook gewoon deo.
(sorry als dit bericht een beetje te lang is geworden)

Ja, die ken ik. Maar ik heb ook veel deo’s gehad die mij niet echt hielpen. Ik moet blijkbaar met groffer geschut komen, sinds bijna 2 maanden gebruik ik Maximum Protection van Rexona. Geen spuitdeo, maar die je erop moet ‘smeren’. (geen roller) Hij belooft 48 uur, dat heb ik alleen nog niet uitgeprobeerd. Niet dat ik dat van plan ben, maar ik heb een dag zonder water gezeten…. en dan moet je de deur uit om een fles water te kopen om je te kunnen verfrissen. Dan is het toch fijn dat je niet meteen vreselijk stinkt 😆 Ik had al gehoord over de aflevering van de Keuringsdienst van Waarde. Ik vind het eigenlijk goed dat ze het proberen te achterhalen 🙂

odorex extra dry depper!! sinds ik dat gebruik ben ik helemaal kurkdroog zelfs in
de zomer! ik heb deze tip aan zo’n 6 andere mensen geven en iedereen is super tervreden!
dit kun je maar 3 keer in de week ong. op doen. en niet als je je net geschoren hebt want dat
brand!!

Pfff altijd die marketing, wat kunnen we nu eigenlijk geloven en niet?
Maar ik denk dat als je echt intensief ergens mee bezig bent, het niet echt heel veel uit maakt of je nu een 24 of 48 uurs deo op hebt, als je echt zweet dan komt het (denk ik ) toch wel door je deodorant heen!

Mijn dochter spuit deodorant overal waar ze gaat en staat ik proef het zelfs als ik eten maak het eten smaakt er naar ik weet niet wat ik moet doen nu de vraag is wat kan ik doen zelfs mijn dieren gaan lopen van de deodorant dus is het toch niet goed of wel anders moet je zelf eens eten maken en spuit er eens deodorant over en eet dat maar eens op ik ben er ziek van ik hoop dat je me kunt helpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.