Categorieën
Beauty Lichaamsverzorging

Bescherm jezelf tegen de (lente)zon

De lente heeft zich inmiddels aangediend en de zon heeft zich de afgelopen dagen al volop laten zien. Nu houden de meeste mensen zich alleen in de zomer bezig met zonnebescherming, maar vergeten daarbij dat het ook in de lente van belang is jezelf tegen de zon te beschermen. Ook in aanloop naar de zomer kan de zon al flink wat kracht hebben en kan dus heel verraderlijk zijn. Ook wanneer het bewolkt is komt toch 60 tot 80% van de zonnestralen door de wolken heen en is het belangrijk om je huid te beschermen.

Omdat je huid in de winter aan weinig tot geen zon wordt blootgesteld, is het verstandig je huid langzaam aan de lentezon te laten wennen. Nu denk je misschien dat dat kwartiertje zon dat je in je pauze even meepikt of dat terrasje na je werk nog helemaal niets doet, maar dat is juist het verraderlijke van het lentezonnetje. Ook met de eerste lente-zonnestralen is het daarom heel belangrijk het aantal zon op je huid een beetje op te bouwen en als je echt lang in de zon doorbrengt jezelf in te smeren. Ook is het natuurlijk heel belangrijk in de zon altijd een goede zonnebril te dragen die je ogen beschermt tegen UV-straling.

De huid beschikt zelf over een ingebouwde zonnefilter in de vorm van melanine of pigment die de cellen in de opperhuid beschermt tegen de ultraviolette zonnestraling. Gezien het risico op verbranding, ontwikkeling van huidkanker en vroege huidveroudering is het belangrijk om je huid niet te veel bloot te stellen aan UV-straling. Wanneer je toch langere tijd aan de zon wordt blootgesteld is een goede bescherming noodzakelijk. Speciaal voor jongere kinderen (tot 16 jaar) is optimale bescherming van belang, omdat bekend is dat wanneer een jonge huid veel verbrand dit een extra groot risico op huidkanker op latere leeftijd veroorzaakt.

Smeer je huid in met een zonnebrandcrème met een voldoende hoge beschermingsfactor oftewel Sun Protection Factor (SPF). De SPF of beschermingsfactor geeft aan welke mate van bescherming de zonnebrand geeft. Iemand met huidtype 2 verbrandt in de middagzon na ongeveer 20 minuten. Wanneer diegene een zonnebrandcrème  met een SPF van 12 gebruikt verbrand hij of zij na 12 x 20 minuten, dus na 4 uur. Deze persoon zal dus met deze zonnebrandcrème na 4 uur verbranden, ook al heeft hij zich goed ingesmeerd.

Hieronder zie je de verschillende huidtypen met een indicatie van welke crème tenminste voor welke huid gebruikt moet worden:

Huidtype 1 (zeer licht huidtype, verbrandt snel, bruint nooit) – Factor 30
Huidtype 2 (licht huidtype, verbrandt vrij snel, bruint langzaam) – Factor 15-20
Huidtype 3 (vrij licht huidtype, verbrandt niet snel, wordt makkelijk bruin – Factor 10-15
Huidtype 4 (iets getint huidtype, verbrandt (vrijwel) nooit, bruint snel – Factor 5-10
Kinderen tot 16 jaar ongeacht het huidtype – Factor 30

Normale huid
Kies een zonnebrandcrème die olievrij is, maar toch voldoende hydrateert zodat deze tegelijkertijd werkt als een moisturizer.

Vette/Gecombineerde huid
Gebruik een zonnebrandcrème die olievrij is en zinkoxide of titaniumoxide bevat dat in aanvulling op de UV-bescherming talg absorbeert.

Droge huid
Breng een laag verzachtende zonnebrandcrème aan onder of over je dagelijkse moisturizer.

Gevoelige huid
Kijk op de etiketten van zonnebrandcrèmes voor een formule die geurvrij, non-comedogenic (gaat vorming van mee-eters tegen) en hypoallergeen is en een sunblocker bevat (zinkoxide, titaniumoxide).

Veel mensen gebruiken te weinig zonnebrandcrème. Je hebt minstens een handpalm vol nodig om je gehele lichaam mee in te smeren en voor je gezicht zoveel ter grootte van een grote munt. Smeer jezelf iedere 60 tot 80 minuten opnieuw in, te weinig smeren betekent dat een zonnebrandcrème met SPF 30 nog maar zo efficiënt is als een SPF 8. Als je in volop beweging bent in de zon, zoals bij fietsen, surfen enzovoorts, gebruik dan een product met SPF 45 of hoger. Tegenwoordig heeft zo ongeveer ieder merk wel een ultra hoge factor in het assortiment.

2 reacties op “Bescherm jezelf tegen de (lente)zon”

handig arttikel
ik had het net ook met me moeder over dat je eingelijk nu moet beginnen met intesmeren tegen de zon.vooral ik ik kan niet echt lang tegen zon en hitte ik krijg namelijk hoofdpijn en van die bultjes op me armen.
vroeger verbrandde ik snel maar nu niet meer terwijl ik niet is blank ben :S.
heb het van mijn vader geerfd hij is ook bruin maar verbrand ook snel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.